Северен Јитланд (историски регион)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Северен Јитланд од 1710 година, која ги прикажува границите на епархиите Олборг (сино), Орхус (црвено), Виборг (жолто) и Рибе (зелено).

Северен Јитланд (дански: Nørrejylland) ― историски регион на територијата на денешна Данска, дефиниран како Јитланд северно од Конгео (со регионот јужно од Конгео наречен Јужен Јитланд (Sønderjylland)). Како и со другите историски региони во Данска, Северен Јитланд имал свое собрание во средниот век, со седиште во Виборг.[1]

Денес, територијата на историскиот Северен Јитланд е покриена од современите административни региони Северен Јитланд и Среден Јитланд (освен Самсе[a]), и северните делови на регионот Јужна Данска.

Белешки[уреди | уреди извор]

a Самсе бил историски групиран со Зеланд, и затоа не бил вклучен во Северен Јитланд. Самсе бил преместен во новиот Округ Орхус во 1970 година, и таа област била споена со соседните области за да стане регион Среден Јитланд во 2007 година. Поради оваа причина, сè во Среден Јитланд освен Самсе е дел од историскиот Северен Јитланд.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Grinder-Hansen, Keld (2000). Kongemagtens krise--det danske møntvæsen 1241-ca. 1340: den pengebaserede økonomi og møntcirkulation in Danmark i perioden 1241-ca. 1340 (дански). Museum Tusculanum Press. ISBN 978-87-7289-626-7.