Св. Бенедикт (Малс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Свети Бенедикт, во Малс

Свети Бенедикт е предроманска црква во Малс, Јужен Тирол, позната по своите фрески од времето на Каролин.

Изградена е во втората половина на 8 век. До 12 век бил во сопственост на епископите од Чур. Во 12 век била додадена романескната кула.

Во 18 век, под Јосиф II, зградата се користела за складирање. Употребата како сакрална градба била обновена дури во 20 век, по откривањето на каролиншките фрески.

Фреските се датирани во в. 800 година од нашата ера. Тие припаѓаат на ограничен сет на преживеани фрески од каролиншкиот период, заедно со оние од блиската опатија Свети Јохан во Вал Мустер, Грисонс. Фреските се претежно распоредени во три ниши во ѕидот на олтарот, прикажувајќи го Исус Христос во центарот, опкружен со папата Григориј Велики и Свети Стефан. На ѕидовите што ги одвојуваат нишите се донаторски портрети под трупа од дванаесет ангели и сцени на кои Григориј го пишува својот Дијалог и се расправа со Павле Дијакон, заедно со сцените што го прикажуваат Апостол Павле и фрагмент од сцена од животот на Свети Бенедикт.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Оскар Еменегер, Хелмут Стампфер: „Die Wandmalereien von St.
  • Mathias Frei: Свети Бенедикт во Малс (= SB-Farbkunstführer Südtirol; 3 ). SB-Verlag, Bozen 1995 година.
  • Ханс Нотдурфтер: Свети Бенедикт во Малс . Тапејнер, Лана 2002 година.
  • Елизабет Рибер: Свети Бенедикт во Малс (= Europäische Hochschulschriften, Reihe 28, Kunstgeschichte; 130 ). Ланг, Франкфурт на Мајна 1991 година.
  • Елизабет Рибер: Санкт Бенедикт во Малс . Атеиса, Бозен 1992 година.