Месечини на Јупитер

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Сателити на Јупитер)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јупитер има 16 поголеми сателити Кои се прикажани според оддалеченоста од него (првиот е најблиску до Јупитер)©. Тоа се следниве:

 1. Метида
 2. Адрастеја
 3. Амалтеја
 4. Теба
 5. Ија
 6. Европа
 7. Ганимед
 8. Калиста
 9. Леда
 10. Хималија
 11. Лизитеја
 12. Елара
 13. Ананка
 14. Кармa
 15. Пасифаја
 16. Синопa