СД Црвена Ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Спортско друштво Црвена Ѕвезда, најчесто скратено како СД Црвена Ѕвезда, е мултиспортски клуб од Белград, Србија.

Клубовите на СД Црвена Ѕвезда имаат освоено 778 трофеи, од кои 3 интерконтинентални трофеи, 9 европски трофеи, 13 регионални трофеи, 532 национални лиги, 206 национални купови и 15 национални Суперкупови и Лига купови.[1] Спортистите на СД Црвена Ѕвезда имаат освоено 42 олимписки медали, од кои 8 златни, 23 сребрени и 11 бронзени медали.[2]

СД Црвена Ѕвезда е најуспешниот мултиспортски клуб во Србија.[3][4]

Клубови[уреди | уреди извор]

СД Црвена Ѕзвезда има спортски клубови во следните дисциплини:[5]

Спорт Име на клубот Основана
атлетика Атлетски клуб Црвена звезда 1945 година
Автомобилски трки Автомобилски картинг спортски клуб Црвена Ѕвезда 1946 година
Кошарка Кошаркашки клуб Црвена ЅвездаЖенски кошаркаски клуб Црвена звезда
1945 година</br> 1945 година
Куглање Куглашки клуб Црвена звезда 1953 година
Бокс Боксерски клуб Црвена звезда 1952 година
Мост Бриџ клуб Црвена звезда 1995 година
Шах Шаховски клуб Црвена звезда 1945 година
Возење велосипед Велосипедски клуб Црвена звезда 1947 година
Оградување Мачувалски клуб Црвена звезда 1946 година
Фудбал Фудбалски клуб Црвена звездаЖенски фудбалски клуб Црвена звезда
1945 година2011 година
Футсал Клуб мал фудбала Црвена звезда 2019 година
Ракомет Ракометен клуб Црвена ЅвездаЖенски ракометен клуб Црвена Ѕвезда
1948 година</br> 1995 година
Хокеј на мраз Спортски клуб за Хокеј на Лед Црвена Ѕвезда 1946 година
Џудо Црвена Ѕвезда 1955 година
Карате Карате клуб Црвена Ѕвезда 1972 година
Кик-бокс Кикс бокс клуб Црвена Ѕвезда Делии 1995 година
Мешани боречки вештини Спортски клуб Црвена Ѕвезда Гинис 1997 година
Веслање Веслачки клуб Црвена Ѕвезда 1922 година
Рагби лига Рагби лига клуб Црвена Ѕвезда 2006 година
Рагби сојуз Белградски рагби клуб Црвена Ѕвезда 1982 година
Стрелачки спортови Стрелачки клуб Црвена Ѕвезда 1980 година
Скијање Скијашки клуб Црвена Ѕвезда 1946 година
Пливање Пливачки клуб Црвена Ѕвезда 1946 година
Пинг Понг Пинг -понг клуб Црвена Ѕвезда 1945 година
Таеквондо Теквондо клуб Црвена Ѕвезда 1994 година
Тенис Тениски клуб Црвена Ѕвезда 1946 година
Одбојка Одбојкарски клуб Црвена ЅвездаЖенски одбојкарски клуб Црвена Ѕвезда
1945 година1946 година
Ватерполо Ватерполо клуб Црвена ЅвездаЖенски ватерполо клуб Црвена Ѕвезда
1945 година2013 година
Кревање тежина Клуб на кревачи на тегови Црвена Ѕвезда 1996 година
Борење клуб Црвена Ѕвезда 1953 година

Почести и достигнувања[уреди | уреди извор]

атлетика[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (40): 1953, 1954, 1955, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1977, 1978,1978, 1978, 1978, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 2002, 2008, 2009, 2010, 2011, 2017, 2018, 2019, 2020
 • Национални купови
  • Победници (43): 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1978, 1978, 1978, 1978, 1978, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2010, 2010, 2010
 • Крос-кантри трчање
  • Победници (18)
 • Куп на европски шампиони за клубови
  • Победници (1): 1989 година

Жени[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (23): 1986, 1987, 1988, 1989, 1992, 1993, 1994, 1995, 2002, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2021, 2012, 2012, 2011
 • Национални купови
  • Победници (21): 1986, 1987, 1988, 1989, 1992, 1993, 1994, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2009, 2010
 • Крос-кантри трчање
  • Победници (6): 1982, 1993, 2002, 2017, 2018, 2019 година

Автомобилски трки[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 10

 • Трки на овална патека
  • Победници (5): 1974, 1988, 2017, 2018, 2019 година
 • Рели
  • Победници (2): 1974, 1975 година
 • Картинг трки
  • Победници (3): 2017, 2018, 2020 година

Кошарка[уреди | уреди извор]

КК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 21 (заеднички рекорд)

 • Југословенска лига
  • Победници (12): 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1968-69, 1971-72
 • Лига Србија и Црна Гора
  • Победници (3): 1992–93, 1993–94, 1997–98
 • Српската лига
  • Победници (6): 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19, 2020–21

Национални купови – 10

 • Куп на Југославија
  • Победници (3): 1970–71, 1972–73, 1974–75
 • Купот Радивој Корач
  • Победници (7): 2003–04, 2005–06, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2016–17, 2020–21

Меѓународни титули – 7

 • Купот на ФИБА Сапорта
  • Победници (1): 1973–74
 • АБА лига
  • Победници (5): 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2018–19, 2020–21
 • Суперкупот на АБА лигата
  • Победници (1): 2018 година

ЖКК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 32 (рекорд)

 • Југословенска лига
  • Победници (25): 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1956, 1957, 1958, 1957, 1958, 1957, 1957, 1957, 1958 –78, 1978–79, 1979–80, 1980–81, 1988–89, 1991–92
 • Лига Србија и Црна Гора
  • Победници (3): 1992–93, 1995–96, 2003–04
 • Српската лига
  • Победници (4): 2016–17, 2017–18, 2018–19, 2020–21

Национални купови – 13 (рекорд)

 • Куп на Југославија
  • Победници (6): 1972–73, 1973–74, 1975–76, 1978–79, 1980–81, 1991–92
 • Купот на Србија и Црна Гора
  • Победници (4): 1993–94, 1994–95, 2002–03, 2003–04
 • Куп Милан Цига Васојевиќ
  • Победници (3): 2015–16, 2016–17, 2018–19

Меѓународни титули – 1

 • Женска Евролига
  • Победници (1): 1978–79

Куглање[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (6): 1991–92, 1992–93, 1998–99, 2001–02, 2002–03, 2003–04
 • Националните купови
  • Победници (1): 1985 година

Бокс[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (3): 1967, 1969, 1970 година

Шах[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (10): 1947, 1948, 1950, 1967, 1968, 1970, 1975, 1976, 1977, 1981 година
 • Национални купови
  • Победници (8): 1966, 1969, 1970, 1972, 1973, 1975, 1976, 1986 година

Жени[уреди | уреди извор]

 • Национални купови
  • Победници (2): 1983, 1992 година

Оградување[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 51 (рекорд)

 • Меч
  • Победници (9): 1950, 1951, 1958, 1964, 2001, 2003, 2004, 2016, 2019 година
 • Фолија
  • Победници (7): 1951, 1952, 1958, 1960, 2001, 2002, 2021 година
 • Сабја
  • Победници (35): 1970, 1972, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1988, 1989, 1929,1991, 1989, 1990, 2002, 2003, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018

Национални купови – 5

 • Сабја
  • Победници (5): 1981, 1984, 1991, 1992, 1993 година

Жени[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 52 (рекорд)

 • Фолија
  • Победници (35): 1952, 1954, 1956, 1957, 1959, 1960, 1961, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1971, 1974, 1971, 1974, 1920, 1920, 1970, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 година
 • Меч
  • Победници (12): 1991, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2019 година
 • Сабја
  • Победници (5): 2009, 2010, 2011, 2012, 2015

Национални купови – 4

 • Мечување
  • бедници (2): 1989, 1990 година
 • Фолија
  • Победници (2): 1990, 1991 година

Фудбал[уреди | уреди извор]

ФК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 32 (рекорд)

 • Лигата на Народна Република Србија
  • Победници (1): 1945–46
 • Југословенска прва лига
  • Победници (19): 1951, 1952–53, 1955–56, 1956–57, 1958–59, 1959–60 , 1963–64 , 1967–68 , 1968–69–3719, 1979–80, 1980–81, 1983–84, 1987–88, 1989–90, 1990–91, 1991–92
 • Првата лига на Србија и Црна Гора
  • Победници (5): 1994–95, 1999–2000, 2000–01, 2003–04, 2005–06
 • Српска Суперлига
  • Победници (7): 2006–07, 2013–14, 2015–16, 2017–18, 2018–19, 2019–20, 2020–21

Национални купови – 25 (рекорд)

 • Куп на Југославија
  • Победници (12): 1948, 1949, 1950, 1957–58, 1958–59, 1963–64, 1967–68, 1969–70, 1970–71, 1981–82–819 , 1981–82–819
 • Купот на Србија и Црна Гора
  • Победници (9): 1992–93, 1994–95, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2001–02, 2003–04, 2005–06
 • Купот на Србија
  • Победници (4): 2006–07, 2009–10, 2011–12, 2020–21

Национални Суперкупови – 2 (рекорд)

 • Суперкуп на Југославија
  • Победници (2): 1969, 1971 година
 • Лига купот на Југославија
  • Победници (1): 1972–73

Национална Лига на шампиони – 2 (рекорд)

ЖФК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

 • Купот на Србија
  • Победници (1): 2017–18

Футсал[уреди | уреди извор]

Ракомет[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 9

 • Југословенска лига
  • Победници (2): 1954–55, 1955–56
 • Лига Србија и Црна Гора
  • Победници (5): 1995–96, 1996–97, 1997–98, 2003–04, 2005–06
 • Српска лига
  • Победници (2): 2006–07, 2007–08

Национални купови – 5

 • Куп на Југославија
  • Победници (1): 1955–56
 • Купот на Србија и Црна Гора
  • Победници (3): 1994–95, 1995–96, 2003–04
 • Куп на Србија
  • Победници (1): 2016–17

Суперкуп на државата – 1

 • Суперкупот на Србија
  • Победници (1): 2017 година

Хокеј на мраз[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 9

 • Српска хокеј лига
  • Победници (9): 1991–92, 1992–93, 1995–96, 1996–97, 2004–05, 2018, 2019, 2020, 2021

Национални купови – 5

 • Југословенски куп во хокеј на мраз
  • Победници (1): 1980 година
 • Српски хокеј куп
  • Победници (4): 1992, 1996, 1997, 1998

Меѓународни титули – 1

 • Меѓународна хокеј лига
  • Победници (1): 2018–19

Џудо[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (7): 1989, 1991, 1995, 2016, 2018, 2019, 2021 година
 • Националните купови
  • Победници (2): 1989, 1991 година

Жени[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (3): 2018, 2019, 2021 година

Веслање[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (3): 1999, 2010, 2018 година
 • Националните купови
  • Победници (3): 1996, 2000, 2018 година

Рагби лига[уреди | уреди извор]

 • Рагби лига на Србија
  • Победници (6): 2013–14, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 година
 • Купот на српската рагби лига
  • Победници (4): 2015–16, 2018, 2019, 2020 година
 • Суперкупот на Србија
  • Победници (4): 2015–16, 2018, 2019, 2020 година
 • Балканска Супер лига
  • Победници (2): 2018, 2019 година

Рагби лига девет[уреди | уреди извор]

Жени[уреди | уреди извор]
 • Рагби лига на Србија
  • Победници (1): 2019 година

Рагби сојуз[уреди | уреди извор]

 • Рагби првенство на Србија
  • Победници (2): 2015, 2016 година
 • Рагби куп на Србија
  • Победници (2): 2014, 2016 година

Рагби седумки[уреди | уреди извор]

 • Рагби првенство на Србија
  • Победници (4): 2014, 2015, 2016, 2017

Пливање[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (4): 1975, 1977, 1978, 1992 година
 • Националните купови
  • Победници (2): 1975, 1977 година

Пинг Понг[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (10): 1992–93, 2000–01, 2001–02, 2003–04, 2004–05, 2009–10, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2020–21

Таеквондо[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 5

 • Хјеонг
  • Победници (4): 1998, 1999, 2000, 2001
 • Спаринг
  • Победници (1): 2001 година

Жени[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 1

 • Спаринг
  • Победници (1): 2000 година

Тенис[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (24): 1974, 1975, 1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2004, 2006, 2008, 2021, 2010, 2018 година

Жени[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (14): 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2014, 2015, 2018 година

Одбојка[уреди | уреди извор]

ОК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 12

 • Југословенско првенство во одбојка
  • Победници (5): 1951, 1954, 1956, 1957, 1973-74
 • Одбојкарска лига на Србија и Црна Гора
  • Победници (1): 2002–03
 • Одбојкарска лига на Србија
  • Победници (6): 2007–08, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16

Национални купови – 14

 • Куп на Југославија
  • Победници (5): 1959–60, 1972, 1973, 1975, 1991
 • Купот на Србија и Црна Гора
  • Победници (3): 1993, 1997, 1999 година
 • Купот на Србија
  • Победници (6): 2008–09, 2010–11, 2012–13, 2013–14, 2015–16, 2018–19

Национални Суперкупови – 5 (рекорд)

 • Суперкупот на Србија
  • Победници (5): 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 година

ЖОК Црвена звезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 27 (рекорд)

 • Југословенско првенство во одбојка
  • Победници (18): 1959, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968–69, 1969–70, 1970–71, 1971–72, 1974–75–79, 1974–75, 1967, 1974–75, 1967, 1977–75, 1978–79, 1981–82, 1982–83
 • Одбојкарска лига на Србија и Црна Гора
  • Победници (5): 1991–92, 1992–93, 2001–02, 2002–03, 2003–04
 • Одбојкарска лига на Србија
  • Победници (4): 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13

Национални купови – 17 (рекорди)

 • Куп на Југославија
  • Победници (10): 1960, 1961, 1962, 1972, 1974, 1976–77, 1979, 1982, 1983, 1991 година
 • Купот на Србија и Црна Гора
  • Победници (2): 1992, 2002 година
 • Куп на Србија
  • Победници (5): 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14

Ватерполо[уреди | уреди извор]

ВК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 4

 • Лига Србија и Црна Гора
  • Победници (2): 1991–92, 1992–93
 • Српска лига
  • Победници (2): 2012–13, 2013–14

Национални купови – 3

 • Купот на Србија
  • Победници (3): 2012–13, 2013–14, 2020–21

Меѓународни титули – 2

 • ЛЕН Лигата на шампионите
  • Победници (1): 2012–13
 • ЛЕН Супер Куп
  • Победници (1): 2013 година

ЖВК Црвена Ѕвезда[уреди | уреди извор]

 • Српска лига
  • Победници (5): 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18
 • Куп на Србија
  • Победници (7): 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 година

Кревање тежина[уреди | уреди извор]

 • Државни првенства
  • Победници (4): 1997, 1998, 2001, 2007

Борење[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 2

 • Борба
  • Победници (1): 2010 година
 • Борење во слободен стил
  • Победници (1): 2012 година

Жени[уреди | уреди извор]

Државни првенства – 8

 • Борба
  • Победници (1): 2011 година
 • Борење во слободен стил
  • Победници (7): 2011, 2012, 2013, 2016, 2017, 2020, 2021 година

Стрелачки клуб Црвена звезда

Мажи:

Државни првенства

 • Победници (9): 1981,1982 и 1983x2 (во 2 различни дисциплини, воздушен пиштол и SC Pistol), 1986, 1994, 1999, 2007 година

Национални купови

 • Победници (1): 1998 година

Жени:

Државни првенства

 • Победници (39): 1992, 1993, 1994, 1995 и 1996x2 (во 2 различни дисциплини, воздушен пиштол и SC пиштол), 1997, 1998x2 (AP и SC P), 1999, 2001x2 (AP 2004, P),, 2005 и 2006x2 (AP и SC P), 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 и 2014x2 (AP и SC P), 2015, 2016

Национални купови

 • Победници (3): 2013, 2015, 2016 година

Карате клуб Црвена Ѕвезда

Мажи:

Државни првенства

 • Победници (7): 1981, 1990x2 (Традиционално карате во 2 различни дисциплини), 1997, 2019, 2020x2 (ТК во 2 различни дисциплини)

Националните купови

 • Победници (2): 1996, 1997 година

Европско клупско првенство

 • Победници (3): 1997, 1998, 2021 година

Интерконтинентално клупско првенство

 • Победници (2): 2013, 2015 година

Средоземно клупско првенство

 • Победници (2): 2016x2 (традиционално карате во 2 различни дисциплини)

Жени:

Државни првенства

 • Победници (3): 1980, 1981, 1983 година

Националните купови

 • Победници (1): 1996 година

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Трофеји“. sd-crvenazvezda.net. Посетено на 30 July 2018.
 2. „Олимпијске медаље“. sd-crvenazvezda.net. Посетено на 30 July 2018.
 3. „CRVENA ZVEZDA SPORT SOCIETY“. crvenazvezdafk.com. Посетено на 4 March 2021.
 4. „CRVENA ZVEZDO SREĆAN TI 76. ROĐENDAN!“. kkcrvenazvezda.rs (српски). Посетено на 4 March 2021.
 5. „Клубови“. sd-crvenazvezda.net. Посетено на 30 July 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]