Сага за Ерик Црвениот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од стариот ракопис од XIII век

Сага за Ерик Црвениот (исландски: Eiríks saga rauða) — исландска сага за патувањата на викинзите во Северна Америка. Сагата ги раскажува настаните што довеле до прогонство на Ерик Црвениот, како тој го открил Гренланд и основал населба таму, откривањето на Винланд од страна на Лејф Ериксон, синот на Ерик Црвениот за време на патувањето кога викиншкиот брод на Лејф излетал од правецот, како и животот и експедициите на Торфин Карлсефни и неговата жена Гудрид. Оваа сага е една од винландските саги посветена на откривањето на Америка многу години пред Колумбо.[1][2]

Сагата го следи историскиот период од X до XI век, напишана е многу подоцна од настаните на кои се однесува, но веројатно пред 1265 г. Таа е една од двата книжевно-историски ракописи (покрај Сагата за Гренланѓаните).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Biography – THORFINNR karlsefni THORDARSON – Volume I (1000-1700) – Dictionary of Canadian Biography“. www.biographi.ca. Посетено на 2024-04-09.
  2. Halldór Hermannsson, "Eiríks saga rauða or Þorfinns saga karlsefnis ok Snorra Þorbrandssonar", Bibliography of the Icelandic Sagas and Minor Tales, Islandica 1, Ithaca, New York: Cornell University Libraries, 1908, OCLC 604126691, p. 16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]