Светски поштенски сојуз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светски поштенски сојуз
Universal Postal Union
Податотека:Universal Postal Union Logo.svg
`
ВидСпецијализирани агенции на Обединетите нации
Правен статусАктивност
СедиштеБерн, Швајцарија
Мреж. местоupu.int

Светски поштенски сојуз (УПУ, француски: Union postale universelle), основан со Договорот од Берн од 1874 година,[1] е специјализирана агенција на Обединетите нации (ООН) која ги координира поштенските политики меѓу нациите членки, покрај светскиот поштенски систем . УПУ содржи четири тела составени од Конгресот, Советот за администрација (Калифорнија), Советот за поштенски операции (ПОЦ) и Меѓународното биро (ИБ). Исто така, ги надгледува задругите на Телематиката и услугата за експресна пошта (ЕМС). Секој член се согласува на истите услови за вршење меѓународни поштенски должности. Седиштето на УПУ се наоѓа во Берн, Швајцарија .[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Споменикот на УПУ (Weltpostdenkmal) во Берн одбронза и гранит, дело на Рене де Сен Марсо

Билатерални договори[уреди | уреди извор]

Пред воспоставувањето на УПУ, секоја земја што разменувала пошта морала да преговара за поштенски договор со другата. Во отсуство на договор што предвидува директна испорака на писма, поштата требало да се испраќа преку некоја средна земја.[3] Поштенските аранжмани биле сложени и се преклопувале. Во 1853 година, САД имале поштенски договор со Прусија, но некои држави во јужна Германија ја испраќале својата пошта поврзана со САД преку Франција. Бидејќи немало поштенски договор меѓу Соединетите Американски Држави и Франција, поштата морала да патува со британски или белгиски брод. Генералниот поштар на САД Џејмс Кембел се сомневал „дали ... аранжманот може безбедно да се продолжи“, но тој ја согледал надежта во поштенскиот договор со Бремен, кој исто така ја покривала Австро-Германската поштенска унија . :721–722

Преговорите за поштенските договори можело да траат со години. САД подготвиле поштенски договор со Франција во 1852 година, но двете земји не се согласиле за тоа како да се поделат поштенските марки, па договорот не бил потпишан дури во 1857 година. Сепак, договорот бил дозволен да истече. Елиху Вашбурн, новиот американски министер во Франција, пристигнал во Париз во 1869 година Откако Наполеон III бил поразен во Битката кај Седан, САД станале првата земја што ја признала Француската трета република, настан што донесе илјадници Парижани на улица извикувајќи „Vive l’Amérique“. Сепак, ваквите чувства не го отвориле патот за поштенски договор. САД и Франција конечно размениле ратификации на поштенски договор во јули 1874 година, само три месеци пред Универзалната поштенска унија или Светскиот поштенски сојуз да го направи договорот непотребен.

Генерален поштенски сојуз[уреди | уреди извор]

Хајнрих фон Стефан, основач на Генералниот поштенски сојуз

Соочени со такви потешкотии во размената на пошта со Европа, САД веќе го презеле водството во повикот за подобрување на меѓународните аранжмани за пошта. Монтгомери Блер повикал на Меѓународен поштенски конгрес во 1863 година. На состанокот во Париз, делегатите поставиле некои општи принципи за поштенска соработка, но не успеале да постигнат договор.[4]

Германската победа во Француско-пруската војна ги расчистила пречките за поштенски сојуз. Откако го поразиле Наполеон III во 1870 година, Северногерманскиот Сојуз и јужногерманските држави се обединиле за да го формират Германското Царство. Германскиот Рајхпост воспоставил униформен сет на поштенски стапки и прописи за новата земја, но униформноста завршила на германската граница. Различни количини на пошта биле потребни за испраќање писмо од Берлин до Њујорк, во зависност од тоа кој брод го пренесувал писмото преку Атлантскиот Океан.[5] За да воведе ред во системот на меѓународна пошта, германскиот генерал поштар Хајнрих фон Стефан повикал на уште еден Меѓународен поштенски конгрес во 1874 година.

На состанокот во Берн, Швајцарија, делегатите се согласиле на сите предлози на Фон Стефан.[5] Договорот од Берн бил потпишан на 9 октомври 1874 година, со кој се воспоставило она што тогаш било познато како Општа поштенска унија .[6]

Договорот предвидувал:

 1. Треба да има униформа паушална стапка за испраќање писмо на кое било место во светот
 2. Поштенските власти треба да дадат еднаков третман на странската и домашната пошта
 3. Секоја земја треба да ги задржи сите пари што ги има собрано за меѓународна пошта.

Еден важен резултат на Договорот бил дека веќе не било потребно да се ставаат поштенски марки на земјите низ кои минува писмото.

Понатамошен развој на настаните[уреди | уреди извор]

Договорот од Берн го потпишале 21 земја, од кои 19 се наоѓале во Европа. Откако била формирана Генералната поштенска унија, нејзиното членство рапидно растело со придружувањето на другите земји. На вториот конгрес за поштенски сојуз во 1878 година, тој бил преименуван во Универзална поштенска унија.[4]

Францускиот јазик бил единствениот официјален јазик на УПУ сè додека англискиот не бил додаден како работен јазик во 1994 година. Поголемиот дел од документите и публикациите на УПУ - вклучувајќи го и неговото водечко списание, Унион Постале - се достапни на шесте официјални јазици на Обединетите нации: француски, англиски, арапски, кинески, руски и шпански.[7]

Кон крајот на 19 век, УПУ издал правила во врска со дизајнот на печат, наменети да обезбедат максимална ефикасност при ракување со меѓународна пошта. Едно правило прецизирало дека вредностите на печатот се даваат со броеви, бидејќи апоени напишани со букви не биле универзално разбирливи.[8] Друго правило барало земјите-членки да ги користат истите бои на нивните поштенски марки издадени за поштенски картички (зелена), нормални букви (црвена) и меѓународна пошта (сина), систем што останал во употреба неколку децении.[9]

100 години УПУ, одбележани на поштенска марка во САД

По основањето на Обединетите нации, УПУ станала специјализирана агенција на ООН во 1948 година.[10] Во моментов е трета најстара меѓународна организација по Рајнската комисија и Меѓународната унија за телекомуникации .

Терминални такси[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Договорот од 1874 година предвидувал земјата од која потекнува да ги задржи сите приходи за поштарина, без да ја надомести испораката на одредишната земја. Идејата била секоја буква да генерира одговор, така што поштенските протоци ќе бидат во рамнотежа.[11][12] Сепак, другите класи на пошта имале нерамнотежен проток. Во 1906 година, италијанската поштенска услуга доставувала 325.000 периодични списанија испратени од други земји во Италија, додека италијанските издавачи не испраќале периодични списанија во други земји. Системот исто така ги охрабрувал земјите да препраќаат преку друга земја, принудувајќи ја средната поштенска услуга да ги сноси трошоците за транспорт до крајното одредиште.

Повторното дополнување било забрането во 1924 година, но УПУ не презел ништо за нерамнотежен проток сè до 1969 година. Проблемот со неизбалансирани текови станал актуелен по деколонизацијата, бидејќи десетици поранешни европски колонии влегле во УПУ како независни држави. Земјите во развој добиле повеќе пошта отколку што испраќале, па затоа сакале да им се плати за испорака.[12]

Во 1969 година, УПУ вовел систем на терминални такси. Кога две земји имале нерамнотежен проток на пошта, земјата што испраќа повеќе пошта ќе треба да плати надоместок на земјата што прими повеќе пошта. Сумата се засновала на разликата во тежината на испратената и примената пошта.[12] Бидејќи Извршниот совет не бил во можност да излезе со шема за компензација заснована врз трошоци по петгодишно студирање, терминалните такси биле утврдени произволно на половина златен франк (0,163 SDR ) за килограм.

Измени[уреди | уреди извор]

Откако биле утврдени терминалните такси, тие станале тема на дискусија на секој иден Конгрес на поштенската унија. Конгресот од 1974 година ги зголемил тројно членарината на 1,5 златен франк, а Конгресот од 1979 година ги зголемил тројно на 4,5 златни франци. Конгресот во 1984 година ги зголемил терминалните такси за уште 45%.

Системот на терминални такси, исто така, создал нови победници и губитници. Со оглед на тоа што биле фиксни терминалните давачки, земјите со ниска цена кои биле нето приматели ќе остварат профит при испорака на меѓународна пошта. Земјите во развој биле приматели на ниски трошоци, но исто така биле и развиените земји како САД и Велика Британија.[12] Бидејќи таксите се плаќале врз основа на тежината, периодичните списанија ќе бидат проценувани многу повисоки терминални такси од буквите.[11]

Продолжената фискална нерамнотежа барала повторени измени во системот на терминални такси. Во 1988 година, наплатата по ставка била вклучена во терминалните такси за да се зголемат трошоците за препраќање. За да се реши проблемот со периодичните списанија, УПУ во 1991 година усвоил систем на „праг“ што поставува посебни букви и периодични стапки за земјите кои добиваат најмалку 150 тони пошта годишно.[11] Поштенскиот конгрес од 1999 година воспоставил „специфични за земјата“ терминални такси за индустриски развиените земји, нудејќи пониска стапка за земјите во развој.

Менување на билансите и САД[уреди | уреди извор]

Во 2010 година, САД станале мрежен испраќач затоа што испраќале стоки до други земји. Таа година, Поштенската служба на Соединетите држави остварила вишок од 275 милиони долари на меѓународна пошта.[13] Покрај тоа, системот УПУ бил достапен само за државните поштенски услуги. Ниските надоместоци за терминал им дале предност на поштенските служби на САД во однос на приватните поштенски услуги како што се DHL и FedEx . За да ги заштитат своите профити при испраќање меѓународна пошта, САД гласале со земјите во развој да ги задржат терминалните такси на ниско ниво. На нив се спротивставиле германскиот Бундеспост и Норвешка пошта, кои сакале да ги зголемат терминалните такси.[12]

Како и да е, ниските надоместоци на терминалот се одразиле како резултат на промените во протокот на пошта во САД. Со растот на електронската трговија, САД започнал да увезува повеќе стоки преку пошта. Во 2015 година, Поштенската служба на Соединетите држави за прв пат остварила нето-дефицит на меѓународната пошта. Дефицитите се зголемиле на 80 милиони американски долари во 2017 година.[13] УПУ воспоставил нов систем на наградување во 2016 година,[14] потег за кој Стејт департментот на Соединетите Американски Држави изјавил дека „драматично ќе го подобри покривањето на трошоците на УСПС за испорака на ... пакети од Кина и други земји во развој“. Сепак, претседателот на Регулаторната комисија за пошти не се согласил.[15]

Вонреден конгрес за 2019 година[уреди | уреди извор]

Со избувнувањето на трговската војна Кина - САД во 2018 година, прашањето за терминалните такси се наметнало во преден план. Американците се жалеле дека испраќањето пакет од Кина до САД чини помалку од испраќањето на истиот пакет во рамките на САД. Во тоа време, скалата на Индикаторот за поштенски развој на УПУ била искористена за класифицирање на земјите во четири групи од најбогати до најсиромашни. САД биле земја од Група I, додека Кина земја од III група, заедно со земји како Мексико и Турција кои имале сличен БДП по глава на жител . Како резултат на тоа, Кина платила пониски терминални такси од САД.[15] :38 Администрацијата на Доналд Трамп се пожалила дека „била принудена силно да субвенционира мали парцели што доаѓаат во нашата земја“.[16] На 17 октомври 2018 година, САД објавиле дека ќе се повлечат од УПУ за една година и ќе се изјаснат за цените што ги наплаќаат на другите поштенски услуги.[17]

Универзалната поштенска унија одговорила во мај 2019 година, повикувајќи се, само по трет пат во својата историја, на Вонреден конгрес за 24-26 септември 2019 година.[18] Членовите го изгласале предлогот поднесен од Соединетите Американски Држави и Канада,[19] што ќе овозможи непосредно самопрогласување на крајните такси.[20] Потоа, УПУ едногласно го донел француско-германскиот компромис за да се дозволат самопрогласени терминални такси до 70% од домашната стапка на пошта и да се зголемат терминалните давачки на УПУ за 119–164%, постепено во двете промени од 2021 до 2025 година. Покрај тоа, земјите кои примаат повеќе од 75.000 тони пошта може да се изјаснат за самопрогласените терминални такси на 1 јули 2020 година за возврат за „придонес“ од 40 милиони американски долари за УПУ. САД биле единствената земја што примила повеќе од 75.000 тони пошта.[21] Советникот на Трамп, Питер Наваро, изјавил дека договорот „е повеќе отколку што ја постигна целта на Претседателот“ но тој негирал дека САД „го купуваат“ договорот со својот „придонес“. Директорката на УПУ, Сива Сомасундрам, го поздравила договорот како „историска одлука за мултилатерализам и Унијата“.[22][23]

Стандарди[уреди | уреди извор]

Стандардите се важни предуслови за ефективни поштенски операции и за меѓусебно поврзување на глобалната мрежа. Одборот за стандарди на УПУ развива и одржува сè поголем број меѓународни стандарди за подобрување на размената на информации поврзани со поштата помеѓу поштенските оператори. Исто така, ја промовира компатибилноста на УПУ и меѓународните поштенски иницијативи. Организацијата тесно соработува со организации за управување со пошта, клиенти, добавувачи и други партнери, вклучувајќи различни меѓународни организации. Одборот за стандарди осигурува дека се развиваат кохерентни регулативи во области како што се електронска размена на податоци (EDI), кодирање по пошта, поштенски обрасци и броила. Стандардите на УПУ се изготвуваат во согласност со правилата дадени во Дел V од „Општите информации за стандардите на УПУ[24] и ги објавува Меѓународното биро на УПУ во согласност со Дел VII од тоа издание.

Земјите-членки[уреди | уреди извор]

Погледнете Список на членови на Универзалната поштенска унија за целосни детали.

На сите земји-членки на Обединетите нации им е дозволено да станат членки на УПУ. Не-земја-членка на Обединетите нации, исто така, може да стане членка ако две третини од земјите-членки на УПУ го одобрат нејзиното барање. Во моментов, УПУ има 192 члена (190 држави и две заеднички членства на групи зависни територии ).

Земји-членки на УПУ се Ватикан и секоја членка на ООН, освен Андора, Маршалските Острови, Сојузните држави на Микронезија и Палау . На овие четири држави им се доставува поштата преку друга членка на УПУ (Франција и Шпанија за Андора и САД за компакт- членките на слободно здружување ) [25] Странските конститутивни земји на Кралството Холандија ( Аруба, Курасао и Синт Маартен ) се претставени како единствена членка на УПУ, како и целата британска прекуокеанска територија . Овие членови првично биле наведени одделно како „Колонии, протекторати итн.“ во Универзалната поштенска конвенција [26] и тие добиле дедо кога членството било ограничено на суверените држави.[27]

Набљудувачи[уреди | уреди извор]

Палестина е држава набудувач во ООН, а во УПУ и бил доделен посебен статус на набудувач во 1999 година. Во 2008 година Израел се согласил поштата на Палестина да се пренесува преку Јордан,[28][29] иако тоа не било спроведено од ноември 2012 година. Палестина започнала да прима директна пошта во 2016 година.[30] Во ноември 2018 година, Палестина потпишала документи за пристапување кон УПУ.[31] Сепак, нејзината кандидатура за членство била поразена во септември 2019 година со гласови 56-23-7, при што 106 земји не гласале, што потфрлило на потребното двотретинско мнозинство од членството во УПУ.[32]

Држави со ограничено признавање[уреди | уреди извор]

Државите со ограничено признавање мораат да ја пренасочуваат својата пошта преку трети лица, бидејќи УПУ не дозволува директни испораки.[33]

Држава Пошта пренасочена преку
Абхазија Русија
Косово Србија
Нагорно Карабах Ерменија
Северен Кипар Турција
Република Сахрави Алжир
Јужна Осетија Русија
Тајван (Република Кина) САД, Јапонија
Приднестровје Молдавија

Конгреси[уреди | уреди извор]

Универзалниот поштенски конгрес е најважното тело на УПУ. Главната цел на четиригодишниот Конгрес е да ги испита предлозите за изменување и дополнување на актите на УПУ, вклучувајќи ги Уставот на УПУ, Општите прописи, Конвенцијата и Договорот за услуги за плаќање поштенски. Конгресот служи и како форум за земјите-членки учеснички да разговараат за широк спектар на прашања што влијаат на меѓународните поштенски услуги, како што се трендовите на пазарот, регулативата и други стратешки прашања. Првиот конгрес на УПУ се одржал во Берн, Швајцарија во 1874 година. Учествувале делегати од 22 земји. Конгресите на УПУ се одржуваат на секои четири години и делегатите често добиваат специјални филателистички албуми произведени од земјите-членки кои го покриваат периодот од претходниот Конгрес.[34]

Филателистички активности[уреди | уреди извор]

Универзалната поштенска унија, заедно со Светската асоцијација за развој на филателија, го развиле системот за нумерирање WADP (WNP). Лансиран е на 1 јануари 2002 година. На мрежната страница [35] се прикажани записи за 160 земји и издавачи на поштенски субјекти, со регистрирани над 25.000 марки од 2002 година. Многу од нив имаат слики, кои обично остануваат заштитени со авторски права од земјата издавач, но УПУ и WADP дозволуваат нивно преземање.

Електронска телекомуникација[уреди | уреди извор]

Во некои земји, телеграфските и подоцнежните телефони влегле под истиот владин оддел како и поштенскиот систем. Слично имало и Меѓународно биро за телеграф, со седиште во Берн, слично на УПУ.[36] Меѓународната унија за телекомуникации во моментов ја олеснува меѓународната електронска комуникација.

Со цел да се интегрираат поштенските услуги и Интернет, УПУ ГО СПОНЗОРИРА ДОМЕЈНОТ .post.[37][38] Развивање на сопствени стандарди,

Наводи[уреди | уреди извор]

Цитати[уреди | уреди извор]

 1. DIZON, CHRYSTOPHER Casero (October 24, 2020). „Universal Postal Union - United Nations System Chief Executives Board for Coordination“. www.applesource.com. Архивирано од изворникот на 2020-10-30. Посетено на 16 June 2017.
 2. „The UPU“. Universal Postal Union website. Архивирано од изворникот на 2019-03-22. Посетено на 12 December 2010.
 3. Beam, Christopher (5 January 2007). „How international mail works“. Slate Magazine.
 4. 4,0 4,1 „History“. Universal Postal Union. Архивирано од изворникот на 2019-09-25. Посетено на 25 September 2019.
 5. 5,0 5,1 Krueger, Karl K. (January 1938). „By Post to Peace“. The Rotarian. 52 (1): 38–39.
 6. Willoughby, Martin (1992). A History of Postcards. London, England: Bracken Books. стр. 31. ISBN 1858911621.
 7. „Languages“. Universal Postal Union. Посетено на 26 August 2020.
 8. King, Beverly; Johl, Max (1937). The United States Postage Stamps of the Twentieth Century, Volume I. H. L. Lindquist. стр. 104.
 9. „1898 Universal Postal Union Colors #279-284“. Kenmore Stamp Company. Архивирано од изворникот на 2013-11-02. Посетено на 2013-09-28.
 10. „About UN Specialized Agency“. Universal Postal Union. Архивирано од изворникот на 2011-10-15. Посетено на 9 October 2011.
 11. 11,0 11,1 11,2 Adams, Cecil (December 12, 1990). „Why Does the US Deliver Foreign Mail When We Don't Get Any Money for the Stamps?“. The Straight Dope. Посетено на 16 December 2010.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Morris, David Z. (14 June 2017). „The International Postal System Is Profoundly Broken -- And Nobody is Paying Attention“. Pacific Standard.
 13. 13,0 13,1 „The Postal Illuminati“. Planet Money (857). National Public Radio. 1 August 2018.
 14. „Member countries adopt new terminal dues system“. news.upu.int. Архивирано од изворникот на 2017-04-23. Посетено на 2017-09-29.
 15. 15,0 15,1 United States Government Accountability Office (October 2017). „GAO-18-112, Information on Changes and Alternatives to the Terminal Dues System“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 29 September 2019. Посетено на 25 September 2019.
 16. „Pexit? US prepares to pull out of Universal Postal Union“. Deutsche Welle. 24 September 2019.
 17. „Universal Postal Union Reviews Three Options for Remuneration“. Steiner Associates, LLC. E-Commerce Bytes. 10 April 2019.
 18. „Frequently Asked Questions: Third Extraordinary Congress“. Universal Postal Union. 25 September 2019. Архивирано од изворникот на 2019-09-26. Посетено на 2020-10-28.
 19. „World Postal Union Rejects Trump's Favored Reform Plan“. Associated Press. 24 September 2019.
 20. „UPU member countries narrow options on remuneration rates by rejecting Option B“. Universal Postal Union. 24 September 2019. Архивирано од изворникот на 2019-09-25. Посетено на 2020-10-28.
 21. „USA claims "total victory" in UPU compromise deal“. www.cep-research.com. CEP Research. 26 September 2019.
 22. Solomon, Mark (20 September 2019). „Proposal floated to allow USPS self-declaration of foreign postal shipments; keep US in UPU“. FreightWaves.
 23. „UPU member countries reach unanimous agreement on postal remuneration rates“. Universal Postal Union. 25 September 2019. Архивирано од изворникот на 2019-09-25. Посетено на 2020-10-28.
 24. „UPU Postal Standardization Activities“ (PDF). UPU. 2008. Архивирано од изворникот (PDF) на 14 June 2011. Посетено на 18 December 2010.
 25. Gough, JP (October 6, 2005). „The Evolution of the Postal Service in the Era of the UPU“. Web Mavin. Архивирано од изворникот на 18 December 2010. Посетено на 12 December 2010.
 26. „Universal Postal Convention“. Universal Postal Union. 1952-07-11. Посетено на 2012-08-11.
 27. „Constitution of the Universal Postal Union“. Universal Postal Union. 1964-07-10. Посетено на 2012-08-11.
 28. „Palestinian parcel post gets a boost“. Universal Postal Union (UPU). Архивирано од изворникот на 2011-06-14. Посетено на 2010-09-26.
 29. „Israel and Palestinians to boost postal services with help from UN agency“. Un.org. Посетено на 2008-10-24.
 30. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-to-receive-direct-mail-for-the-first-time-466872
 31. RASGON, Adam (18 November 2018). „Times of Israel“. Посетено на 3 February 2019.
 32. „UN rejects Palestinian Authority request to join the Universal Postal Union“. The National. 16 September 2019.
 33. „Members of the Universal Postal Union and Their Join Dates“ (PDF). United Postal Stationery Society. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 November 2017.
 34. „The Universal Postal Union (UPU)“. Worldmark Encyclopedia of Nations. Encyclopedia. 2007. Посетено на 2010-03-25.
 35. „WNS“. www.wnsstamps.post. Посетено на 15 December 2017.
 36. „THE CABLE QUESTION“. The Brisbane Courier. National Library of Australia. 15 February 1900. стр. 5. Посетено на 16 April 2011.
 37. „About .post“. Universal Postal Union. Архивирано од изворникот на 10 July 2013. Посетено на 3 October 2014.
 38. „IANA — .post Domain Delegation Data“. Iana.org. Посетено на 3 October 2014.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Codding, G. A. (1964). The Universal Postal Union: Coordinator of the International Mails. New York, NY: New York University Press.
 • „General Postal Union; October 9, 1874“. The Avalon Project at Yale Law School. The Lillian Goldman Law Library in Memory of Sol Goldman. Посетено на 2008-04-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]