Северина Вучковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Северина Вучковиќ
Severina Vučković
Основни податоци
Родено имеСеверина Вучковиќ
Познат(а) и какоСеверина
Роден(а)21 април 1972
Сплит, СР Хрватска, Југославија
ПотеклоСплит, Хрватска
Жанр(ови)поп, фолк, кабаре
Занимање/њапејачка, актерка
Години активност1989 - сегашност
Веб-местоwww.severina.com

Северина Вучковиќ (на хрватски: Severina Vučković; родена на 21 април 1972 год. во Сплит, СР Хрватска, Југославија) e хрватска пејачка и актерка. На музичката сцена е попозната како Северина.

Биографија[уреди | уреди извор]

Северина имала два брака. Најпрвин се омажила со Милан Поповиќ, со кого го родила синот Александар, но подоцна бракот завршил со развод. На 25 септември 2015 година, во црквата во местото Бале во Истра, Северина тајно се венчала со фудбалскиот менаџер Игор Коиќ (Igor Kojić), син на пејачот Драган Коиќ - Кеба. Подоцна, на 22 ноември истата година, брачниот пар организирале венчавка и прослава во Белград, која била наречена „Моето српско венчање“ (Moje srpsko venčanje), а венчавката ја режирал словенечкиот режисер Томаж Пандур. Претходно, Северина и Игор се запознале на еден концерт, а ги запознал менаџерот Едвин Софтиќ.[1]

Музичка кариера[уреди | уреди извор]

Стилот на Северина може да се опише како поп со елементи на фолк и кабаре. Како дете зазела мал дел во театарски и оперски продукции во нејзиниот роден Сплит. За време на 1980-тите, добивајќи неколку награди на локални фестивали, таа ја претстави нејзината рана професионална кариера на, чиј резултат беше нејзина преселба во Загреб во 1989 со цел да направи поголеми чекори. Истата година таа го снима нејзиниот прв студио албум насловен по нејзиното име Северина. Во следните години таа создаде имиџ на национална поп икона со број 1 хитови како „Далматинка“ (1993), „Палома нера“ (1993), „Трава Зелена“ (1995), „Од роѓендан до роѓендана“ (1996), „Дјевојка са села“ (1998), „Пријатељице“ (1998), „Ја само пјевам“ (1999), „Анте“ (1999) и (2012) ,,italijana"

Следуваше огромниот успех на нејзиниот албум од 2001 насловен како Поглед испод обрве, а по него следеше турнејата Вијурен у те. Со тоа Северина го потврди нејзиниот статус како една од најпопуларните хрватски артисти. По неколку години пауза таа го издаде и нејзиниот 8 по ред албум под насловот Севергрин (2004). Во 2006 година победи на хрватскиот избор за песна за Евровизија Дора и ја претставуваше Хрватска во Атина, Грција на 20 мај 2006 со песната „Моја штикла“. Заврши на 13-тото место со 56 поени. Големи контраверзни реакција се јавија за стилот на песната, посебно од хрватските фанови, критичари и новинари. Критиките се однесуваа на аранжманот за кој се велеше дека потсетува на традиционална српска ритмика. Тоа Северина и авторите на песната го негираа и произлегоја со став дека тој е хрватски ритам и потекнува од Загора.

Дологоочекуваниот 10-ти албум на Северина насловен како Здраво Маријо, во кој поголем дел од песните се дело на Горан Бреговиќ, беше издаден во мај 2008. Првиот сингл од албумот е „Гас, гас“ кој стекна голема популарност, не само во Хрватска, туку низ целиот балкан. Музиката на оваа песна потсетува на српски турбофолк. Албумот доби негативни критики бидејќи Северина со имиџот кој го создаде за албумот имаше цел да го исмејува христијанството. Сепак албумот достигна голема популарност и Северина сними музички видеа за повеќе песни како „Тридесете“, „Гаде“, „Хаљиница боје лила“ и „Здраво Маријо“. На 15 декември 2009 Северина реализираше нов сингл - „Лола“ кој е дел од Милиграм компилацијата.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Северина – 1989
  • Далматинка – 1993
  • Трава зелена – 1995
  • Моја ствар – 1996
  • Дјевојка са села – 1998
  • Палома нера - Live album – 1999
  • Ја само пјевам – 1999
  • Поглед испод обрва – 2001
  • 18 великих хитова – 2002
  • Вирујен у те - живо – 2002
  • Вирујен у те - DVD – 2003
  • Севергрин – 2004
  • Моја Штикла – 2006
  • Здраво Маријо – 2008

Спотови[уреди | уреди извор]

Спот Година Режисер
Води ме на плес 1990
Кад си сам 1992
Закуни се љубави 1992
Далматинка 1993
Paloma Nera 1993
Моја ствар 1996
Од роћендана до роћендана 1996
Дјевојка са села 1998
Пријатељице 1998
Растајем се од живота 1998
Анте 1999
Ја само пјевам 1999
Додирни ми кољена 1999
Крени 1999
Да си мој 1999
Мала је дала 2001
Поглед испод обрва 2001 Предраг Личина
Криви спој 2001
Вирујен у те 2001
Адам и Сева 2004
Хрватица 2004 Предраг Личина
Моја штикла 2006 Радислав Јованов Гонзо
Гас, гас 2008 Радислав Јованов Гонзо
Мушкарци само треба курва 2008 Дарко Дриновац
Гаде 2008 Дарко Дриновац
Хаљиница боја лиле 2008 Дарко Дриновац
Тридесете 2008 Виктор Драго
Лола 2010 Вижуал инфинити
-{Brad Pitt}- 2011 Дарко Дриновац
Град без људи 2011 Дарко Дриновац
Italiana 2012 Дарко Дриновац
Узбуна 2012 Дафне Јемершиќ / Предраг Личина
Hurem 2013 Доријан Колунџија / Галерија12
Добродошао у клуб 2013 Марко Грубишиќ
Алкатраз 2014 Дино Сенчар
Uno momento 2014 Андреј Илиќ
Море туге 2014 Милош Надаждин
Генерале 2014 Ведад Јашаревиќ
Calimero 2015 Дафне Јемершиќ
Шта је свит 2015 Дарко Дриновац
Секунде 2016 Петар Пашиќ
Силикони 2016 Петар Пашиќ
Као 2017 Дарко Дриновац
Отрове 2017 Петар Пашиќ
Мртав без мене 2017 Дарко Дриновац
Куда за викенд 2017
Hazard 2017 Лазар Богдановиќ / Љуба
Унапријед готово 2018 Дарко Дриновац
Од лета до лета 2018 Toxic
Туторијал 2018 Петар Пашиќ
Магија 2018 Анже Шкрубе
Имаш право 2018 Дарко Дриновац
Хало 2019 Петар Пашиќ / Љуба
Кума 2019 Mihoci / Дарко Дриновац
Мирна 2019 Дафне Јемершиќ
Фатаморгана 2019 Љуба

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Igor Karanov, „Godišnjica tajnog venčanja“, Story, број 573, 9 септември 2016, стр. 12-15.