Свети Христофор (според Ван Ајк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на уметноста Филаделфија. Масло на панел, 29,5 см x 21,1 см

Свети Кристофор — изгубена слика на Јан ван Ајк. Сликата е главно зачувана преку копија од 1460–70 на масло на дабова плоча, во Музејот на уметноста во Филаделфија од 1917 година и цртеж од 1480 година во Музејот Лувр. Копијата ок. 1460–70 е од непознат следбеник. Секоја покажува огромен, брадест маж, кој мавта низ вода со голем стап, носејќи го на рамениците доенчето Христос. Импликацијата е дека Свети Христофор, заштитник на патниците, ја носи тежината на светот на грб;[1] Делата покажуваат дека тој е потпрен на голем стап додека Христос држи глобус, со рацете кренати како благослов, а облеката му се крева кон десно. Двојката е поставена во многу детален, богато обоен и атмосферски предел. Од двете страни има нерамни карпи, поставени спроти рано вечерно небо, со ѕвездени формации.[2]

Свети Христофор, следбеник на ван Ајк, Лувр

Сликата имала огромно влијание и била широко копирана. Директно се повикува на крилото на Диерик Боутс во делото „Поклонување на Маји“ во Минхен, и „Мореелов Триптих“ на Ханс Мемлинг.[2]

Копијата од Филаделфија, преку дендрохронолошка анализа, се става околу 1460 година и веројатно внимателно го следи боењето на изворното дело. Сепак, изоставува многу поединости што се наоѓаат на цртежот, што се смета за подмоќно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Saint Christopher". Музеј на уметност Филаделфија. Посетено на 18 март 2021.
  2. 2,0 2,1 Borchert, 156

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Боркерт, Тил-Холгер. Van Eyck to Durer: The Influence of Early Netherlandish painting on European Art, 1430–1530 . Лондон: Thames & Hudson, 2011 година. ISBN 978-0-500-23883-7

Надворешни врски[уреди | уреди извор]