Салфета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Салфета

Салфетка е правоаголно парче платно кое се користи на маса за бришење на устата и на прстите додека се јаде. Тиа се обично мали и преклопени, понекогаш во сложени дизајни и форми. Зборот доаѓа од средниот англиски јазик, зајмувајќи го францускиот збор nappe на текстил, прекривка за маса и додавање -kin, деминутив наставка.

Опис и историја[уреди | уреди извор]

Вообичаено, салфетката е превиткана и поставена лево од местото на поставување, надвор од најоддалечената виљушка. Во ресторани и слични установи, тоа може да биде свиткана во повеќе форми и прикажана на празна чинија. Оригами техники може да се користи за создавање на тридимензионални дизајни. На салфетка, исто така може да се чува прибор за јадење со прстен за салфетка. Алтернативно, хартиените салфети може да биде ставени во држач за салфетки.

Салфети се користат уште од античките римски времиња. Едно од најраните спомнувања на салфетките во англискиот јазик датира 1384-85 година.[1]

Историјата на салфетката често се вели дека Старите Грци користеле леб за да ги избришат своите раце. Ова е предложено од страна на премин во една од Алкифроновите писма (3:44), и некои забелешки од страна на колбас продавачот во Аристофановата претстава, Витези.[2] Лебот во двата текста се нарекува apomagdalia, кој едноставно значи леб од внатрешноста на кора познат како трошка, а не посебен "салфетка леб".[3] употребата на хартиените салфети е првпат забележана во античка Кина, каде што хартијата е измислена во 2-от век пред нашата ера.[4] Хартиените салфети биле познати како chih pha, здиплени во квадрати, и се користеле за послужување на чај. Текстуални докази за хартиените салфети се појавуваат во опис на имотот на Ју семејството, од градот на Хангжо.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Oxford English Dictionary
  2. Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities, 1898
  3. Liddell and Scott, Intermediate Greek-English Lexicon, 1889
  4. Tsien, Tsuen-Hsuin (1985). „Paper and Printing“. Joseph Needham, Science and Civilisation in China, Chemistry and Chemical Technology. 5 part 1. Cambridge University Press: 38. Наводот journal бара |journal= (help)
  5. Joseph Needham (1985). Science and Civilisation in China: Paper and Printing. Cambridge University Press. стр. 122. ISBN 978-0-521-08690-5. At this time, tea was served from baskets made of rushes which held tea cups with paper napkins (chih pha).