Сендајска рамка за намалување на ризикот од непогоди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Рамката Сендаи за намалување на ризикот од катастрофи (2015-2030) е меѓународен документ што беше усвоен од земјите-членки на Обединетите нации помеѓу 14 и 18 март 2015 година на Светската конференција за намалување на ризикот од катастрофи што се одржа во Сендаи, Јапонија, и беше одобрен од ООН Генерално собрание во јуни 2015 година.[1][2][3] Тоа е договор за наследник на Рамката за акција на Хјого (2005–2015), кој беше досега најопфатниот меѓународен договор за намалување на ризикот од катастрофа.

Документот Сендаи произлезе од тригодишни разговори,[4] потпомогнати од Меѓународната стратегија на Обединетите нации за намалување катастрофи, при што земјите-членки на ООН, невладини организации и други засегнати страни упатија повици за подобрена верзија на постојната рамка на Хјого, со збир на заеднички стандарди, сеопфатна рамка со остварливи цели и легално заснован инструмент за намалување на ризикот од катастрофи. Земјите-членки, исто така, ја потенцираа потребата да се справат со намалувањето на ризикот од катастрофи и прилагодувањето на климатските промени, при поставувањето на Целите на одржлив развој, особено во светло на недоволното фокусирање на намалувањето на ризикот и еластичноста во првичните развојни милениумски цели .

Рамката Сендаи поставува четири специфични приоритети за дејствување:[5]

 1. Разбирање на ризикот од катастрофа;
 2. Зајакнување на управувањето со ризикот од катастрофа за управување со ризикот од катастрофа;
 3. Инвестирање во намалување на ризикот од катастрофа за отпорност;
 4. Зголемување на подготвеноста за катастрофи за ефективен одговор и „Подобро градење назад“ при закрепнување, рехабилитација и реконструкција.

За поддршка на проценката на глобалниот напредок во постигнувањето на резултатот и целта на Рамката Сендаи, договорени се седум глобални цели:[5]

 1. Суштинско намалување на глобалната смртност од катастрофи до 2030 година, со цел да се намали просекот на 100,000 глобални морталитети помеѓу 2020-2030 година во споредба со 2005-2015 година;
 2. Суштински да се намали бројот на погодени лица на глобално ниво до 2030 година, со цел да се намали просечната глобална бројка на 100,000 помеѓу 2020-2030 година во споредба со 2005-2015 година;
 3. Намалување на економската загуба на директна катастрофа во однос на глобалниот бруто-домашен производ до 2030 година;
 4. Суштински да се намалат штетите од катастрофа на критичната инфраструктура и нарушувањето на основните услуги, меѓу нив и здравствените и образовните установи, вклучително и преку развој на нивната еластичност до 2030 година;
 5. Суштински зголемувања на бројот на земји со национални и локални стратегии за намалување на ризиците од катастрофи до 2020 година;
 6. Суштинско зајакнување на меѓународната соработка со земјите во развој преку соодветна и одржлива поддршка за надополнување на нивните национални активности за спроведување на рамката до 2030 година;
 7. Суштинско зголемување на достапноста и пристапот до повеќе системи за рано предупредување од опасност и информации и проценки за ризиците од катастрофи до луѓето до 2030 година.

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Rowling, Megan (2015-03-18). „New global disaster plan sets targets to curb risk, losses | Reuters“. Reuters. Посетено на 2016-01-13.
 2. „Sendai 2015: a new global agreement on disaster risk reduction | Overseas Development Institute“. ODI. Архивирано од изворникот на 2015-12-21. Посетено на 2016-01-13.
 3. Many Disaster-related Meetings, Exhibitions to be Held. The Japan Times. https://www.japantimes.co.jp/news/2015/03/14/national/many-disaster-related-meetings-exhibitions-held/#.VdH7krfhlKj
 4. http://www.wcdrr.org/uploads/post_2015_drr_timeline.jpg
 5. 5,0 5,1 „Sendai Framework for Disaster Risk Reduction“. UNISDR. 2015-03-18. Архивирано од изворникот на 2020-08-31. Посетено на 2020-08-31.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]