Прејди на содржината

Седефка со бело С

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Седефка|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Седефка со бело С
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Седефка
Вид: Седефка со бело С
Научен назив
Седефка со бело С
Polygonia c-album
Dorsal view
Ventral view of the hutchinsoni form showing light-coloured wing undersides
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Шаренци
Genus: Polygonia
Species:
P. c-album
Binomial name
Polygonia c-album

Subspecies

Eight, see text

Synonyms[1]
List
  • Grapta agnicula Moore, 1872
  • Nymphalis c-album (Linnaeus, 1758)
  • Papilio c-album Linnaeus, 1758
  • Polygonia castanea Verity, 1950
  • Polygonia delta-album Joseph, 1919
  • Polygonia elongana Cabeau, 1926
  • Polygonia extincta Rebel, 1923
  • Polygonia i-album Maslowscy, 1923
  • Polygonia immaculata Dioszeghy, 1935
  • Polygonia imperfecta Blachier, 1908
  • Polygonia manchurica Matsumura, 1939
  • Polygonia nigracastanea Verity, 1950
  • Polygonia nigrolunaria Nitsche, 1912
  • Polygonia nubilata Lempke, 1956
  • Polygonia o-album Newnham, 1917
  • Polygonia obscura Hannemann, 1915
  • Polygonia p-album Bezsilla, 1943
  • Polygonia pallida Tutt, 1896
  • Polygonia pusilla Stichel, 1908
  • Polygonia uncipuncta Joseph, 1919
  • Polygonia variegata Tutt, 1896
  • Polygonia vilarrubiai Perez de-Gregorie & Masó Planas, 1976
  • Vanena hutchinsoni Robson, 1880
  • Vanessa c-album (Linnaeus, 1758)
  • Vanessa cloqueti Clement, 1917
  • Vanessa comma-alba Miller, 1821
  • Vanessa f-album Esper, 1783
  • Vanessa g-album Fourcroy, 1785
  • Vanessa lutescens Harcourt-Bath, 1896
  • Vanessa melanosticta Stephens, 1856

Polygonia c-album, седевката со бела точка е вид на пеперуткa (полифагот) која припаѓа на семејството на шаренците (Nymphalidae). Аголните засеци на рабовите на предните крила се карактеристични за родот Polygonia, поради што видовите од родот најчесто се нарекуваат пеперутки со аголни крила. Пеперутките со бела точка може да се препознаат по нивните истакнати портокалови и темно кафеави/црни грбни крилја.

За да се намали смртноста од грабливци , и во фаза на ларва и во возрасна фаза имаат заштитна камуфлажа, имитирајќи птичји измет и паднати лисја. За време на подоцнежната фаза на развојот, ларвите исто така развиваат остри боцки долж грбот. Видот најчесто се среќава во Европа, Северна Африка и Азија и содржи неколку подвидови. Иако видот не е миграциски, пеперутките се јаки летачи, што резултира со отворена структура на популација со голем проток на гени и зголемени генетски варијации.

Опис[уреди | уреди извор]

Надворешните рабови на крилата се остро и неправилно назабени и аголни. Горната страна на крилата има светло портокалова земјена боја, украсена со кафени белези и светли дамки на рабовите. Задната страна е со кафена боја со мермерна структура. Преклопена, пеперутката изгледа како сув лист. Задните крила имаат на задната страна бела дамка обично во форма на C.

Половиот диморфизам е мал и се однесува на интензитетот на бојата, силуетата и големината, мажјакот има распон на крилјата од 22 до 24 mm. а женката од 25 до 26 мм. Сезонскиот диморфизам е поизразен: првата генерација (форма хатчинсони, мај-јуни) има горната страна кафеаво-златна и долната страна кафено-златна, а задното крило има дистално широка темноцрвено-кафена област во која се наоѓа ред светло кафена боја. избрзани дамки, долната страна е темна, е или еднобојна или видно затрупана., додека втората генерација (форма c-албум (јули, во есен и пролет по презимување) има повеќе црвеникава горна и темно кафеава долната страна (кафената боја е помалку светла). Во летната форма, крилата се помалку назабени, а задното крило има тесна темна подмаргинална лента, во близина на која стои ред од светли лунули проксимално граничи со лента од кафени лакови; долната страна е со побледа боја, која е помалку изразена - понекогаш, сепак, многу истакната - обоена и засенчена.

Таксономијата и филогенијата[уреди | уреди извор]

Пеперутката со бела точка припаѓа на семејството на шаренците (Nymphalidae), најголемата фамилија на пеперутки со 13 подфамилии. Во рамките на родот Polygonia, врската меѓу сестринската група помеѓу P. c-album и P. faunus е силно поддржана со анализа на развојот на ларви и синапоморфии . Кај двата вида, возрасните и ларвите имаат слични полифагни навики. Родот Polygonia е исто така тесно поврзан со родот Kanisha и Roddia, секој од нив содржи еден вид: K. canace и R. l-album .[2]

Географски опсег и живеалиште[уреди | уреди извор]

Пеперутката со бела точка населува области вклучувајќи ги Европа, Северна Африка и Азија.[3] Тоа е првенствено шумска пеперутка, која живее во шуми со мала густина со сонце и влажна почва. Поточно, видот најчесто се среќава во шумите, селските патеки и градинарските области на Норвешка, Шведска и Велика Британија .[3][4] Како генералист за храна, или полифагни видови, пеперутките со запирка можат да се хранат со различни растенија домаќини, што доведува до широко распространето подрачје низ континентите.[5] Како одговор на климатските промени, тие исто така се подложени на проширување на опсегот.[6]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Формирајте хатчинсони (именуван по Ема Хачинсон ) Нортхемптоншир, ОК
 • P. c. ц-албум Европа
 • P. c. imperfecta ( Blachier, 1908) Северна Африка
 • P. c. extensa ( Пијавица, 1892) западна Кина, централна Кина
 • P. c. kultukensis (Клајншмит, 1929) Трансбајкалија
 • P. c. хамигера ( Батлер, 1877) Усури (тип локалитет Едо, Јапонија)
 • P. c. Korea ( Bryk, 1946) Кореја
 • P. c. sachalinensis ( Матсумура, 1915) Сахалин
 • P. c. асакураи (Накахара, 1920) Тајван
 • P. c. agnicula ( Мур, 1872) Непал <sup id="mwbg">[4]</sup>

Прехранбени ресурси[уреди | уреди извор]

Преференци и избор на растенијата домаќини на ларви[уреди | уреди извор]

За пеперутките со бела точка , ресурсите на храна што се консумираат за време на развојот се примарен извор на азот и белковини за време на зрелоста. Бидејќи се хранат исклучиво со растенија, што ги прави фитофагни видови, квалитетот на растенијата со кои се хранат ларвите е во силна корелација со нивната идна кондиција. Ларвата форма често се дели на пет развојни фази познати како стадиуми. Иако во текот на првите три стадиуми е забележано дека ларвите остануваат речиси целосно на долната страна на листовите, ларвите од четвртата и петтата возраст се поактивни во добивањето на храна ресурси. Подоцнежните ларви се специјализирани за хранење и фаворизираат неколку растенија домаќини во текот на ларвата фаза: Urtica dioica, Ulmus glabra, Salix caprea, R. uva-crispa и Betula pubescens. Додека тежината на куклињата и вкупната стапка на преживување на ларвите се слични меѓу ларвите без оглед на растението домаќин, времето на развој на ларвите значително се разликува. Како резултат на тоа, ларвите претпочитаат да се хранат со растенија кои им овозможуваат да се развијат во најкраток временски период. Ларвите кои се одгледуваат на U. dioica бараат најкратко време на развој и затоа се фаворизирани пред другите растенија. Од друга страна, B. pubescens е на дното на хиерархијата на преференци на растенијата домаќини. Се шпекулира дека фаворизираните растенија од фамилијата Urticaceae потекнуваат од предците на овој вид, што дава објаснување за претпочитањето на ларвите за U. dioica. Во растението U. dioica, ларвите не прават разлика помеѓу висококвалитетни (посвежи) и неквалитетни (венење) коприви, шема што се очекува од полифаготен вид.

Репродукција и животна историја[уреди | уреди извор]

Парење[уреди | уреди извор]

Систем за парење[уреди | уреди извор]

Пеперутките со бела точка имаат полиандрозен систем за парење каде женките се парат со повеќе мажјаци за да ја добијат потребната количина на сперма за оплодување на нивните јајце-клетки. Полиандрозната женка ги распределува своите парови подеднакво во текот на нејзиниот живот, така што успехот на парењето на мажјаците се зголемува пропорционално на нивниот животен век. Успехот на парење на двата пола е во корелација со времетраењето на животот на поединецот, така што не се забележува разлика во стапката на смртност помеѓу мажјаците и женките.

Избор на женски партнер[уреди | уреди извор]

Женките избираат партнер пред, за време и по парењето и можат да ги разликуваат мажјаци како висококвалитетни наспроти нискоквалитетни. Способноста да се препознаат зрели единки кои се хранат со растенија со повисок квалитет е важна затоа што мажјаците кои се хранат со подобри растенија за време на развојот обезбедуваат супериорни генетски материјали. Пеперутките со бело с , генетскиот материјал се јастиви сперматофори кои содржат сперматозоиди и хранливи материи. Кога се споредуваат двете различни единки - мажјаци , женките преференцијално избираат да се парат со мажјаците одгледани на U. dioica, бидејќи овие мажјаци имаат поголема содржина на белковини и зголемено производство на сперматофор.

Женките претпочитано се парат со мажјаци кои обезбедуваат поголеми вложувања, во форма на брачни подароци. Кога женките се парат со мажјаци со поквалитетни брачни подароци, тие не само што издвојуваат повеќе ресурси за производство на јајца, туку и ги користат ресурсите за да го подобрат сопствениот репродуктивен успех. Инвестициите може да се искористат за зголемување на животниот век на жените, одржување на жената и идната репродукција. За време на секое парење, мажјаците одвојуваат константна сума на инвестиции за секој брачен подарок, што покажува дека изборот на машки партнер не игра улога во распределбата на ресурсите.

Овипозиција[уреди | уреди извор]

Женките го препознаваат и избираат растение-домаќин внимателно пред да ги положат јајцата на него, генерално фаворизирајќи ги растенијата домаќини каде што времето за развој на ларвите е минимизирано. Слично на претпочитаните растенија домаќини за ларви, женките претпочитаат растенија од редот Urticales .[7] И покрај севкупната претпочитаност за растенијата што доведува до краток развој на ларви, постои варијација на преференциите на растението домаќин помеѓу женките. Иако се чини дека парцијалноста за одредени растителни видови се наследува меѓу популациите, моделот не е значаен кај една популација.[8] Овој модел на отстапување произлегува од отворената структура на населението со висок проток на гени.[9]

Конфликт родител-потомство[уреди | уреди извор]

Теоретски, женките би претпочитале растенија домаќини каде што перформансите на нивните потомци се максимизирани, а ларвите би имале корист од тоа да можат да се хранат со најдобрите ресурси во близина на нивното место на шрафирање. Сепак, ова не е секогаш забележано во природата поради надворешни фактори како што се грабливци, паразити и патогени. Наместо тоа, постои компромис помеѓу преференциите на женските растенија домаќини и фитнесот на ларвите кај многу видови пеперутки. Во P. c-album, наместо да го прифатат растението домаќин што го избрала женката, ларвите од првата возраст го напуштаат местото на шрафирање во потрага по алтернативни извори на храна. Ларвите кои остануваат на долниот домаќин не само што се помали, туку имаат и помали стапки на преживување и раст.

Јајце маса[уреди | уреди извор]

За разлика од претпочитањето на женските растенија домаќини, масата на јајцата не е поврзана со полот . Наместо тоа, масата на јајцата најверојатно е контролирана од адитивни автосомални гени, каде што големината на јајцата на потомството е средна во споредба со нејзините родители. Типот на растението домаќин избран во фазата на ларви не е во корелација со масата на јајцата на нивното потомство, што покажува дека големината на јајцето не е поврзана со кондицијата.[8]

Животна историја[уреди | уреди извор]

Јајце

Јајце[уреди | уреди извор]

Женките ги несат своите јајца на различни растенија домаќини, претпочитајќи ги оние кои го минимизираат времето на развој на ларвите. За разлика од некои пеперутки кои ги несат јајцата во серии, женките со бела точка често ги сложуваат јајцата поединечно.[10] Откако ќе се снесе секое јајце, женката ги извидува другите можни растенија домаќини пред да го одреди местото на нејзиното следно јајце.[5] Јајцата се зелени при првото поставување и постепено стануваат жолти и на крајот сиви пред да се изведат, <sup id="mw6Q">[2]</sup> за што обично се потребни четири до пет дена.[11] Иако женката може да одвои повеќе ресурси за производство на јајца врз основа на брачните подароци што ги добиваат сопружниците, вкупниот број на снесени јајца или масата на јајцата се менуваат врз основа на растението домаќин. Недостатокот на корелација сугерира дека ниту количината на јајца ниту масата на јајца не укажуваат на идната кондиција за потомството.[12]

Ларва[уреди | уреди извор]

Ларва

Периодот на ларви е поделен на пет различни фази или стадиуми . Во текот на првите три стадиуми, ларвите со бела точка имаат криптичен изглед за да се избегне откривање додека тие првенствено остануваат на долната страна на листовите.[6][13] Ларвите од четвртата и петтата возраст поактивно бараат храна.[13] Сепак, почетокот на четвртата старост го означува и развојот на црни, бели и портокалови обрасци. За да се избегне грабеж и покрај нејзиниот впечатлив изглед, ларвата развива силни боцки по телото. Ларвите имаат континуирано бело обележување по грбот за да имитираат птичји измет. Во последниот стадиум, белата боја исчезнува, но боцките опстојуваат.[6]

Три можности кои опишуваат зошто боцките може да се развијат за време на подоцнежните стадиуми се како што следува: помалите ларви не можат да ги одржат боцките, поголемите ларви имаат поголема корист од боцките бидејќи нивните грабливци се префрлаат од безрбетници на ’рбетници или затоа што не може да се постигне делотворен модел на ’рбетот на површината на помалите ларви.[6]

Освен формирањето на боцки, се чини дека нема друга одбрана против грабливците. Додека ларвите од четвртата и петтата старост ретко се плен од истиот грабливец, отстранувањето на боцките води до повторено грабеж, што покажува дека не постои хемиски одбранбен механизам за да ги одврати непријателите.[6]

Кукла[уреди | уреди извор]

Кукла

Возрасните луѓе од P. c-album се подложени на една од двете морфи: морфот кој директно се развива или морфот кој дијапаузира (одложен развој). И за мажјаците и за женките, возрасните директно во развој имаат пократко време на младенче од околу 10 дена, додека возрасните кои дијапаузираат поминуваат над 11 дена кутрејќи. Дополнително, куклите чиј возрасен стадиум ќе влезе во морфот кој директно се развива имаа поголеми тежини на куклиња, во согласност со идејата дека полесниот морф издвојува повеќе ресурси за созревање и репродукција.[14]

Возрасен[уреди | уреди извор]

Целосно израснатите пеперутки со запирки имаат распон на крилјата од околу 45 mm или 1,8 инчи. Името пеперутка запирка потекнува од малата бела ознака во облик на „С“ што личи на запирка на долната страна на нејзините крилја. Запирките може да покажат и мимикување и полифеним, феномен каде што постојат повеќекратни морфи во популацијата. Поради нивниот портокалов и темно кафеав/црн изглед, пеперутките наликуваат на паднати лисја кога нивните крилја се затворени. Возрасните, исто така, можат да подлежат на една од двете морфи: морфот што директно се развива или морфот што дијапаузира. За време на директно развивање на морфот, пеперутките сексуално созреваат со брза брзина. Женките кои се подложени на овој морфен овипозит во текот на летото, што доведува до тоа фазата да се нарекува и летна морф. Пеперутките што го прикажуваат летниот морф имаат светло обоени долни страни. Морфот на дијапаузирање, исто така познат како пролетен или зимски морф, се јавува кога женката влегува во репродуктивна дијапауза, време кога сексуалната зрелост е одложена и наместо тоа, хибернира пред да овече во пролет. За време на дијапаузирачката морфа, долните страни на крилата се многу потемни.

Грабливци, паразити и болести[уреди | уреди извор]

Грабливци[уреди | уреди извор]

Поради нивната широка дистрибуција низ светот, пеперутките со запирка имаат различни рбетници и безрбетници грабливци, вклучувајќи сини цицки,[15] кокошки,[6] и други птици.

Паразити[уреди | уреди извор]

Двата главни паразити за кои е познато дека ги погодуваат пеперутките со запирка се Glypta erratica, вид на матични дупчиња во Eupatorium и Pteromalus vanessae. P. vanessae често oviposit во ларвите на пеперутките како што се P. c-album и Nymphalis antiopa.

Болести[уреди | уреди извор]

Познато е дека P. c-album е инфициран од цитоплазматски вирусни заболувања. Инфекцијата на болеста обично започнува во цитоплазмата на средното црево и напредува низ предното и задното црево, исто така.

Противграбливски прилагодувања[уреди | уреди извор]

Ларва[уреди | уреди извор]

Првите три ларви стадиуми се камуфлирани, темните бои ги прават ларвите помалку ранливи на откривање. Во четвртиот стадиум, изгледот на телото на ларвите е релативно пошарен со бели, црни и портокалови апосематски обрасци. Белата лента по должината на грбот го имитира моделот на птичји измет, што дополнително покажува заштитна боја на видот.[6] За време на транзицијата помеѓу третата и четвртата возраст, ларвите исто така развиваат силни боцки долж грбот. Прикажано е намалено грабеж од птиците на ларвите од трета стаза на P. c-album во споредба со другите ларви фази, што покажува дека боцките ја зголемуваат одбраната. Сепак, се чини дека ова обезбедува ограничена заштита бидејќи некои птици можеа да ги консумираат ларвите и покрај појавата на шила.[6]

Возрасен[уреди | уреди извор]

Возрасните исто така користат камуфлажа. Долната страна на возрасните крила имитира модели на паднат лист. Сличноста дополнително се претера со неправилните рабови на крилата, кои не наликуваат на типична пеперутка, карактеристични за родот Polygonia .[16] Пеперутките исто така можат да подлежат на една од двете морфи: директно развивање (лето) или дијапаузирање (пролет/зима).[7] Морфот на дијапаузирање се активира кога ресурсите се распределуваат за преживување, што резултира со помалку забележлив, потемни изглед на возрасните за да се избегне граблив.[3]

Физиологија[уреди | уреди извор]

Дијапауза[уреди | уреди извор]

Во студени зимски услови, возрасните може да подлежат на дијапауза, период на одложено сексуално созревање за да се максимизира преживувањето. Морфот на дијапаузата се заснова на должината на денот што ларвите го доживеале во фазата на развој на животниот циклус. Дијапаузирачкиот морф е почесто забележан кај пеперутките од албумот P. c кои живеат во јужна Европа, Северна Африка и Азија . Прагот за фотопериодот што ја активира дијапаузата првенствено се должи на автосомните гени, но исто така може да биде под влијание на гени поврзани со полот и/или родителски ефекти. Женките имаат тенденција да влезат во дијапауза врз основа на фотопериод кој е среден за родителите, а мажјаците имаат поголема веројатност да влезат во дијапауза отколку женките. Ова покажува дека мажјаците и женките еволуирале различни оптимални животни циклуси. Женките профитираат од поголемата големина на телото, бидејќи тоа е во корелација со плодноста, додека машката кондиција не е поврзана со големината.[3]

Терморегулација[уреди | уреди извор]

Иако темните појави како раните години и морфот на дијапаузата вообичаено се гледаат кај видовите како средство за терморегулација, однесувањето на запирките ја прави теоријата неверојатна за овој вид.[10] Во текот на првите три стадиуми, криптично обоените ларви го поминуваат поголемиот дел од своето време под лисјата, ограничувајќи ја нивната изложеност на сонце. Иако ларвите од подоцнежната возраст се повеќе дисперзивни во потрага по ресурси за храна, многу ретко се забележува печење.[13] Така, нивните телесни температури не се зголемуваат драстично во присуство на сонце, намалувајќи го ефектот што вообичаено го имаат темните надворешни работи врз биолошките процеси како што се метаболизмот и стапката на развој. Сепак, ларвите на P. c-album се забележани како се печат во текот на двете подоцнежни стадиуми. Ова може да се објасни со сличноста што ларвите од подоцнежната возраст ја имаат со птичјиот измет, што би го ограничило грабежот и покрај зголемената изложеност на грабливци. Терморегулаторното однесување може да има многу поизразен ефект врз ларвите од подоцнежниот стадиум, но се чини дека не влијае на првите три ларви фази.[10]

Полифенизам[уреди | уреди извор]

Возрасните единки со бели точки се диморфни . Двете фази се морфот кој се развива директно (летен морф) и дијапаузирачкиот морф (зимска/пролетна морфа).[16] Двата морфи се одредуваат со автосомни гени, кои одредуваат во која фаза ќе се подложат возрасните врз основа на должината на денот што го доживуваат во фазата на ларви. Во зима, должината на денот е кратка, а стапката на преживување на пеперутките е помала. За да им овозможат на возрасните да преживеат низ студената зима и да преживеат јајца во текот на пролетта, возрасните минуваат низ морфот што дијапаузира, кој има потемни крилја за поголема заштитна боја за време на хибернацијата. Кога фотопериодите се подолги во текот на летото, возрасните поминуваат низ фазата на директно развивање со полесен изглед. Посветлиот изглед се припишува на помалку ресурси наменети за создавање заштитен изглед и повеќе ресурси што се користат за помош на репродукцијата.[3]

Интеракции со луѓе[уреди | уреди извор]

Климатска промена[уреди | уреди извор]

Климатските промени драматично влијаеја на опсегот на живеалиштата на запирката, поттикнувајќи го проширувањето на опсегот и хранејќи се со поширок спектар на растенија домаќини. Во Британија, пеперутките со бела точка покажаа најголема промена во живеалиштата и ресурсите за исхрана, менувајќи го претпочитаното растение домаќин од H. lupulus во U. glabra и U. dioica . Се чини дека движењето на дистрибуцијата е по промената на климата. Иако не се мигрирачки видови пеперутки, пеперутките на рабовите на опсегот покажуваат многу повисоки тенденции на распрснување од оние кои живеат во опсегот.[17]

Промена на населението[уреди | уреди извор]

Во 19 век, британското население на запирката се урна, веројатно како резултат на намаленото одгледување на хмел (H. lupulus). Од околу 1930 година населението се опорави, а запирката сега е една од попознатите пеперутки во Јужна Англија. Го има и во Шкотска и во Северен Велс. Од 1970-тите во Британија, специјализираните пеперутки се намалија во популацијата бидејќи нивното претпочитано живеалиште и областа на растенијата домаќини стануваат помали. Од друга страна, генералистичките видови како што е P. c-album почнаа да го прошируваат својот опсег. Особено, пеперутките со запирки се проширија по северниот раб на нивниот опсег.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "Polygonia c-album". Global Biodiversity Information Facility. Retrieved 18 January 2022.
 2. Nylin, Sören; Nyblom, Klas; Ronquist, Fredrik; Janz, Niklas; Belicek, Joseph; Källersjö, Mari (2001-08-01). „Phylogeny of Polygonia, Nymphalis and related butterflies (Lepidoptera: Nymphalidae): a total‐evidence analysis“. Zoological Journal of the Linnean Society. 132 (4): 441–468. doi:10.1006/zjls.2000.0268.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Söderlind, Lina; Nylin, Sören (2011-03-01). „Genetics of diapause in the comma butterfly Polygonia c-album“. Physiological Entomology. 36 (1): 8–13. doi:10.1111/j.1365-3032.2010.00756.x.
 4. UK Safari
 5. 5,0 5,1 Janz, Niklas; Nylin, Sören; Wedell, Nina (1994). „Host Plant Utilization in the Comma Butterfly: Sources of Variation and Evolutionary Implications“. Oecologia. 99 (1/2): 132–140. Bibcode:1994Oecol..99..132J. doi:10.1007/bf00317093. JSTOR 4220740. PMID 28313958.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 Nylin, Sören; Gamberale-Stille, Gabriella; Tullberg, Birgitta S. „Ontogeny of Defense and Adaptive Coloration in Larvae of the Comma Butterfly, Polygonia C-album (Nymphalidae)“. Journal of the Lepidopterists' Society. 55 (2): 69–73.
 7. 7,0 7,1 Nylin, Sören (1988). „Host Plant Specialization and Seasonality in a Polyphagous Butterfly, Polygonia C-Album (Nymphalidae)“. Oikos. 53 (3): 381–386. doi:10.2307/3565539. JSTOR 3565539.
 8. 8,0 8,1 Nygren, G. H.; Nylin, S.; Stefanescu, C. (2006-11-01). „Genetics of host plant use and life history in the comma butterfly across Europe: varying modes of inheritance as a potential reproductive barrier“. Journal of Evolutionary Biology. 19 (6): 1882–1893. doi:10.1111/j.1420-9101.2006.01174.x. PMID 17040385.
 9. Nylin, Sören; Nygren, Georg H.; Windig, Jack J.; Janz, Niklas; Bergström, Anders (2005-04-01). „Genetics of host-plant preference in the comma butterfly Polygonia c-album (Nymphalidae), and evolutionary implications“. Biological Journal of the Linnean Society. 84 (4): 755–765. doi:10.1111/j.1095-8312.2004.00433.x.
 10. 10,0 10,1 10,2 Bryant, Simon R.; Thomas, Chris D.; Bale, Jeffrey S. (2002). „The influence of thermal ecology on the distribution of three nymphalid butterflies“. Journal of Applied Ecology. 39 (1): 43–55. doi:10.1046/j.1365-2664.2002.00688.x. JSTOR 827218.
 11. Scudder, Samuel Hubbard; Davis, William Morris; Woodworth, Charles William; Howard, Leland Ossian; Riley, Charles Valentine; Williston, Samuel Wendell (1889). The Butterflies of the Eastern United States and Canada: With Special Reference to New England. The author. стр. 343. glypta erratica.
 12. Wedell, Nina (1996). „Mate Quality Affects Reproductive Effort in a Paternally Investing Species“. The American Naturalist. 148 (6): 1075–1088. doi:10.1086/285972. JSTOR 2463563.
 13. 13,0 13,1 13,2 Bryant, Simon R.; Thomas, Chris D.; Bale, Jeffrey S. (2000). „Thermal Ecology of Gregarious and Solitary Nettle-Feeding Nymphalid Butterfly Larvae“. Oecologia. 122 (1): 1–10. Bibcode:2000Oecol.122....1B. doi:10.1007/pl00008825. JSTOR 4222508. PMID 28307946.
 14. NYLIN, SÖREN (1992-11-01). „Seasonal plasticity in life history traits: growth and development in Polygonia c-album (Lepidoptera: Nymphalidae)“. Biological Journal of the Linnean Society. 47 (3): 301–323. CiteSeerX 10.1.1.458.122. doi:10.1111/j.1095-8312.1992.tb00672.x.
 15. Olofsson, Martin; Dimitrova, Marina; Wiklund, Christer (December 2013). „The white 'comma' as a distractive mark on the wings of comma butterflies“. Animal Behaviour. 86 (6): 1325–1331. doi:10.1016/j.anbehav.2013.10.003. ISSN 0003-3472.
 16. 16,0 16,1 Wiklund, Christer; Tullberg, Birgitta S. (2004). „Seasonal polyphenism and leaf mimicry in the comma butterfly“. Animal Behaviour. 68 (3): 621–627. doi:10.1016/j.anbehav.2003.12.008.
 17. Braschler, Brigitte; Hill, Jane K. (2007). „Role of Larval Host Plants in the Climate-Driven Range Expansion of the Butterfly Polygonia c-album“. Journal of Animal Ecology. 76 (3): 415–423. doi:10.1111/j.1365-2656.2007.01217.x. JSTOR 4539145. PMID 17439459.