Рухну (остров)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Островот Рухну во Естонија. Слика направена од авион.

Рухну е мал остров кој се наоѓа во централниот дел на водната област на Ришки Залив во Балтичкото Море. Островот припаѓа на Естонија, т.е. на нејзината област Сарема, каде што е формирана посебна општина.

Островот има речиси кружна форма, со максимална должина од околу 5 км и ширина до 3,5 км, и го претставува највисокиот дел од некогашниот фронтален морен издигнат над морското ниво. Бреговите на островот се многу вдлабнати, особено е вдлабнат неговиот западен брег, покрај кој има бројни карпи и карпести островчиња. Вкупната површина на островот е 11,9 км², а максималната надморска височина е 28 метри. Најблиската точка на копно е Кејп Колка во Латвија, кој е на околу 37 километри на запад.

Во текот на 13 век, на островот се населила поголема група Швеѓани, кои во следните неколку векови го сочинувале апсолутното мнозинство на островот. Според статистичките податоци од 1934 година на островот живееле 282 жители, од кои само 5 биле етнички Естонци, додека сите останати биле Швеѓани. До крајот на Втората светска војна, речиси целото шведско население на островот било раселено во Шведска, а само две шведски села останале на островот. За време на советското владеење, островот бил повторно населен со етнички Естонци, а на островот била сместена и мала поморска база на советската армија. Според податоците од 2015 г. На островот живееле само 95 жители, а општината Рухну, која ја опфаќа територијата на островот, е најмалата општинска единица во Естонија. Единственото населено место на островот е истоименото село Рухну.

На јужниот дел на островот има мал аеродром, преку кој островот е поврзан со Парну и Куресаре, а исто така е поврзан со копното со редовна ферибота линија. Светилникот кој бил изграден на островот во 1878 година бил дизајниран во Париз од Густав Ајфел. Дрвената црква на Рухну била изградена во 1644 година таа е најстарата дрвена црква во Естонија.

Островот Рухну е дом на автохтоната естонска раса овци кои денес се одгледуваат на островот главно за употреба на нивната волна.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]