Светилиште на Хазарат Али

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светилиште на Хазарат Али
Основни податоци
МестоМазари Шариф, Авганистан
Припадностислам
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија

Светилиште на Хазарат Али е џамија која се наоѓа во Мазари Шариф, Авганистан. Оваа џамија е позната и како Сина џамија. селџучкиот султан Ахмед Санјар бил оној која прв го изградил ова светилиште. Истото било разрушено од страна на Џингис Хан по неговата инвазија во 1220 година. Во 15 век објектот бил повторно реконструиран од страна на Хусеин Баикара. Најголема декорација на џамијата ја дава нејзината архитектура, посебно начинот на кој се испишани зборовите: "Ali, Lion of God“