Руско-хрватски односи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Руско-хрватски односи
Map indicating locations of Croatia and Russia

Хрватска

Русија

Руско-хрватските односи (руски: Российско-хорватские отношения, хрватски: Rusko-hrvatski odnosi) се надворешни односи меѓу Хрватска и Руската Федерација.

Двете земји воспоставиле дипломатски односи на 25 мај 1992 година. Хрватска има отворено амбасада во Москва и конзулат во Калининград, додека пак Русија има отворено амбасата во Загреб.

Двете земји исто така се членки на Советот на Европа и Организацијата за безбедност и соработка на Европа.

Наоди[уреди | уреди извор]