Сенека (народ)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сенека
Onöndowága'
Вкупен број на населението

56.222

Региони со значително население
 САД (Њујорк, Оклахома)
КАтарагус Резерват 2,001 (2000 census)
Тонаванда Резерват 543
"
Теритирија на шесте нации
Алегејни Резерват 1,099
"
Бафало Крик
Сенека-Кајуга.
Сенека територија.
Тодиактон територија
 Канада (Онтарио)
Јазици
Onan'dowa'ga, англиски, други ирокески дијалекти
Религии
Лонгхаус, Хендсм Лејк, Kai'hwi'io, Kanoh'hon'io, Kahni'kwi'io, друго христијански религии
Поврзани етнички групи
Онондага, Онајди, Тускарора, Мохавк, Кајуга, други Ирокези, Вајандот, Хурон, Неутрална, Ерие, Ленапе, Шавне, Минго,
други Ирокези

Сенека (сен. Onöndowága) е група на американски староседелци во Северна Америка. Сенеканците се најзападната нација од Ирокеската лига. Поради немање на доволно податоци за нивниот точен број, се фигурира со бројката од 15.000 до 25.000 Сенеканци во Канада, во близина на Брандфорт, Онтарио, и во САД, околу Бафало (Њујорк) и Оклахома.

Потекло и значење на името[уреди | уреди извор]

Народот Сенека себеси се нарекува Onöndowága', што значи "Народот од Големото Брдо", и има идентичен ендоним со народот Онондага. Со користењето на формацијата ("People of the Longhouse") во 1142,[1] Сенеканците стануваат познати како "чувари на западната врата", бидејќи живеат најзападно од сите ирокески нации.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dating the Iroquois Confederacy essay by Bruce E. Johansen, ND

Литература[уреди | уреди извор]

  • Dating the Iroquois Confederacy essay by Bruce E. Johansen, ND.
  • Anthony F.C. Wallace, The Death and Rebirth of the Seneca (New York: Vintage Books, 1969). ISBN 0-394-71699-X.
  • William Cronon, Changes in the Land: Indians, Colonists, and the Ecology of New England (New York: Hill and Wang, 1983). ISBN 0-8090-0158-6
  • Robert H. Keller & Michael F. Turek, American Indians & National Parks (Arizona: University of Arizona Press, 1998). ISBN 0-8165-2014-3

Напредна литература[уреди | уреди извор]

  • Cadwallander Colden, The History of the Five Indian Nations: Depending on the Province of New York in America (New York: Cornell University Press, 1958). ISBN 0-8014-9086-3
  • Allen W. Trelease, Indian Affairs in Colonial New York: The Seventeeth Century (Bison Books, 1997). ISBN 0-8032-9431-X
  • Daniel K. Richter, The Ordeal of the Longhouse: The Peoples of the Iroquois League in the Era of European Colonization (North Carolina: University of North Carolina Press, 1992). ISBN 0-8078-4394-6
  • Francis Jennings, The Ambiguous Iroquois Empire: The Covenant Chain Confederation of Indian Tribes with English Colonies (New York: W. W. Norton & Company, 1984). ISBN 0-393-30302-0
  • Jeanne Winston Adler, Chainbreaker's War: A Seneca Chief Remembers the American Revolution (New York: Black Dome Press, 2002). ISBN 1-883789-33-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]