Сардана Платоновна Ојунскаја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сардана Платоновна Ојунскаја, кандидат за филолошки науки, во Националната библиотека.

Сардана Платоновна Ојунскаја (6 септември 1934 година - 13 јули 2007 година ) е Јакутски фолклорист, литературен критичар, филолог, почесен ветеран на сибирскиот огранок на Руската академија на науките, кандидат за филолошки науки, почесен ветеран на сибирскиот огранок на Академијата на науките.

Биографија[уреди | уреди извор]

Сардана Платоновна Ојунскаја е родена во Москва, во семејството на јакутскиот литературен критичар Платон Алексеевич Ојунски.[1] [2] Во 1962 година дипломирала на Државниот универзитет Јакут и започнала да работи на Институтот за јазик, историја и литература на истиот универзитет. Собрани јакутски народни приказни и народни песни [3] [4]. Во 1962-2007 година работела во Институтот за хуманитарни истражувања на Академијата на науките на Република Саха (Јакутија) и од лабораториски асистент станала истражувач. Во 1989 година ја одбранила својата дисертација за степенот кандидат за филолошки науки на тема „Јакутски народни гатанки“.

Во 1988 година, таа се занимавала со истражување и објавување на литературното и научното наследство на Платон Алексеевич Ојунски. Забележителен придонес во јакутската литература била нејзината книга „Светлото име на таткото“ (Јакутск, 1999, 2003). Книгата содржи нејзина поезија, есеи, научно-популарни статии, сеќавања на нејзиниот татко и неговата придружба.

Таа била претседател на Јавната фондација П. Ојунски и член на владината комисија. Во 1993 година, таа земала активно учество во организирање и одржување на годишнини настани на Република Саха (Јакутија) и УНЕСКО (Париз). Под нејзино раководство, во 1992-1993 година, група книжевни научници подготвиле за објавување збирка дела од 3 тома, во која биле вклучени уметнички и научни дела од П. НО. Ојунски.[5]

Ојунскаја е член на Сојузот на писателите на Русија, почесен граѓанин на улусот Татински.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Писатели Якутии - Сардана Ойунская“. pnbglaz.narod.ru. Архивирано од изворникот на 2019-08-16. Посетено на Aug 16, 2019. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  2. „About Platon Oyunskiy“. Google Arts & Culture. Архивирано од изворникот на 2020-08-06. Посетено на Aug 16, 2019. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  3. „Сардана Ойунская — дочь, достойная великого отца — Сахапечать“. Архивирано од изворникот на 2019-08-16. Посетено на Aug 16, 2019. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  4. „Лауреат Государственной премии Республики Саха (Якутия) имени П.А.Ойунского Ойунская Сардана Платоновна“. www.sakha.gov.ru. Архивирано од изворникот на 2019-08-16. Посетено на Aug 16, 2019. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  5. „Таттинская МЦБС“. Архивирано од изворникот на 2020-06-10. Посетено на 2020-06-10. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)