Секс хормон-врзувачки глобулин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Секс хормон-врзувачки глобулин
Назнаки
Алијасиtestis-specific androgen-binding proteinABPSHBGSBPsex steroid-binding proteinTeBGtestosterone-binding beta-globulintestosterone-estrogen-binding globulinsex hormone-binding globulintestosterone-estradiol-binding globulinSex hormone-binding globulin
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки

Секс хормон-врзувачки глобулин (SHBG) или секс стероид-врзувачки глобулин (SSBG) е гликобелковина која ги врзува двата полови хормони: андроген и естроген. Другите стероидни хормони како прогестерон, кортизол и другите кортикостероиди ги врзува транскортинот. SHBG е присутен кај сите ’рбетници, освен кај птиците.[1]

Функција[уреди | уреди извор]

Тестостеронот и естрадиолот циркулираат во крвотокот, лабаво врзани за серумскиот албумин (~54%) и кортикостероид-врзувачкиот глобулин (CBG) (исто така познат како транскортин), и во помал обем врзан цврсто за SHBG (~44%). Само мал дел од околу 1-2% е неврзан, или „слободен“, а со тоа и биолошки активен и способен да влезе во клетката и да ги активира нејзините рецептори. SHBG ја инхибира функцијата на овие хормони. Од тоа, биорасположливоста на половите хормони зависи од нивото на SHBG. Релативниот афинитет за врзување на половите хормони за SHBG е следниов: дихидротестостерон (DHT) > тестостерон > андростендиол > естрадиол > естрон.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hammond GL (September 2011). „Diverse roles for sex hormone-binding globulin in reproduction“. Biology of Reproduction. 85 (3): 431–41. doi:10.1095/biolreprod.111.092593. PMC 4480437. PMID 21613632.
  2. Somboonporn W, Davis SR (June 2004). „Testosterone effects on the breast: implications for testosterone therapy for women“. Endocrine Reviews. 25 (3): 374–88. doi:10.1210/er.2003-0016. PMID 15180949.