Прејди на содржината

Руско-албански односи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Albanian–Russian односи
Map indicating locations of Albania and Russia

Албанија

Русија

Руско-албанските односи се надворешни односи меѓу Албанија и Руската Федерација. Воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Албанија и Советскиот Сојуз се случило на 7 април 1924 година. Двете земји исто така биле сојузници во Варшавскиот пакт.

Албанија има амбасада во Москва, а Русија има амбасада во Тирана.

Двете земји се полноправни членки на Организацијата за црноморска економска соработка, Организацијата за безбедност и соработка во Европа, Организацијата на исламската соработка (Албанија е членка, додека Русија е набљудувач држава) и во Советот на Европа.

Од 2008 Косово прогласиl независност. Русија од своја страна главно застанала на страната на Србија. И покрај тоа, односите меѓу двете земји започнале да се подобруваат. Албански амбасадор во Русија е Теодор Лачо а руски амбасадор во Албанија е Александар Приштепов.