Светски олимписки квалификациски турнир во кошарка 2012

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ФИБА Светски Олимписки квалификационен турнир 2012 беше машки кошаркарски турнир кој се одржа со цел да се одредат тројца учесници на Олимпискиот кошаркарски турнир 2012. Турнирот се одржа од 2 до 8 јули 2012 во Каракас, Венецуела и на него учествуваа 12 репрезентации. Учество на Олимписките игри обезбедија репрезентациите на Русија, Литванија и Нигерија.

Учесници[уреди | уреди извор]

Тимовите се поделени во три дивизии, според континентите во кои се наоѓаат:

Дивизија 1 Дивизија 2 Дивизија 3

 Ангола
 Нигерија
 Јордан
 Јужна Кореја

 Доминиканска Република
 Порторико
 Венецуела
 Нов Зеланд

 Русија
 Македонија
 Литванија
 Грција

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Квалификувани за четвртфиналето

Група A[уреди | уреди извор]

тим поб. пор. ДП ПП КР поени
 Грција 2 0 205 147 +58 4
 Порторико 1 1 177 150 +27 3
 Јордан 0 2 115 200 −85 2
2 јули
13:30
Извештај Грција  107 – 63  Јордан    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Булто (ШПА), Сезар Чити (АРГ), Киао (КИН)
Четвртини: 33–12, 23–11, 29–20, 22–20
Пое: Папаниколау 19
Ско: Бурусис 7
Аси: Спанулис 7
Пое: Собзоков 14
Ско: Абас 7
Аси: Собзоков 4
3 јули
17:00
Извештај Јордан  52 – 93  Порторико    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Гарсија Гонзалез (ШПА), Хозе Фернандез (АРГ), Месауди (АЛЖ)
Четвртини: 11–29, 11–25, 10–18, 20–21
Пое: Сем Даглс 17
Ско: Сем Даглс 7
Аси: Сем Даглс 3
Пое: Питер Џон Рамос 20
Ско: Питер Џон Рамос 9
Аси: А. Родригес 6
4 јули
19:30
Извештај Порторико  84 – 98  Грција    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Џон Гирш (АВС), М. Болтаузер (СЛО), М. Џон Вејланд (КАН)
Четвртини: 27–30, 20–19, 15–21, 22–28
Пое: Питер Џон Рамос 15
Ско: Питер Џон Рамос 7
Аси: Хозе Хуан Бареја 4
Пое: В. Спанулис 27
Ско: четири играчи 4
Аси: В. Спанулис, Н. Калатес 5

Група B[уреди | уреди извор]

тим поб. пор. ДП ПП КР поени
 Литванија 1 1 180 168 +12 3
 Нигерија 1 1 155 151 +4 3
 Венецуела 1 1 153 169 –16 3
2 јули
19:30
Извештај Нигерија  69 – 71  Венецуела    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Гарсија Гозалез (ШПА), Болтаузер (СЛО), Нуран (ТУР)
Четвртини: 18–17, 9–11, 20–22, 22–21
Пое: Диогу 14
Ско: Диогу 10
Аси: Скин, Дафундуро] 4
Пое: Васкез 24
Ско: Еченике 9
Аси: Цуилјан 6
3 јули
19:30
Извештај Венецуела  82 – 100  Литванија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Џон Гирш (АВС), М. Јовчиќ (СРБ), Џон Вејланд (КАН)
Четвртини: 21–23, 15–26, 28–31, 18–20
Пое: Г. Васкез 24
Ско: В. Гратерол 8
Аси: Г. Васкез 7
Пое: Л. Клејза 28
Ско: Ј. Мачиулис 8
Аси: М. Каниетис 8
4 јули
17:00
Извештај Литванија  80 – 86  Нигерија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: В. Булто (ШПА), Ј. Хирахара (ЈАП), Н. Месауди (АЛЖ)
Четвртини: 20–20, 18–21, 19–26, 23–19
Пое: Линас Клејза 22
Ско: Јонас Мачиулис, Јонас Валанчиунас 5
Аси: Мантас Калниетис 8
Пое: Д. Обасохан 20
Ско: Ал Фарук Амину 9
Аси: Т. Скин, О. Оједеџи 3

Група C[уреди | уреди извор]

тим поб. пор. ДП ПП КР поени
 Русија 2 0 175 125 +50 4
 Доминиканска Република 1 1 164 169 −5 3
 Јужна Кореја 0 2 141 186 −45 2
2 јули
11:00
Извештај Русија  91 – 56  Јужна Кореја    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Џон Гирш (АВС), Јовчиќ (СРБ), Месауоди (АЛЖ)
Четвртини: 27–16, 18–10, 22–16, 24–14
Пое: Андреј Кириленко 16
Ско: Виктор Хрјапа 9
Аси: Алексеј Швед 4
Пое: Ли Сеунг Џун 15
Ско: Ким Џонг Кју, Ким Тае Сол 5
Аси: Ким Сун Хјинг, Ким Џонг Кју 4
3 јули
11:00
Извештај Јужна Кореја  85 – 95  Доминиканска Република    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: М. Болтаузер (СЛО), А. Сезар Чити (АРГ), Л Киао (КИН)
Четвртини: 19–17, 22–20, 24–34, 20–24
Пое: Ли Сеунг Џун 21
Ско: три играчи 6
Аси: Ким Те Сол 6
Пое: А. Хорфорд 30
Ско: Џ. Мајкл Мартинез 25
Аси: Ал Хорфорд, Р. Рамон 4
4 јули
13:30
Извештај Доминиканска Република  69 – 84  Русија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Р. Нуран (ТУР), Хозе Фернандез (АРГ), Р. Оливерос (ВЕН)
Четвртини: 18–23, 20–21, 15–21, 16–19
Пое: А. Хорфорд 22
Ско: Џ. Мајкл Мартинез 12
Аси: Х. Коронадо Гили 5
Пое: В. Фриѕон, А. Кириленко 16
Ско: А. Кириленко 13
Аси: А. Кириленко 7

Група D[уреди | уреди извор]

тим поб. пор. ДП ПП КР поени
 Македонија 1 1 168 150 +18 3
 Ангола 1 1 152 152 0 3
 Нов Зеланд 1 1 130 148 −18 3
2 јули
16:30
Извештај Ангола  88 – 84  Македонија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Џон Вејланд (КАН), Хуан Хозе Фернандез (АРГ, Јуџи Хирахара (ЈАП)
Четвртини: 32–21, 21–19, 19–19, 16–25
Пое: Мингаш 24
Ско: Гомеш 11
Аси: Мингаш 6
Пое: Мекејлеб 21
Ско: Самарџиски 7
Аси: Илиевски, Мекејлеб 5
3 јули
13:30
Извештај Македонија  84 – 62  Нов Зеланд    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: В. Булто (ШПА), Р. Оливерос (ВЕН), Р. Нуран (ТУР)
Четвртини: 26–11, 18–20, 16–17, 24–14
Пое: Мекејлеб 23
Ско: Антиќ 10
Аси: Мекејлев 11
Пое: А. Плеџер 11
Ско: А. Плеџер 11
Аси: Џ. Кени 6
4 јули
11:00
Извештај Нов Зеланд  68 – 64  Ангола    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Карлос Гарсија Гонзалез (ШПА), М. Јовчиќ (СРБ), К. Лонгшенг (КИН)
Четвртини: 14–12, 26–14, 18–26, 10–12
Пое: Т. Вебстер 21
Ско: А. Пеџер 9
Аси: Л. Тајт 5
Пое: Е. Мингаш 17
Ско: Е. Мингаш 10
Аси: четири играчи 3

Елиминациона фаза[уреди | уреди извор]

  Четвртфинале Полуфинале
                             
  A1   Грција 79  
B2   Нигерија 80  
  B2   Нигерија 77  
 
  C1   Русија 85  
C1   Русија 80
  D2   Ангола 65  
      Нема финале – победниците во полуфиналето се пласираат на Олимписките Игри.
 
  B1   Литванија 76  
A2   Порторико 72  
  B1   Литванија 109 Трето место
 
  C2   Доминиканска Република 83  
D1   Македонија 76   B2   Нигерија 88
  C2   Доминиканска Република 86     C2   Доминиканска Република 73

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

6 јули
13:30
Извештај Грција  79 – 80  Нигерија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: В. Булто (ШПА), Х. Хозе Фернандез (АРГ), Р. Оливерос (ВЕН)
Четвртини: 21:21, 21:9, 14:2o, 23:30
Пое: В. Спанулис 25
Ско: В. Спанулис 7
Аси: В. Спанулис] 5
Пое: И. Диогу 17
Ско: И. Диогу 12
Аси: А. Амину 2
6 јули
11:00
Извештај Русија  80 – 65  Ангола    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: М. Болтаузер (СЛО), Џон Гирш (АВС), Н. Месауди (АЛЖ)
Четвртини: 25:21, 18:5, 17:16, 20:23
Пое: В. Фриѕон 18
Ско: С. Монија 6
Аси: А. Кириленко, А. Швед 5
Пое: Е. Мингаш 20
Ско: Пауло 9
Аси: Барош 4
6 јули
19:30
Извештај Литванија  76 – 72  Порторико    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Х. Карлос Гарсија Гонзалез (ШПА), А. Сезар Чити (АРГ), М. Јовчиќ (СРБ)
Четвртини: 16–22, 24-16, 17-17, 19-17
Пое: М. Калниетис, Л. Клејза 14
Ско: Ј. Мачиулис 11
Аси: Ш. Јасикевичиус, М. Калниетис 3
Пое: А. Галиндо 17
Ско: Н. Пиви 12
Аси: К. Аројо 8
6 јули
17:00
Извештај Македонија  76 – 86  Доминиканска Република    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: М. Џон Вејланд (КАН), Р. Нуран (ТУР), Ј. Хирахара (ЈАП)
Четвртини: 23–10, 18–18, 15–26, 20–32
Пое: Л. Мекејлеб 35
Ско: П. Самарџиски 13
Аси: В. Стојановски, В. Илиевски 3
Пое: Ф. Гарсија 28
Ско: А. Хорфорд 15
Аси: Х. Коронадо 5

Полуфинале[уреди | уреди извор]

7 јули
17:00
Извештај Нигерија  77 – 85  Русија    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: М. Џон Вејланд (КАН), М. Јовчиќ (СРБ), Ј. Хирахара (ЈАП)
Четвртини: 23–26, 8–20, 22–22, 24–17
Пое: И. Диогу, А. Дагундуро 16
Ско: И. Диогу] 14
Аси: А. Дагундуро 5
Пое: А. Швед 22
Ско: А. Кириленко 8
Аси: А. Швед 6
7 јули
19:30
Извештај Литванија  109 – 83  Доминиканска Република    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: В. Булто (ШПА), Х. Хозе Фернандез (АРГ), Б. Џон Гирш (АВС)
Четвртини: 21–16, 31–20, 23–25, 34–22
Пое: Ј. Мачиулис 19
Ско: Ј. Валанчиунас 7
Аси: М. Калниетис 9
Пое: Џ. Мајкл Мартинез 13
Ско: Џ. Мајкл Мартинез 10
Аси: Х. Коронадо 4

Трето место[уреди | уреди извор]

8 јули Извештај Нигерија  88 – 73  Доминиканска Република    Полиедро де Каракас, Каракас
Судии: Х. Карлос Гарсија Гонзалез (ШПА), М. Болтаузер (СЛО), Р. Нуран (ТУР)
Четвртини: 24–18, 23–21, 12–18, 29–16
Пое: И. Диогу 25
Ско: И. Диогу 10
Аси: Т. Скин, А. Дагундуро 5
Пое: Ф. Гарсија 17
Ско: Р. Рамон, Џ. Мајкл Мартинез 9
Аси: Х. Коронадо 3

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]