СОУ „Методија Митевски Брицо“ - Македонска Каменица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Методија Митевски Брицо
Место
Општина: Македонска Каменица
Место: Македонска Каменица
Основни информации
Контакт информации
Портал metodijamitevskibricomk.schools.edu.mk

СОУ„Миле Јаневски Џингар“ — Средно општинско училиште во Македонска Каменица, Општина Македонска Каменица.

Основање и развој[уреди | уреди извор]

Училиштето „Миле Јаневски Џингар“ се наоѓа во центарот на Македонска Каменица. Училиштето постои од 1966/67година како средно училиште во склоп на Методи Митевски Брицо од Делчево. Во 2009 година училиштето станува самостоен субјект и го носи името СОУ „Миле Јаневски Џингар“. Низ неговите врати влегле многу генерации кои сакале да се здобијат со многу знаење. Училиштето нуди гимназиско и стручно образование од кои учениците можат да бираат. Во трета година учениците избираат едно од трите понудени подрачја: општествено-хуманистичко, природно-математичко и јазично-уметничко подрачје. Знаејата се доволни за да се продолжи понатаму на високо школските установи кога ќе се излезе од училишните врати.Сето тоа е добра основа и претставува патоказ по кој ние треба да го избереме правиот пат,а кој директно влијае при изградувањето на нас како личности. Во ова училиште има 19 опремени училници,од кои два се кабинети.Кабинетот по информатика е опремен со 15 компјутери, достапни на интернет. Кабинетот по хемија е доста опремен и во него учениците изведуваат разни експерименти.Училиштето располага со една библиотека,3 канцеларии и една сала која беше реновиран од пред една година.Училиштето е опкружено со школски двор каде што учениците се релаксираат за време на одморите.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

  • Соња Стаменкова (р. 1968) — политичарка и градоначалничка на Општина Македонска Каменица

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]