Прејди на содржината

Светски ден на свесноста за аутизмот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знакот на свесноста за аутизмот

Светски ден на свесноста за аутизмот (англиски: World Autism Awareness Day) — ден посветен на информирање и активизам за аутизмот кој се одбележува секоја година на 2 април, почнувајќи од 2008 г. Воведен е со одлука на Генералното собрание на ООН, усвоен на 18 декември 2007 г. по предлог на Катар и поддржан од сите земји-членки.[1][2][3][4] Одликата се состои од четири точки:

  • воведување на денот на 2 април
  • учество на организациите при ООН, земјите-членки, НВО-ата и сите приватни и јавни организации во одбележувањето на денот
  • подигање на свеста за аутизмот кај сите слоеви во општеството
  • да се побара од Генералниот секретар на ООН да им ја соопшти оваа порака на сите земји-лленки и сите други органи на ООН.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Генерално собрание на ООН (1 ноември 2007). "Третата комисија го повика Собранието да го прогласи 2 април за Светски ден на свесноста за аутизмот". Соопштение за печат.  посет. 29 октомври 2009 г (англиски)
  2. Генерално собрание на ООН (18 декември 2007). "Генералното собрание усвои значаен текст во кој повикува на мораториум на смртната казна, усвојјува 54 решенија, 12 одлуки препорачани од Третата комисија". Соопштение за печат.  посет. 29 октомври 2009 г (англиски)
  3. 3,0 3,1 Генерално собрание на ООН Седница бр. 62 Решение 139. A/RES/62/139 page 2. {{{date}}}. посет. 29 октомври 2009 г.
  4. Генерално собрание на ООН Седница бр. 62 Дословен извештај 76. A/62/PV.76 {{{date}}}. посет. 29 октомври 2009 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • „Меѓународен ден на аутизмот: Не потценувајте ги сомневањата на родителите“. Република. 2 април 2015. Посетено на 2 април 2015. Text " Република Online" ignored (help)
  • „Македонско научно здружение за аутизам (МНЗА)“.