Саксонија (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта која ги покажува трите сојузни покраини: Долна Саксонија, на северозапад, Саксонија-Анхалт, во средината и Саксонија, на југоисток, во рамките на денешна Германија.

Саксонија може да се однесува на неколку држави од Светото Римско Царство, Германското Царство или подоцнежните германски држави на различни места долж реката Елба:

Слободна Држава Саксонија, Freistaat Sachsen

Саксонија-Анхалт, Sachsen-Anhalt

 • Саксонија-Анхалт — сојузна покраина, која се наоѓа низводно (северозападно) од Саксонија
 • Пруската Покраина Саксонија — нејзин претходник до 1945 година, одвоена од Кралството во 1816 година

Долна Саксонија, Niedersachsen

 • Долна Саксонија — сојузна покраина, која се наоѓа во текот на Долна Елба, северозападно од Саксонија-Анхалт, приближно во областа на првичниот дом на саксонските племиња
 • Војводство Саксонија — средновековно војводство (до 1180 г.)
 • Стара Саксонија — потеклото на саксонските и англосаксонските луѓе

Војводства[уреди | уреди извор]

Саксонија или Саксо е исто така дел од името на многу војводство, создадени со распуштањето на саксонските држави:

Луѓе[уреди | уреди извор]

Други употреби[уреди | уреди извор]

 • Саксонија (вински регион) — вински регион во Саксонија
 • Заксен кај Ансбах — град во округот Ансбах, Баварија, Германија
 • Хотел Саксонија — во Мајами Бич, Флорида, САД
 • Воденица Саксонија — зграда на списокот на Националниот регистар на историски места во Роквил, Конектикат, САД
 • Саксонска преѓа — фина трослојна преѓа направена од волна од мерино овци и обоена со природни бои, првпат произведена во Кралството и Слободната Држава Саксонија, а подоцна и во Франција, Англија и Нова Англија
 • Саксонија (патка) — вид на домашна патка

Воена употреба[уреди | уреди извор]