Сага за Рагнар Лодброк

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сагата за Рагнар Лодброк (старонордиски: Ragnars saga Loðbrókar)е исландска сага од 13 век за викиншкиот владетел Рагнар Лодброк. Дел е од ракописот наречен Сага за Велсунгзите.

Содржина[уреди | уреди извор]

Во сагата се раскажува за потеклото на Аслауг, за тоа како Рагнар ја запросил Тора Боргархјорт, за неговиот подоцнежен брак со Аслауг, за подвизите на неговите синови во битките, како и за смртта на Рагнар на рацете на кралот Ела од Нортумбрија.[1]

Изворите за сагата ги вклучуваат Адам Бременски и Саксон Граматик, со чија Gesta Danorum (книга IX) се преклопуваат описите за извршувањето на Тора, за бракот на Рагнар со Аслауг и за подвизите на неговите синови. Сагата за Рагнар еден дел од Сагата за Велсунгзите, што претставува врска меѓу легендарните фигури Сигурд и Бринхилд и историските настани од 9 до 11 век, како и престижот на норвешката кралска куќа преку приказните за Сигурд и неговиот предок.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Schlauch, Margaret (1978). The saga of the Volsungs: the saga of Ragnar Lodbrok together with the Lay of Kraka. New York: Ams Press. ISBN 978-0404147044.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 McConnell, Winder (2013). The Nibelungen Tradition: An Encyclopedia. Routledge. стр. 77–78. ISBN 978-1136750199.