Рут Литл Сатер (награда по математика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рут Литл Сатер
Мрежно местоhttps://www.ams.org/profession/prizes-awards/ams-prizes/satter-prize Уреди на Википодатоците


Наградата по математика „Рут Литл Сатер“, исто така наречена Награда Сатер, - една од дваесет и една награда што ја доделува Американското математичко друштво (АМД).[1] Таа е претставена двогодишно како признание за извонреден придонес во истражувањето на математиката од страна на жената во претходните шест години.[2] Наградата била основана во 1990 година со помош на донација од Џоан Бирман, во спомен на нејзината сестра Рут Литл Сатер,[3] која работела во биолошките науки и била поборник за еднакви можности на жените во науката.[4] Прво доделена во 1991 година, наградата има за цел „да ја почитува (сатеровата) посветеност(а) за истражување и да ги охрабри жените во науката“.[5] Победникот се избира од советот на АМС, врз основа на препорака на комисијата. Наградата се доделува на Заедничките состаноци по математика во секоја непарна година и се доделувало скромна парична награда. Од 2003 година, наградата е 5000$,[6] додека 1997-2001, наградата била 1,200$,[7][8], а пред тоа била 4000$.[9] Доколку наградата е здружена, парите се делат меѓу примателите.

Согласно до 2019 година, наградата била доделена 15 пати, на 16 различни личности. Дуса Мекдаф била првата добитничка на наградата, за нејзината работа на симплектичната геометрија.[10] Здружена награда била доделена само еднаш во 2001 година, кога Карен Смит и Сиџуе Ву ја делеле наградата.[7] Победникот во 2013 година бил Маријам Мирзахани, која во 2014 година била првата жена наградена со Филдсовиот медал. Се смета дека ова е најголемата почест што може да ја добие еден математичар.[11][12] Таа ги освоила двете награди за нејзината работа на “ Геометријата на површината на Ријам и нивните модулски простори“.[13] Најновата добитничка е Марина Вјазовска, која била наградена во 2019 година за нејзината „револуционерна работа во дискретна геометрија и нејзиното спектакуларно решение за проблемот со сферското пакување во димензија осум“.[14]

Здружението за жени во науката има слично насловена награда, Меморијалната награда „Рут Сатер“, што е парична награда од 1.000 долари на САД за „извонреден дипломиран студент кој го прекинал своето образование најмалку 3 години за да создаде семејство“.[15][16]

Приматели[уреди | уреди извор]

Приматели на наградата Сатер и образложение[17]
Година Слика Примател Образложение
1991 Dusa McDuff Дуса Мекдаф „за нејзината извонредна работа во изминатите пет години на симплектичката геометрија“
1993 Lai-Sang Young Лај-Санг Јанг „за нејзината водечка улога во истрагата на статистичките (или ергодични) својства на динамичките системи
1995 Sun-Yung Alice Chang Сун-Јунг Алис Чанг „за нејзините длабоки придонеси во проучувањето на парцијалните диференцијални равенки на Римановите колектори и особено за нејзината работа на екстремни проблеми во спектралната геометрија и компактноста на изоспектралните метрики во рамките на фиксната конформална класа на компактен 3-колектор“
1997 Ingrid Daubechies Ингрид Добеши „за нејзината длабока и убава анализа на брановите и нивните апликации“
1999 Бернадет Перан-Рију „за нејзиниот број теоретско истражување на п-адичките Л-функции и теоријата на Ивасава“
2001 година Керин Смит „за нејзината извонредна работа во комутативната алгебра“
Sijue Wu Сиџуе Ву „за нејзината работа на долгогодишен проблем во равенката на водниот бран“
2003 Abigail Thompson Абигејл Томпсон „за нејзината извонредна работа во тридимензионална топологија“
2005 Svetlana Jitomirskaya Светлана Јитомирскаја „за нејзината пионерска работа на непертурбативна квазипериодична локализација, особено за резултатите во нејзините трудови (1) Транзиција на метал-изолатор за операторот на Матје, Ен од математика (2) 150 (1999), бр. 3, 1159 –1175, и (2) со Жан Бурге, апсолутно континуиран спектар за 1D квазипериодични оператори, Invent. Math. 148 (2002), бр. 3, 453–463“
2007 Claire Voisin Клер Воаси „за нејзините длабоки придонеси во алгебарската геометрија, а особено за нејзините неодамнешни решенија за два долгогодишни отворени проблеми: проблемот Кодаира (За хомотописките типови на компактен Колер и комплексни проективни колектори, Inventiones Mathematicae, 157 (2004), бр. 2, 329–343) и претпоставка на Грин (канонска сигигиска претпоставка на Грин за генерички криви на непарен род, Компоситио Математика, 141 (2005), бр. 5, 1163–1190; и генеричка сигигиска претпоставка на Грин за криви на дури родот што лежи К3 површина, весник на Европското математичко друштво, 4 (2002), бр. 4, 363–404)“
2009 Laure Saint-Raymond Лор Сен-Рејмонд „за нејзината фундаментална работа на хидродинамичките граници на Болцмановата равенка во кинетичката теорија на гасовите“
2011 Ами Вилкинсон „за нејзиниот извонреден придонес во областа на ергодичната теорија на делумно хиперболични динамички системи“
2013 Maryam Mirzakhani Маријам Мирзахани „за нејзиниот длабок придонес во теоријата за модулските простори на римановите површини“
2015 Hee Oh Хи О „за нејзиниот фундаментален придонес во полето на динамика на хомогени простори, дискретни подгрупи на лаги групи и апликации за теоријата на броеви
2017 Лора ДеМарко „за нејзиниот фундаментален придонес кон сложената динамика, потенцијалната теорија и новото поле на аритметичка динамика“
2019 Марина Вјазовска „за нејзината револуционерна работа во дискретна геометрија и нејзиното спектакуларно решение за проблемот со пакување сфера во димензија осум.“

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Prizes and Awards“. American Mathematical Society. Посетено на 2 декември 2020.
 2. „Ruth Lyttle Satter Prize in Mathematics“. American Mathematical Society. Посетено на 2 декември 2020.
 3. Case, Bettye; Leggett, Anne, уред. (2005). Complexities: Women in Mathematics. Princeton University Press. стр. 97. ISBN 0-691-11462-5.
 4. „Educational Awards: Ruth Satter“. Association for Women in Science. Архивирано од изворникот на 2 јануари 2013. Посетено на 2 декември 2020.
 5. „2017 Ruth Lyttle Satter Prize“ (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 64 (4): 316. April 2017.
 6. „2003 Satter Prize“ (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 50 (4): 474. April 2003.
 7. 7,0 7,1 „2001 Ruth Lyttle Satter Prize“ (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 48 (4): 411–12. април 2001.
 8. „1997 Satter Prize“ (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 44 (3): 348. March 1997.
 9. „1995 Satter Prize“ (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 42 (4): 459. April 1995.
 10. Morrow, Charlene; Peri, Teri, уред. (1998). Notable Women in Mathematics: A Biographical Dictionary. Westport, Connecticut: Greenwood Press. стр. 140. ISBN 0-313-29131-4.
 11. „Reclusive Russian turns down math world's highest honour“. Canadian Broadcasting Corporation. Associated Press. 22 август 2006. Посетено на 2 декември 2020.
 12. „Maryam Mirzakhani, first woman to win maths' Fields Medal, dies“. BBC News. 15 јули 2017. Посетено на 2 декември 2020.
 13. „Maryam Mirzakhani, First Woman and Iranian to Win Fields Medal, Dies at 40“. The Wire (Indian web publication). 15 јули 2017. Посетено на 2 декември 2020.
 14. „The Latest“. American Mathematical Society. Посетено на 2 декември 2020.
 15. „AAS Committee on the Status of Women“. AASWOMEN. јануари 2004. Архивирано од изворникот на 2017-09-14. Посетено на 2 декември 2020.
 16. Austin, Ruth, уред. (1996). The Grants Register 1997. New York: Macmillan Press. стр. 189. ISBN 978-0-312-15898-9.
 17. „Prizes and Awards“. American Mathematical Society. Посетено на September 13, 2017.