Серфиџе-Велвендо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Серфиџе-Велвендо
Δήμος Σερβίων - Βελβεντού
Dimos Velvendou - West Macedonia.svg
Општина Серфиџе-Велвендо
на картата на Западна Македонија
Town hall Servia Greece.JPG
Општинската управа во Серфизе
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 11 409 (2001)
Седиште: Серфиџе
Нас. места: 31
Пошт. бр.: 505 00
Пов. бр.: 24640-2
Портал: dservionvelventou.gr/

Серфиџе-Велвендо (грчки: Δήμος Σερβίων - Βελβεντού, Димос Сервион-Велвенду) — општина] во Кожанскиот округ во југозападна Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е градот Серфиџе (Сервија).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Серфиџе-Велвендо е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари административни единици: општините Серфиџе (Сервија), Велвендо (Велвендос), Камбуница (Камвубија) и општинската целина Мокро (Ливадеро).

Општинска единица Велвендо[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Велвендо на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Велвендо (Δήμος Βελβεντού) со седиште Велвендо има 3 754 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општинска единица Велвендо
 • село Велвендо (Βελβεντό) (3 437 жители)
 • село Грачани (Παλαιογράτσανο, Палеограцано) (67 жители)
 • Општинска единица Витивјани
 • село Витивјани (или Фитивјани; Πολύφυτο, Полифито) (17 жители)
 • Општинска единица Катафиги
 • Општинска единица Скулјари
 • село Скулјари (Αγία Κυριακή, Агија Киријаки) (59 жители)

Општинска единица Камбуница[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Камбуница на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Камбуница (Δήμος Καμβουνίων) со седиште Трановалто (Емборио) има 2257 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општинска единица Лужјани
 • село Лужјани (или Лузјани; Ελάτη, Елати) (568 жители)
 • Општинска единица Микровалто (605 жители)
 • Општинска единица Трановалто (1084 жители)

Општинска единица Мокро[уреди | уреди извор]

Поранешната општинска целина Мокро на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г,. општинската целина Ливадеро (Κοινότητα Λιβαδερού) има 1 645 жители и опфаќа само едно село — Мокро (Λιβαδερό, Ливадеро).

Општинска единица Серфиџе[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Серфиџе (Δήμος Σερβίων) има 10 001 жител ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Серфиџе на картата на некогашниот округ Кожани.
 • Општинска единица Серфиџе (4 465 жители)
 • село Лаваница (или Лабаница; Νέα Λάβα, Неја Лава) (1 175 жители)
 • град Серфиџе (некогаш: Србица; Σέρβια, Сервија) (3 437 жители)
 • Општинска единица Авле
 • село Авле (Αυλές, Авлес) (394 жители)
 • Општинска единица Ак Сакали
Споменик на паднатите борци во Првата балканска војна кај Калдадес.
 • Општинска единица Гулеш
 • село Гулеш (Γούλες) (226 жители)
 • Општинска единица Делино
 • село Делино (Τριγωνικό, Тригонико) (402 жители)
 • Општинска единица Кастања
 • Општинска единица Кечилер
 • село Кечилер (или Кечелер; Βαθύλακκος, Ватилакос) (652 жители)
 • Општинска единица Краник
 • село Краник (Κρανίδια, Кранидија) (563 жители)
 • Општинска единица Метаксас
 • Општинска единица Нераида
 • село Нераида (Νεράιδα) (132 жители) новосоздадено
 • Општинска единица Ортаќој
 • село Ортаќој (Πλατανόρρευμα, Платаноревма) (1 061 жител)
 • Општинска единица Полирахо (400 жители)
 • село Рахово (Πολύρραχο, Полирахо) (201 жител)
 • село Калдадес (Προσήλιο, Просилио) (199 жители)
 • Општинска единица Родитис (304 жители)
 • село Хаџи Омурлу (Ροδίτης, Родитис) (270 жители)
 • село Биџели (или Бејџали; Κουβούκλια, Кувуклија) (34 жители)
 • Општинска единица Руханле
 • село Руханле (или Хаџи Раханли; Μεσιανή, Месијани) (340 жители)
 • Општинска единица Хејбели (323 жители)

Поранешни населени места[уреди | уреди извор]

На територијата на дешента општина се наоѓаат и некогашните населени места Зидани (Станос), Мацкохори (Мосхохори), Неохори и Падеж (Падес).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]