Сенка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сенките на посетители на Ајфеловата кула, набљудувани од првата платфрома
Сенката на оградата во еден парк е искривена од нерамната површина на снего

Сенка е темна површина која се создава така што светлината од некој светлосен извор е блокирана од страна на некој непроѕирен предмет. Сенката го покрива целиот тридимензионален простор зад предметот кој ја блокира светлината, иако одразот што сенката го прави на површината е дводимензионален.

Сенката како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 47.
 2. HRT, Cien, poljski film (пристапено на 15.5.2019)
 3. „Сенки“. Семрежна филмска база на податоци. Посетено на 2008-09-16.
 4. Idoli, Hi-Fi Centar, CDD 10109, 1996.
 5. Discogs, U2 – Boy (пристапено на 26.5.2021)
 6. Discogs, Cabaret Voltaire – The Crackdown (пристапено на 17.4.2022)
 7. Discogs, The Coral - The Coral (пристапено на 14.4.2022)
 8. Discogs, Leb I Sol ‎– Leb I Sol (пристапено на 8.1.2021)
 9. Joni Mitchell – The Hissing Of Summer Lawns (пристапено на 26.4.2023)
 10. Pram – Helium (пристапено на 1 ноември 2023)
 11. DISCOGS, Sting – The Dream Of The Blue Turtles (пристапено на 25.2.2024)
 12. Discogs, Joy Division ‎– Unknown Pleasures (пристапено на 29.12.2020)