Сандра Ди Роко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нека надесно: Брајан Харборн, Сандра Ди Роко, Tomasz Szemberg [pl], и Томас Бауер, на работилницата „Linear Series on Algebraic Varieties“, Oberwolfach 2010

Сандра Ди Роко (родена 1967 година) [1] е италијански математичар специјализирана за алгебарска геометрија . Таа работела во Шведска како професор по математика и декан на Факултетот за инженерски науки на KTH Кралскиот институт за технологија, [2] и претседава со Активната група за алгебарска геометрија на Друштвото за индустриска и применета математика . [3]

Образование[уреди | уреди извор]

Ди Роко се здобила со лауреа на Универзитетот во Аквила во 1992 година, [4] и го завршила својот докторат. по математика во 1996 година на Универзитетот Нотр Дам во САД, под надзор на Ендрју Џ. Сомесе . [5]

Кариера[уреди | уреди извор]

По постдокторските истражувања на Институтот Митаг-Лефлер во Шведска и Институтот за математика Макс Планк во Германија, и кратки стажови како доцент на Универзитетот Јеил и Универзитетот во Минесота, Ди Роко станала вонреден професор на КТХ во 2003 година. Таа била именувана за редовен професор во 2010 година, служеше како претседател на катедрата од 2012 до 2019 година, а стана декан во 2020 година [4]

Сервис[уреди | уреди извор]

Ди Роко била избрана за претседател на Групата за активности за алгебарска геометрија (SIAG-AG) на Друштвото за индустриска и применета математика (SIAM) во 2020 година. [3]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име born.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име kth.
  3. 3,0 3,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име siag.
  4. 4,0 4,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име cv.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име mg.