Сверкер (династија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сверкер - шведска династија која дала кралеви на Шведска.

По пропаѓањето на династијата Стенкил и вознесувањето на Сверкер I од Шведска во 1130 година, започнала граѓанска војна. Во почетокот, имало неколку претенденти, од кои Сверкер I бил победникот. Во 1220-те годино династијата Ерик станала помоќна, а династијата Сверкер изумрела (барем по машка линија).

Како и обично во средновековните ривалства, конечниот исход е комбинација на ривалските линии, бидејќи во 1250 година на тронот се искачил Валдемар од Фолкунгите тогаш малолетник.