Сенат Берлина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сенатот Берлин бил шеф на извршната власт во Берлин . Тоа го прави градоначалникот и максимум осум сенатори, од кои двајца се заменици-градоначалници.

До 1945 година . највисокото извршно тело на Берлин било наречено магистратура предводена од градоначалникот. Името "Берлинскиот сенат" се појавил по изборните избори за претставничкото тело на градот ( 1946 ). По поделбата на градот во Западен Берлин и Источен Берлин, името останало само во Западен Берлин. Во Источен Берлин, до 1977 година, се појавил "Магистратот на Големиот Берлин" и на него стоеше "градоначалникот на Берлин". По Берлин станал главен град на Источна Германија, магистратурата беше преименувана во "Магистратот на Берлин". По обединувањето на Германија на 3 октомври 1990 година и до изборите на 2 декември 1990 година во Берлин функционираше "двојна влада" - Сенатот во Западен Берлин и судијата на Источен Берлин - наречен "Маги-Сенат" .

Видете повеќе[уреди | уреди извор]