Прејди на содржината

Северна Босна (1718—1739)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Историје 

Северна Босна, Кралство Босна (германски: Кönigreich Bosnien), или дел од Кралството Босна ( латински: Regni Bosniae Pars), била територија под управа на Хабсбуршката монархија помеѓу 1718 и 1739 година.[1][2] Со Пожаревачкиот мир во 1718 година, областа била одвоена од отоманскиот босански пашалук и припоена кон Хабсбуршката монархија. Територијата ги опфаќала Семберија и Посавина, односно областа по десниот брег на реката Сава. По Белградскиот мир од 1739 г. година, оваа област повторно станала дел од Отоманската империја или босанскиот пашалук.

  1. Đurđev, Branislav (1953). Revue de philologie orientale et d'histoire des peuples yougoslaves sous la domination turque.
  2. http://www.felbar.com/images/cro/db_web_story_607/255.jpg

Литература

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]

Предлошка:Хабзбуршке крунске области