Светски рекорди во атлетика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Носители на светските рекорди во атлетика се следниве натпреварувачи:

Табела бр. 1: Светски рекорди во атлетика (мажи)
Дисциплина Носител на рекордот Резултат Место и време
Трчање на 100 метри Јусејн Болт (Јамајка) 9,69 секунди Берлин, 16.8.2009[1]
Трчање на 200 метри Јусејн Болт (Јамајка) 19,13 секунди Берлин, 26.8.2009[2]
Трчање на 400 метри Мајкл Џонсон (САД) 43,18 секунди Севиља, 26.8.1999[3]
Скок во далечина Мајк Пауел (САД) 8,95 метри Токио, 1991[4]
Скок во височина Хавиер Сотомајор (Куба) 2,45 метри [5]
Табела бр. 2: Светски рекорди во атлетика (жени)
Дисциплина Носител на рекордот Резултат Место и време
Скок во височина Стефка Костадинова (Бугарија) 2,09 метри Рим, 31.8.1987[6]
Фрлање ѓуле Наталија Лисовска (СССР) 22,63 метри Москва, 1987[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 25.
  2. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 25.
  3. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 25.
  4. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 28.
  5. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 30.
  6. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 30.
  7. Марјан Карапанџевски и Лидија Белческа Карапанџевска, Физичко и здравствено образование за VIII одделение во осумгодишно образование. Скопје: Министерство за образование и наука на Република Македонија, 2010, стр. 33.