Свети Ѓорѓи и ламјата (Тинторето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Свети Ѓорѓи и ламјата
Творец Тинторето
Година 1558
Димензии 157.5 см × 100 см
Место Национална галерија, Лондон

Свети Ѓорѓи и змејот или Свети Ѓорѓи убива ламјаслика од 1555 или 1558 година на венецискиот уметник Тинторето.[1] Била купена од англискиот собирач Вилијам Холвел Кар, кој го оставил во наследство на Националната галерија, каде што сега виси.

Убиството на ламјата од страна на Свети Ѓорѓи бил популарен мотив за раните сликари. Легендата раскажува како градот Силене во Либија бил тероризиран од ламја и жителите на градот на крајот биле принудени да му обезбедат резерви на жртви избрани со ждрепка. Во приликата прикажана на сликата, ќерката на кралот била избрана и испратена на смрт облечена како невеста. Случајно дошол Свети Ѓорѓи на коњ и го убил или го ранил ѕверот со своето копје, дозволувајќи и на принцезата да избега.

Композицијата на Тинторето е невообичаена по тоа што окото на гледачот е привлечено кон фигурата на принцезата што избега со нејзината светло розова наметка или кон светлата небесна светлина на небото што дава божествен благослов за делото. Самиот Св. Ѓорѓи, е сместен во позадината. Во средината лежи мртвото тело на претходната жртва, лежејќи како распнато, можеби предупредување дека неговата смрт ќе биде одмазда.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Тинторето