Сангсарски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сангсарски јазик
Застапен воИран
ПодрачјеЕлбурз
Говорници36,000  (2006)
Јазично семејство
Писмонема
Јазични кодови
ISO 639-3sgr

Сангсарскиот јазик, или познат како сангсариски или сангисариски, е ирански јазик од подгрупата на индоирански јазици од семејството на индоевропски јазици. Јазикот се зборува во покраината Семнан во Иран. Најсродни јазици со сангсарскиот се ласгердскиот, семнанскиот и сорхејскиот јазик.[1] Јазикот го зборуваат околу 36.000 Сангсари.[2]

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласките ви сангсарскиот се: /a, a:, e, e:, i, o, ö, u, u:/. Согласките се истите како и кај персискиот јазик.[3]

Заменки[уреди | уреди извор]

Во сансарскиот јазик има заменки од еднина и множина и бележи два падежа во еднина: директен (номинатив) и објектив (останати падежи). Машки и женски форми се разликуваат во трето лице еднина.[4]

1 ед. 2 ед. 3 ед. м.р.. 3 ед. ж.р,. 1 мн. 2 мн. 3 мн.
дир. a ham anun
обј. ma ta ne ham anun

Наводи[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Pierre Lecoq. 1989. "Les dialectes caspiens et les dialectes du nord-ouest de l'Iran," Compendium Linguarum Iranicarum. Ed. Rüdiger Schmitt. Wiesbaden: Dr. Ludwig Reichert Verlag. Pages 296-314.

Поврзано[уреди | уреди извор]