Света сенота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Светата сенота во Чичен Ица

Светата сенота (шпански: cenote sagrado) или позната како Сенота на жртвувањето е сенота во Мексико, поточно во мајанската археолошката локација Чичен Ица. Светата сенота била користена за човеково жртвување како дар кон боговите бидејќи во тој период имало голема суша.

За сенотата најпрво се мислело дека служела за принесување на материјални дарови кон боговите, како злато или жад, но археолозите во 20 век откриле човечки остатоци во сенотата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Adams, Richard E.W.
Документација[создај]

</noinclude> (1991). Prehistoric Mesoamerica (Revised edition издание). Norman: University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-2304-4. OCLC 22593466. 

  • [[Inga Clendinnen |Clendinnen, Inga
Документација[создај]

</noinclude>]] (1987). Ambivalent Conquests: Maya and Spaniard in Yucatan, 1517-1570. Cambridge Latin American studies, no. 61. Cambridge and New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-33397-0. OCLC 4356013. 

  • [[Michael D. Coe |Coe, Michael D.
Документација[создај]

</noinclude>]] (1999). The Maya. Ancient peoples and places series (6th edition, fully revised and expanded издание). London and New York: Thames & Hudson. ISBN 0-500-28066-5. OCLC 59432778. 

  • [[Robert Sharer |Sharer, Robert J.
Документација[создај]

</noinclude>]]; with Loa P. Traxler

Документација[создај]

</noinclude> (2006). The Ancient Maya (6th edition (fully revised) издание). Stanford, CA: Stanford University Press. ISBN 0-8047-4816-0. OCLC 28067148. 


Надворешни врски[уреди | уреди извор]