Сагарматха

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Националниот парк Сагарматха е заштитена област (национален парк) во Хималаите во источниот дел на Непал, во којшто се наоѓа јужната половина од врвот Еверест. Паркот е објавен на 19 јули 1976 г. и станува дел од Светското природно наследство на УНЕСКО во 1979 г. На санскрит „Сагарматха“ означува „високо во небото“.

Географија[уреди | уреди извор]

Паркот опфаќа зона од 1 148 км2 во округот Солукхумбу и надморската висина варира од 2 845 м при Джорсале до 8 848 м на врвовите на Еверест. 69 % од паркот е гола земја со надморска висина над 5 000 м, ледниците покриваат 28 %, а останатите 3 % се гори. Поголемиот дел од паркот е назабен и стрмен, како релјефот да е расечен од реките и ледниците. За разлика од другите национални паркови, тој се дели на четири климатски зони според надморската висина. Тие зони се пониска шумска зона, зона со планинска клима, високопланинска зона со многу малку растителност и арктичка зона, во која растенијата не можат да се развиваат. Животинскиот и растителниот свет во паркот се изменува во зависност од висината. Низ паркот течат реки од басенот на реката Дудхи Коси.

Туристичкиот центар на паркот се наоѓа на ридот во с. Намче Базар, каде што е заснована и дел од Непалската армија со задача да го заштитува. Јужниот влез се наоѓа на Неколку стотини метри северно од Монзо на висина 2 835 м, на еден ден пеша од Лукла.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Во долната шумска зона растат бреза, смрека, бор, ела, бамбус, тсуга и рододендрон. На поголема висина има многу малку растенија. Погоре растат само лишаи и мов. Над 5 750 м нема растенија заради вечниот снег.

Во паркот има 118 видови птици, на пример хималајски фазан, шарен фазан, црвеноклунест фазан и жолтоклунест чеп; и многу цицачи, некои од нив ретки, меѓу кои мошус елен, снежен леопард, тибетска мечка, црвена панда, тар, лангур, самур и волк.