Прејди на содржината

Северна мазгунска пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северна мазгунска пирамида
Собекнеферу(?), 12. династија(?)
Координати29°46′3″N 31°13′15″E / 29.76750° СГШ; 31.22083° ИГД / 29.76750; 31.22083
Старо имеМазгуна
Изградба12. или 13. династија
ТипПирамида
Основа52.5 м (172 ст)

Северната мазгунска пирамидастароегипетска кралска гробница изградена за време на 12-та или 13-та династија во Мазгуна, 5 км јужно од Дахшур. Градбата останала недовршена, и сè уште не се знае кој фараон навистина требало да биде погребан овде, бидејќи не е пронајден соодветен натпис. Пирамидата била повторно откриена во 1910 година од Ернест Мекеј, а била ископана следната година од Флиндерс Петри.[1]

Припишување[уреди | уреди извор]

Кога повторно биле откриени двете мазгунски пирамиди, научниците забележале многу структурни сличности помеѓу тие две и пирамидата на Аменемхат III кај Хавара; поради оваа причина јужната пирамида му се припишува на синот и наследникот на овој крал, Аменемхат IV. Потоа, северната пирамида и се припишува на жената-фараон Собекнеферу, сестра на Аменемхат IV и последен владетел на 12-та династија. Сепак, некои научници како Вилијам К. Хејс[2] верувале дека двете мазгунски пирамиди биле изградени за време на 13-та династија, врз основа на некои сличности со Хенџеровата пирамидата. Во овој случај, северната пирамида требало да припаѓа на еден од многуте фараони кои владееле помеѓу почетокот на 13-та династија и губењето контрола врз северната територија се случило за време или по владеењето на Мернефере Ај.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Се чини дека надградбата на пирамидата никогаш не била започната, а единствената информација што може да се утврди од неа е дека пирамидата била планирана поголема од нејзиниот јужен сосед, која има странична должина од 52,5 м.

Планот на хипогејот.

Хипогејот е сличен на оној на јужната пирамида, но многу повеќе извртен, менувајќи ја насоката шест пати. Влезот е на северната страна. Оттаму, скалилата водат надолу до квадратна комора, а потоа до друго скалило и до првите блокови кварцит. После тоа, две други комори се поврзани со премин со второ, сè уште незапечатено блокирање. По третата комора, скалила, а потоа коридор водат до претсобјето непосредно пред големата гробна комора: оваа просторија, делумно покриена со превртен таван во облик на V, е целосно исполнета со огромен саркофаген трезор, издлабен од еден блок кварцит. Капакот од саркофагот, кој не бил искористен, плоча од кварцит од 42 тони, сè уште чека да се вграден во комората. Сите изложени кварцити, изградени во пирамидата, биле обоени со црвена боја, а понекогаш и украсени со вертикални црни ленти. Функцијата на големата просторија зад гробницата останува непозната.[4][5]

Од пирамидалниот комплекс, долинскиот храм, погребниот храм и внатрешните ѕидови очигледно не оставиле траги. Откриен бил само голем дел од патеката, како и друг камен за блокирање, најверојатно оставен поради промена на дизајнот на пирамидата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Flinders Petrie, G. A. Wainwright, E. Mackay: The Labyrinth, Gerzeh and Mazghuneh, London 1912, available online.
  2. W.C. Hayes, The Scepter of Egypt. A Background for the Study of American Antiquites in the Metropolitan Museum of Art. From the Earliest times to the End of the Middle Kingdom, New York, 1953.
  3. McCormack, Dawn. "The Significance of Royal Funerary Architecture in the Study of 13th Dynasty Kingship." In M. Marée (ed) The Second Intermediate Period (13th-17th Dynasties), Current Research, Future Prospects, Belgium: Peeters Leuven, 2010, pp. 69-84.
  4. Franco Cimmino, Storia delle Piramidi. Rusconi, Milano 1996, pp. 294–295, ISBN 88-18-70143-6.
  5. Марк Ленер, The Complete Pyramids, Thames and Hudson, London 1997, стр. 184-185. ISBN 0-500-05084-8.

 

  • Рајнер Стаделман, Die ägyptischen Pyramiden. Vom Ziegelbau zum Weltwunder. Verlag Philipp von Zabern, 3. Aufl., Мајнц 1997, стр. 251, ISBN 3-8053-1142-7
  • Мирослав Вернер, Die Pyramiden. Rowohlt Verlag, Рајнбек 1998, стр. 472-474, ISBN 3-499-60890-1 .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]