Света круна на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Света Круна
Назад на Светата Круна

Светата круна на Унгарија (унгарски: Szent Korona), исто така позната како круната на Свети Стефан, била крунисаната круна што ја користелo Кралството Унгарија за најголем дел од своето постоење. Кралевите се крунисувале со неа од дванаесеттиот век. Круната била врзана за Земјата на унгарската круна (понекогаш Сакра Корона значела Земја, Карпатскиот басен, но исто така значела и на крунисувањето). Ниту еден крал на Унгарија не се сметал за вистински легитимен, без да биде крунисан со неа. Во историјата на Унгарија, повеќе од педесет кралеви биле крунисани со неа, до последниот, Карл IV , во 1916 година (единствените кралеви кои не биле така крунисани биле Џон II Сигизмунд , Габриел Бетлен и Јозеф II ).

Емајли на круната се главно или целосно византиско дело, кое се претпоставува дека е направено во Цариград во 1070-тите години. Круната му ја доделил византискиот цар Михаил VII Дука на кралот Геза I од Унгарија; и двајцата се прикажани и именувани на грчки на емајлирани плакети во долната круна. Таа е една од двете познати византиски круни, а другата е исто така во Будимпешта, во Унгарскиот национален музеј. Меѓутоа, Мономахската круна можеби имала друга функција, а Светата круна веројатно била преобликувана и користeла елементи од различно потекло. Датумот доделен на сегашната конфигурација на Светата круна варира, но најчесто се поставува кон крајот на 12 век. Унгарската крунисилна ознака се состои од Света Круна, скиптар, орбита и мантија. Орбитата има грб на Чарлс I од Унгарија (1310-1342). Во популарната традиција Светата Круна се сметала за постара, датира од времето на првиот крал Стефан I од Унгарија , крунисан во 1000/1001.

Првпат се викала Света Круна во 1256 година. Во текот на 14 век, кралската моќ дошла да биде претставена не само со круна, туку само со еден специфичен објект: Света Круна. Ова значело и дека Кралството Унгарија е посебна држава: не барале круна за да го отворат царот, туку побарале крал за круната; како што напишал член на кралската гарда Петер Ревеј. Тој, исто така, отсликува дека "Светата круна е за Унгарците она што е заветниот ковчег за еврејскиот народ".[1]

Од 2000 година, Светата круна е изложена во централната купола во зградата на Унгарскиот парламент .

Спецификации[уреди | уреди извор]

  • Формата на круната е елиптична (ширината е 203.9   mm, должината е 215.9   mm) и е поголема од (здрава) човечка глава. За време на крунисувањето, кралот морал да носи кожна капа-лагерка, направена да се вклопи, во круната.
  • Тежината на Круната е 2056 g. (4   £ 8,52 оз)
  • Злато-сребрените легури во горниот и долниот дел од круната се разликуваат во однос на легури.
  • Долниот дел од круната е асиметричен.[2]

Светост доктрина[уреди | уреди извор]

Како што е случај со сите европски христијански круни, тој симболизира ореол и на тој начин означува дека носителката владее со Божествената десница . Според популарната традиција, Стефан I ја држел круната пред својата смрт (во 1038 година) за да ѝ понуди на Богородица да потпише божествен договор помеѓу неа и божествената круна. По ова, Марија била прикажана не само како патрона (светец-заштитник) за Кралството Унгарија, туку и како рекина (т.е. "кралица"). Овој договор требало да ја зајакне круната со божествена сила за да им помогне на идните кралеви на Унгарија и да помогне да се зајакне политичкиот систем врз основа на таканаречената "Доктрина за Светата Круна" (унгарски: Szentkorona-tan унгарски: Szentkorona-tan унгарски: Szentkorona-tan унгарски: Szentkorona-tan ).

Питер Ревеј , Краун Гарда, ја објасни оваа доктрина во неговите дела Commentarius De Sacra Regni Hungariae Corona (Објаснување на Светата круна на Кралството Унгарија, објавена во Аугсбург , 1613) и Де монархија и Сакра Корона Регни Унгарија (За монархијата и Светата круна на Унгарија, Франкфурт , 1659). Во суштината на оваа доктрина била идејата дека самата круна имала личност и како правно лице е идентична со состојбата на Унгарија. Тој е супериорен во однос на владеачкиот монарх, кој владее "во име на круната".

Круната прикажана во Fugger Chronicle од 15 век. Сите слики на круната пред средината на 17 век го покажуваат крстот во неговата оригинална исправена положба.
Светата круна на Унгарија, 1857

Регалии во модерни времиња[уреди | уреди извор]

Плакета во замокот Мункач во чест на чуварот на Круната таму во 1805-1806

По падот на комунизмот , круната била повторно инкорпорирана во националниот грб во 1990 година, Националното собрание го избра предвоениот грб во предност на краузните Косутишки раце од 1849 година.

Кралот Чарлс IV , земајќи ја својата заклетва на коронацијата во Света Троица пред Црквата Матијас (1916). До денес, тој е последниот монарх што ќе биде крунисан со круната на Свети Стефан. Забележете ја разликата во големината помеѓу круната и главата на кралот.
Грб на Унгарија со Светата Круна на врвот

Светата круна имала жива историја, откако била украдена, скриена, изгубена, обновена и земена во странство многупати. За време на династијата Арпад (1000-1301), крунисходните обележја биле чувани во крунисан град Секешфехервар . Подоцна, круната била сместена на една од трите локации: Вишеград (во округот Пешта ); Позсони (денешна Братислава, Словачка); или Буда . Во 1805-1806 година, Круната се чувала околу три месеци во замокот во Мункач (сега Мукачево, Украина). Лајош Косут со круната на унгарската револуција од 1848 година ги зел круната и крунисувачките накит и ги погребал во дрвена кутија во врба шума, во близина на Орсова во Трансилванија (Романија). Потоа биле ископани и се вратиле во кралскиот замок во Буда во 1853 година.

На крајот на Втората светска војна круната била пронајдена во Мате , Австрија, на 4   Мај 1945 од страна на САД 86 пешадиска дивизија .[3] Круната била транспортирана во Западна Европа и на крајот и била дадена на Армијата на Соединетите Американски Држави од Унгарската Краунска Гарда за чување од Советскиот Сојуз .[4] За поголемиот дел од Студената војна круната била одржана во американскиот депозитар за злато ( Форт Нокс , Кентаки ), заедно со најголемиот дел од златните резерви на Америка и други непроценливи историски предмети. По предавањето на обемните историски истражувања за да ја потврди круната како вистинска, таа била вратена во Унгарија по налог на американскиот претседател Џими Картер на 6   Јануари 1978 година. Најактуелните академски сознанија за унгарската кралска облека потекнуваат од ова современо истражување. По големата американска политичка дебата, договорот за враќање на накитот содржел многу услови за да им обезбеди на луѓето од Унгарија, наместо на нејзината комунистичка влада, да ги поседуваат накит.[5]

Други коронациони регалии[уреди | уреди извор]

Уникатно во Европа, најголемиот дел од средновековниот ансамбл на крунисната регалија преживеал. На 1 јануари 2000 година, Светата круна на Унгарија бил преместен во зградата на Унгарскиот парламент од Унгарскиот национален музеј.

Многубројната коронациона мантија останува во стаклен сад за инертен гас во Националниот музеј поради неговата деликатна, слаба состојба. За разлика од круната и придружните обележја, првично црвената мантија се смета дека датира од Стивен I и била направена околу 1030. Старите записи ја опишуваат облеката како дело на кралицата и нејзините сестри и средниот грб на мантија што го носи единствениот познат портрет на кралот (што покажува дека неговата круна не била постоечка). Циркуларен натпис напишан на латински го идентификува палтото како чичко на бискупот.

Скептот се смета за уметнички најценет дел од унгарскиот кралски инвентар. Таа содржи цврста карпа кристална топка украсена со врежани лавови, редок производ на калифатот Фатимид од 10 век. Нејзината рачка содржи дрвена прачка опкружена со многу фини ковани сребрени орнаменти.

Церемонијалниот исправен меч е италијански производ од 14 век. Сепак, она што се вели дека е оригинален крунисан меч на Стефан I бил во катедралата во Прага од 1368 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

Цитати[уреди | уреди извор]

  1. "De sacra corona regni Hungariae ortu, virtuti, victoria, fortuna... brevis commentarius, 1613.
  2. Németh Zsolt: A magyar Szent Korona, BKL Kiadó, 2007.
  3. „Hungary: Recovery of Crown Jewels 1945“. Посетено на 2008-12-17.
  4. „Jimmy Carter Library: The Crown of St. Stephen“. Архивирано од изворникот на 2017-06-01. Посетено на 2016-12-12.
  5. „The Hungarian Crown“. Архивирано од изворникот на February 20, 2012. Посетено на 2009-08-27.
  6. The sword has a walrus-tooth hilt decorated in the Mammen style, dated to the 10th century. A. Merhautová, s. v. "Schwert des heiligen Stephan", in:  A. Wieczorek / H.-M. Hinz (eds.), Europas  Mitte um 1000 (exhibition catalogue, Stuttgart 2000), p. 535 Nr. 27.01.09. Mechthild Schulze-Dörrlamm, "Schwerter des 10. Jahrhunderts als Herrschaftszeichen der Ottonen", Jahrbuch des Römisch-Germanischen Zentralmuseums 59 (2012) 609–651 (p. 630).

Извори[уреди | уреди извор]

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]