Северноморска патека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северноморска патека
Должина4900 км
НаменаПланинарење
Највисока точкам
Најниска точкам
Подолу Џон Муир Веј и логото на патеката на Северното Море „Н“.

Северноморската патека е транснационална патека за пешачење на долги растојанија долж брегот на Северното Море. Рутата минува низ седум земји и 26 партнерски области. Целта на проектот е да се промовира одржливиот туризам и да се одржи во живот заедничкото културно наследство на земјите од Северното Море. Патеката има вкупна должина од околу 4900 км, но досега се развиени само околу 3700 км.[1]Проектот „Северноморска патека“ финансиран од ЕУ ги вклучува Шведска, Норвешка, Шкотска, Англија, Холандија, Данска и Германија.[2]

Рута[уреди | уреди извор]

Патеката започнува на северот на Велика Британија во Шкотска и се протега по целиот источен брег. Патеката продолжува по холандскиот и германскиот брег до Данска. Данска е заокружена[3] и патеката на западниот брег на Шведска продолжила од Категат до Скагеррак. Патеката потоа се протега долж норвешкиот брег.

Само Холандија и Данска нудат навистина развиена рута. Во Германија, патеката е главно непозната и не е означена. На некои кратки делници, Северноморската патека е идентична со европската патека на долги растојанија Е9. На некои делови, Северноморската патека е идентична со попознатата велосипедска рута на Северното Море.

Земјите-членки[уреди | уреди извор]

Седумте земји се:

Здружението за патека на Северното Море[уреди | уреди извор]

Проектот првично беше дел финансиран од Европската Унија преку нејзината програма за Северно Море Интерег. Партнерите на проектот одлучија да основаат Асоцијација за Северното Море за патеката да може да биде поддржана на долг рок. Претставник на ОК во Асоцијацијата е Абердин. Исто така постои и северноморска велосипедска рута интегрирана со Северноморската патека.

Ресурси[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. https://www.traildino.com/trace/continents-Europe/countries-European_Trails/trails-North_Sea_Trail
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2018-08-20. Посетено на 2021-11-11.
  3. 'Literature | Title=The North Sea Trail | Collectible=Toppenafdanmark | Online=https://www.visithirtshals.dk/ln-int/north-sea-trail-gdk641071 Архивирано на 20 август 2018 г. | Retrieval=2018-08-19

Надворешни врски[уреди | уреди извор]