СУ „Методија Митевски - Брицо“ - Делчево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
"Методија Митевски Брицо"
Brico Delčevo.jpg
Место
Општина: Делчево
Место: Делчево
Адреса: М.М.Брицо бб, Делчево
Основни информации
Настава на: македонски
Контакт информации
Портал mmbrico.com

Средното училиште "Методија Митевски Брицо" се наоѓа во Делчево, општина - Делчево.

Формирање и развој[уреди | уреди извор]

Од учебната 1961/62 во Делчево се појави првата средношколска институција во ова подрачје. Оваа гимназија имаше за цел да образува кадри за понатамошен побрз стопански општествен развој во оваа подрачје. Методи Митевски-Брицо во 1975 година прераснува во училишен центар за средно образование.

Бројот на учениците во оваа гимназија од 1961/62 год. постепено се повеќе се зголемува, а особено од учебната 1975/76 година со воведувањето на повеќе струки, меѓу кои се: Машинската и лозаро-овоштарската струка (1980/81), текстилна (1982/83), правана (1983/84) во Делчево, а во Македонска Каменица била воведена угостителска и метална струка (1975/76).

Оттогаш па до денес бројот на учениците се повеќе се зголемува. Многу ученици од подоцнежните генерации завршено заземаат важни и високи функции меѓу кои многумина од нив станале: професори на филолошки, природно математички и рударски факултет, дипломирани економисти и правници доктори, офицери на АРМ и сл.

Денес во овој училишен центар активно работат повеќе секции и тоа литературната, физичката, ликовната секција и др. Покрај овие секции активно работи историскиот клуб "Гоце Делчев" , хорот и оркестарот, а голем број ученици се вклучени и во спортските активности.

Сите ученици кои учествуваат на овие активности постиганле задоволителни резултати, на регионалните и републичките натпревари во знаење.Сето тоа го потврдуваат многубројните дипломи и признанија.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

  1. Љубчо Георгиевски, премиер на Р.Македонија од 1998 до 2002 год
  2. Tрајан Гоцевски - Декан на Филозовскиот факултет во Скопје
  3. Мишо Христов - Професор на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје
  4. Игор Митревски - Фудбалер во Русија
  5. Мето Јовановски - актер

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]