Септола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
СептолаЗа снимкава Слушни 

Септола – дел од нотна вредност кога истата се дели на седум еднакви делови (наместо на четири) (француски: septolet, англиски: septuplet).[1]

Секстолата се бележи:

  1. само со бројот 7 (над или под нотите) или
  2. со бројот 7 и лак (над или под нотите) или
  3. со бројот 7 и средна легната заграда (над или под нотите).

Септолата спаѓа во неправилни тонски групи бидејќи се добива со поделба на нотната вреднот на 7 дела.[2]

Ако нотната вредност се подели на 3 дела – се добива триола, ако се подели на 5 - квинтола, на 6 - секстола итн.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Властимир Перичић, Властимир Перичић,Вишејезични речник музичких термина
  2. Радивој Лазић, Школа за кларинет: Учим кларинет IV. Архивирано 30 декември 2012 г.., Пристапено 25. 4. 2013. несигурен извор
  3. Р. Лазић - В. Перичић, Основи теорије музике., Пристапено 25. 4. 2013. несигурен извор