Прејди на содржината

Селевкидска династија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Селевкидската династија била династија на македонски кралеви кои воделе потекло од Селевк I Победникот генерал во војската на Александар Македонски. Династијата владеела со источните делови на Македонската Империја сè до реката Инд. Во еден момент Селевк I дури успеал да завладее со поголемиот дел од територијата на поранешната Македонска Империја. Во моментот на најголемата експанзија династијата владеела со Анадолија, Левант, Месопотамија, Персија, територијата на денешен Туркменистан, Памир и делови од Пакистан.

Членови на династијата

[уреди | уреди извор]
владетел период на владеење забелешка
Селевк I Победникот зачетник на династијата
Антиохиј I Сотер 281 п.н.е. - 261 п.н.е. од 291 п.н.е. -281 п.н.е. заеднички владеел со тако му
Антиохиј II Теос 261 п.н.е. - 246 п.н.е.
Селевк II Калиник 246 п.н.е. - 225 п.н.е.
Селевк III Керавн 225 п.н.е. - 223 п.н.е.
Антиохиј III Велики 223 п.н.е. - 187 п.н.е.
Селевк IV Филопатор 187 п.н.е. - 175 п.н.е.
Антиохиј IV Епифан 175 п.н.е. - 164 п.н.е.
Антиохиј IV Еупатор 164 п.н.е. - 162 п.н.е.
Деметриј I Сотер 162 п.н.е. - 150 п.н.е.
Александар Балас 150 п.н.е. - 145 п.н.е.
Деметриј II Никатор 145 п.н.е. - 139 п.н.е.

Поврзано

[уреди | уреди извор]