Свен Ерик Бак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Свен Ерик Бак (16 септември 1919 година – 10 јануари 1994) бил шведски композитор на класична музика. Роден е во Стокхолм.[1]

Бак студирал во периодот од 1939 до 1943 година во Кралската музичка академија и од 1940 до 1945 година, бил студент по композиција кај Хилдинг Розенберг. Тој патувал во 1951 година за да има дополнителни студии со Гофредо Петраси во Рим.[2]

Од 1953 година, тој бил водач на камерниот оркестар на шведскиот радио оркестар. Исто така, тој бил член на гудачките квартети - квартетот Киндел од 1940 до 1944 година и квартетот Баркел од 1944 до 1953 година.

Бак компонирал три опери, пет дела за балет, многу концерти, голем број дела за камерен ансамбл, вклучувајќи најмалку четири гудачки квартети, ораториум, кантати, хорски дела, лидер и музика за претстави и филм.

Дела за сцена и опера[уреди | уреди извор]

 • Транфјадарна (кран на самракот), камерна опера, 1956 година
 • Гастабудет (Банкет), камерна опера, 1956 година
 • Фегелн (Птицата), камерна опера, 1960 година

Камерна музика[уреди | уреди извор]

Камерни дела, освен соло дела на пијано[уреди | уреди извор]

 • Гудачки квартети (бр. 1 (1945), 2 (1947), 3 (1962), 4 (1984))
 • Гудачки квинтет Exercitier (1948)
 • Соната за соло флејта, 1949 година
 • Соната за две виолончели, 1957 година
 • Десет за дувачки квинтет и гудачки квинтет (1973)
 • Стринг октет (1988)

Дела за пијано[уреди | уреди извор]

 • Соната за пијано (1942)
 • Проширени прелудиуми: за пијано (1949)
 • Соната по побарување (1950) (снимена за MHS 3363, 1976 година од страна Кјел Букелунд (Кјел Bækkelund), а на Роланд Пантинен (Roland Pöntinen) е комплетната изведба на пијано музика назад за БИС)
 • Соната во две движења и епилог (1984)

Оркестар[уреди | уреди извор]

Концерти[уреди | уреди извор]

 • Концерт за виолина (1957/1960)
 • Концерт за виолончело (1966) [1]
 • Циклос, концерт за пијано (1977)

Дела без солист[уреди | уреди извор]

 • Гудачка симфонија (1951)
 • Коморна симфонија (1955)
 • Гудачка симфонија бр. 2 (1986)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Sven-Erik Bäck“. oxfordreference.com. Oxford Reference. Посетено на 2021-08-16.
 2. Hinson, Maurice; Roberts, Wesley (2013). Guide to the Pianist's Repertoire (4. изд.). Indiana University Press. стр. 81. ISBN 9780253010230. Посетено на 2021-08-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]