Прејди на содржината

Руски попис (2021)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Серуски попис на населението

← 2010 15 октомври — 14 ноември 2021 следен →

Општи информации
Држава Русија
Резултати

Серускиот попис на населението 2020-2021 годинанастан што се спроведува низ Руската Федерација според обединета државна статистичка методологија со цел да се добијат генерализирани демографски, економски и социјални информации [1].

Време[уреди | уреди извор]

Главната фаза на пописот се одржала од 15 октомври до 14 ноември 2021 година [2]. За прв пат во историјата на Русија, пописот се одржал и преку Интернет: жителите на земјата можеле да одговорат на прашањата од прашалникот преку порталот за државни служби од 15 октомври до 14 ноември 2021 година [3]. Пописот во тешко достапните области на земјата се одржал од 1 април до 20 декември 2021 година. Критичниот момент на пописот е 0 часот на 1 октомври 2021 година.

Подготовка за попис[уреди | уреди извор]

Според Федералниот закон „За серускиот попис на населението[1], пописот мора да се врши најмалку еднаш на секои десет години, затоа првично било планирано да се спроведе попис во октомври 2020 година, точно 10 години по 2010 година. Поради ширењето на КОВИД-19, датумите на пописот се промениле неколку пати [4][5], прво до април, потоа до октомври 2021 година [6].

Пилот попис 2018 година[уреди | уреди извор]

Пилот попис бил спроведен од 1 до 31 октомври 2018 година. Главната цел на спроведувањето на пилот пописот на населението била да се развијат и тестираат програмски, методолошки, организациски и технолошки прашања на Серускиот попис на населението во 2020-2021 година, земајќи ја предвид употребата на нови методи за собирање информации за населението во електронски форма [7]. Пилот пописот бил поделен на 3 глобални фази: 1-10 октомври - онлајн попис; 16-27 октомври - кругови од врата до врата на пописниците и работа на пописни трактати; 27-31 октомври - контролна тура [8].

За да се спроведе пробен попис, биле доделени 10 територии, чие вкупно население изнесувало околу 550 илјади луѓе. Овие територии биле [7] :

Овие територии најцелосно ги моделираат различните услови на пописот: условите на урбаната средина, оддалечените и тешко достапни региони. Во просек, по попис има околу 440 луѓе [9].

Во рамки на пробниот попис за прв пат бил тестиран механизмот за собирање пописни обрасци преку единствениот портал на Државните служби. Корисниците од цела Русија, кои имаат проверена сметка на порталот EPGU, би можеле да ја тестираат работата на специјалната услуга „Учество во пописот на населението“ во периодот од 1 октомври до 10 октомври 2018 година [10][11].

Покрај пописот преку порталот Државни услуги, за прв пат во историјата на Русија, во пописот биле вклучени и националниот поштенски оператор Руска пошта. Организацијата учествувала во пописот на четири територии: во административниот округ Свиблово во Москва, Кангалски улус на Република Јакутија, во урбаниот округ Велики Новгород, а исто така и во општинскиот округ Нижнеудински во регионот Иркутск. Форматот на учество вклучувал и работа на теренски вработени во Руската пошта како пописници, и употреба на руски пошти како стационарни пописни трактати. Така, од 16 до 27 октомври, вработените во Руската пошта со специјална опрема ги обиколиле станбените простории, ги интервјуирале жителите и пополнувале пописни формулари [12].

Според резултатите од пилот пописот на населението, повеќе од 460.000 домаќинства биле попишани во електронска форма, повеќе од 1,2 милиони жители на Русија. Како резултат на истражувањето од врата до врата, било забележано дека на териториите на пилот пописот живеат повеќе луѓе отколку што било регистрирано кај локалните власти [13].

Обнова на адресниот фонд[уреди | уреди извор]

Во август 2019 година, како дел од подготовките за пописот во 2020 година, почнало да се работи на ажурирање на адресниот фонд - матичарите во градовите и руралните населби оделе и ги ажурирале списоците со адреси [14]. Врз основа на работата на матичарите требало да се утврди точниот број на куќи во секој град и нивната местоположба. Подоцна, специјалистите на Росстат требало да извршат зонирање за да формираат области за попишување и попис на картата на Русија.

Така, благодарение на матичарите било откриено претходно недокументирано село „Јожиково“ [15] ; Во Удмуртија биле откриени 2 нови села: Родники и Куртеково [16] ; во регионот Калуга, забележани се повеќе од 35.000 нови адреси [17].

Стил на форма[уреди | уреди извор]

За да создаде корпоративен идентитет, Росстат започнал натпревар за лого на порталот Sostav, кој траел од 23 јули до 6 август 2019 година. На натпреварот можеле да учествуваат и професионални дизајнери и аматери. Примени биле вкупно 1289 трудови [18]. На 12 август 2019 година било објавено победничкото лого, кое станало основа за развој на остатокот од корпоративниот идентитет на Серускиот попис на населението. Победник бил Маријана Данкова од Москва [19].

Ципа ВиПиН станала маскота на првиот дигитален попис на населението во Русија. Симболот е избран врз основа на резултатите од гласањето од делата што сите ги испратиле на отворениот конкурс. Победникот бил архитект и илустратор од Самара под прекарот ov_maxim [20].

Подготовка на дигитална инфраструктура[уреди | уреди извор]

Во декември 2020 година била завршена испораката на 360 илјади таблет компјутери на Aurora OS [21], со кои ќе работат пописниците и контролорите. Исто така, била извршена модернизација и зголемување на капацитетот на автоматизираниот систем на серускиот попис на населението, во кој ќе се акумулираат и обработуваат сите податоци [22].

Пописни прашања[уреди | уреди извор]

За време на пописот, биле користени пописни листови со стандардни обрасци „Л“, „П“ и „В“ одобрени од Владата на Руската Федерација. Истите прашања биле печатени во хартиени прашалници и се користиле во електронски таблети [23].

 • Образец "Л" - пописен лист наменет да се пополни за лица кои постојано живеат на територијата на Руската Федерација;
 • Образец „П“ - пописен лист што се пополнува за просториите и ги карактеризира условите за живеење на населението;
 • Образецот „Б“ е пописен образец што се пополнува за лица кои привремено се наоѓаат на територијата на Руската Федерација во времето на пописната постапка, но постојано престојуваат во странство.

Обука на пописници[уреди | уреди извор]

Росстат регрутирал пописници. Курсевите за обука се одржиле непосредно пред почетокот на пописот [24].

Буџет за попис[уреди | уреди извор]

За пописот биле издвоени 32 милијарди рубљи. Надоместокот на пописниците се проценува на 18 илјади рубли за работа во согласност со условите на склучениот договор.

Спроведување на попис[уреди | уреди извор]

Попис во тешко достапни области[уреди | уреди извор]

Пописот во тешко достапните области започнал на 1 октомври 2020 година и завршил на 30 јуни 2021 година. Списокот на области и населби го составил Росстат, земајќи го предвид присуството или отсуството на постојани транспортни врски, радио и телефонски комуникации и пристап до Интернет. Првите региони во кои започнал пописот во октомври биле Република Тува, регионот Томск, Ненецки автономен округ и Јамало-ненецки автономен округ. Вкупното население на тешко достапните и оддалечените области се проценува на 552,2 илјади луѓе [25].

Формати на настани[уреди | уреди извор]

Како дел од Серускиот попис на населението, биле користени и традиционалните и новите методи за собирање податоци [24]. Според податоците:

 • Сите станбени простории од 15 октомври до 14 ноември 2021 година ќе бидат заобиколени од пописниците. Тие ќе имаат електронски таблети, каде ќе бидат внесени одговорите на испитаниците.
 • Жителите на Русија ќе можат да доаѓаат на пописните трактати и таму да одговараат на пописни прашања, тие исто така ќе работат од 15 октомври до 14 ноември 2021 година.
 • За прв пат ќе има можност за кореспонденција на порталот за јавни услуги - оваа можност ќе биде отворена од 15 октомври до 14 ноември 2021 година [26][27].

Обработка на собрани податоци[уреди | уреди извор]

Распоредот за обработка на резултатите од пописот бил одобрен со уредба на Владата на Руската Федерација. Се очекувало дека поради фактот што речиси сите примарни податоци ќе се собираат во дигитален формат, обработката ќе потрае рекордно време.

Крајниот рок за сумирање на прелиминарните резултати од Серускиот попис на населението е април 2022 година. Конечните резултати од пописот ќе бидат сумирани и официјално објавени во 2022 година [26].

Објавување на резултатите од пописот[уреди | уреди извор]

Изјави на раководителите[уреди | уреди извор]

 • Московски регион: шефот на регионот , А.Ју.Воробјов, изјавил дека „сега веќе можеме да кажеме дека околу 10,8 милиони луѓе живеат на територијата на Московскиот регион“ [28]. Во однос на индикаторите за раст на населението за поединечни области во регионот, тој изјавил: „Ова е невиден раст во бројки. На пример, во Красногорск пред 10 години имавме 190 илјади жители, сега имаме 500 илјади. Во Одинцово имавме 340 илјади - сега 700 илјади. Исто е и во Балашиха. Ќе речете дека растат само соседните територии. Да, најактивните. Но, и Серпухов речиси двојно се зголеми. Истра се удвои“ [29]. Началникот на градот Реутов, С. А. Каторов, изјавил дека, според резултатите од пописот, бројот на жители на градот од почетокот на 2021 година е зголемен за 1/3 и изнесува 147 илјади луѓе [30][31] Според изјавата на началникот на Красногорск Д.В.Волков, според пописот, населението на овој градски округ надминало 500 илјади жители [32]. Началникот на урбаната област Лобни, Е. В. Баришевски, изјавил дека според резултатите од пописот, населението на Лобни надминало 150 илјади луѓе [33].
 • Москва: Градоначалникот на Москва, Собјанин: Се приближивме до бројката од 13 милиони, дури, можеби, малку ќе ја надминеме“ [34].
 • Краснодарска територија: Гувернерот на Краснодарската територија В. И. Кондратиев изјавил: „Прелиминарно, во регионот живеат 7 милиони 130 илјади луѓе. Од нив, во Краснодар - 1 милион 650 илјади. [35]. За време на меѓусебниот период, населението на Сочи се зголемило за 300 илјади луѓе и, според прелиминарните пописни податоци, изнесувало околу 720 илјади жители [36].
 • Територија Хабаровск: гувернер на територијата Хабаровск М. AT. Дегтјарев изјавил дека „според резултатите од последниот попис на населението, Хабаровск бил признат како најголем град на Далечниот Исток... Во иднина, тој е град со милион жители“ [37].
 • Регион Калуга: Заменик-гувернерот на регионот Калуга, раководител на администрацијата на гувернерот К.С Башкатова изјавила дека „во однос на бројот на попишани лица, вкупниот показател за регионот изнесува речиси 109%“.со највисоки стапки на запишување постигнати од администрациите на областите Малојарославецки, Боровски, Износковски, Жуковски, Јухновски и градот Обнинск. Во исто време, окрузите Таруски, Жиздрински, Мешчовски и Козелски се меѓу областите каде што индикаторот за бројот на запишани лица е над просекот за регионот Калуга. Според неа, „темпото на пописната кампања“ го поставиле, пред сè, областите Малојарославецки, Уљлјановски, Жиздрински, Хвастовичски, Износковски, Боровски, Спас-Деменски и градот Обнинск [38]. Началникот на градот Калуга Д.А.Денисов изјавил дека според прелиминарните податоци од пописот, во Калуга живеат 392 илјади луѓе, а не 341 илјади, како што се сметало пред пописот[39]
 • Башкортостан: шефот на републиката, Р.Ф. Хабиров, изјавил дека „тоа беше голема државна задача и таа е завршена. Благодарение на прецизниот попис, надминавме 4,1 милиони луѓе“ [40].
 • Татарстан: шефот на републиката, Р. Н. Миниханов, изјавил дека, според пописот, населението на републиката надминало 4 милиони луѓе, градоначалникот на Казањ И. Р. Метшин, изјавил дека населението на Казањ надминало 1,3 милиони луѓе [41].
 • Регион Ленинград: Л.М. Нешчадим, градоначалник на градот Гатчина (главниот град на регионот), изјавил дека според прелиминарните податоци од пописот, населението во градот надминало 100 илјади луѓе. лице [42].
 • Севастопол: гувернерот на градот , М. В. Развозжаев, изјавил дека населението на Севастопол, врз основа на прелиминарните податоци од пописот, е околу 600 илјади жители [43].
 • Територија Краснојарск: шефот на регионот А.В. Ус,[44] изјавил дека, според податоците од пописот, населението на територијата Краснојарск во изминатите 10 години пораснало за 5%, а населението на градот Краснојарск - за 240 илјади луѓе или 13%.

Откажување на објавувањето на податоци[уреди | уреди извор]

На 15 ноември 2021 година, шефот на Росстат, Павел Малков, изјавил дека „првите оперативни податоци за населението“ добиени како резултат на пописот, Росстат планира да ги објави на крајот на јануари 2022 година [45]. Сепак, на 17 јануари 2022 година, Павел Малков изјавил дека „цифрите бараат сериозна проверка, така што објавувањето на првите податоци во јануари е невозможно и затоа оперативните податоци нема да бидат објавени и треба да очекуваме, како што првично беше планирано, само во април 2022 година објавувањето на прелиминарните пописни резултати [46].

Прелиминарни резултати (април 2022)[уреди | уреди извор]

На 8 април биле објавени прелиминарните резултати од пописот, според кои населението на Русија изнесува околу 147 милиони луѓе [47]. Објавувањето на конечните резултати е одложено до мај, а целосните резултати до крајот на 2022 година.

Точноста на објавената проценка на населението на Русија (околу 147 милиони жители) е приближно 400-500 илјади луѓе нагоре или надолу.

Според прелиминарните резултати од пописот, приближната популација на некои региони е значително зголемена (во споредба со претходниот попис) и изнесува [48][49] :

 • Москва - околу 13 милиони жители,
 • Московски регион - 9 милиони,
 • Санкт Петербург - 5,6 милиони,
 • Краснодарска територија - 5,8 милиони,
 • Територија Ставропол - 2,8 милиони [50].

Во исто време, во 27 конститутивни ентитети на Руската Федерација, населението е намалено во споредба со сегашната проценка, тие ги вклучуваат субјектите на Далечниот источен федерален округ, одделни субјекти на Северен Кавказ, Волга и Северозападните федерални окрузи [51].

Конечни резултати[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Федеральный закон «О Всероссийской переписи населения»“ (руски). Архивирано од изворникот на 2021-01-23. Посетено на 2021-01-22.
 2. „Постановление Правительства Российской Федерации от 16.08.2021 № 1347 «О внесении изменений в акты Правительства Российской Федерации по вопросу переноса срока проведения Всероссийской переписи населения 2020 года»“ (руски). 2021-08-18. Архивирано од изворникот на 2021-08-30. Посетено на 2021-08-30.
 3. „Срок участия во Всероссийской переписи населения на портале госуслуг продлили до 14 ноября“ (руски). ТАСС. 2021-11-02. Посетено на 2021-11-02.
 4. „Постановление Правительства РФ «О внесении изменений в некоторые акты Правительства Российской Федерации по вопросу переноса срока проведения Всероссийской переписи населения 2020 года»“ (руски). 27.06.2020. Архивирано од изворникот на 2021-01-18. Посетено на 2021-01-22. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 5. „Всероссийская перепись населения пройдет с 23 августа по 30 сентября“. Interfax.ru (руски). Посетено на 2022-04-01.
 6. „Названы сроки проведения переписи населения“. Всероссийская перепись населения (руски). Архивирано од изворникот на 2021-02-07. Посетено на 2021-02-11.
 7. 7,0 7,1 „Распоряжение от 22 января 2018 года №58-р "О проведении в 2018 году пробной переписи населения" (руски). Правительство Российской Федерации. 2018-01-27. Посетено на 2019-10-25.
 8. „Перепись населения: касается всех и касается каждого“ (руски). МК Ярославль. 2018-07-09. Посетено на 2019-10-25.
 9. „Пробный счет“ (руски). Российская Газета. 2018-09-30. Посетено на 2019-10-25.
 10. „С 1 по 31 октября в Петербурге проходит подготовительный этап Всероссийской переписи населения 2020 года – пробная перепись“ (руски). Администрация Санкт-Петербурга. 2018-10-01. Посетено на 2019-10-25.
 11. „Участвуйте в пробной переписи — 2018 через Госуслуги“ (руски). Единый портал госуслуг. 2018-09-28. Посетено на 2019-10-25.
 12. „Почта России примет участие в Пробной переписи населения“ (руски). МК Ярославль. 2018-10-01. Посетено на 2019-10-25.
 13. ПАВЕЛ ЧЕРНЫШОВ (2018-11-13). [perm.kp.ru/daily/26907/3952283/ „В Пробной переписи населения приняло участие более 1,2 миллиона россиян“] Проверете ја вредноста |url= (help) (руски). Комсомольская правда Пермь. Посетено на 2019-10-28.
 14. „Началась подготовка к Всероссийской переписи населения 2020 года“ (руски). ТАСС. 2019-08-08. Посетено на 2019-10-29.
 15. „В Рузском округе обнаружена деревня Ежиково“ (руски). Красное знамя. 2019-10-28. Архивирано од изворникот на 2019-10-31. Посетено на 2019-10-29. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 16. „В Удмуртии при подготовке к Всероссийской переписи нашли две новые деревни“ (руски). РИА Новости. 2019-10-02. Посетено на 2019-10-29.
 17. „В преддверии переписи в регионе выявили 35 тысяч новых адресов“ (руски). ГТРК Калуга. 2019-09-24. Посетено на 2019-10-29.
 18. „КОНКУРС НА СОЗДАНИЕ ЛОГОТИПА ВСЕРОССИЙСКОЙ ПЕРЕПИСИ НАСЕЛЕНИЯ“ (руски). Sostav. 2019-08-06. Посетено на 2019-10-25.
 19. „Росстат определил призеров конкурса логотипа Всероссийской переписи населения 2020 года“ (руски). ТАСС. 2019-08-12. Посетено на 2019-10-25.
 20. „Талисманом первой цифровой переписи населения России станет Цыпа ВиПиН“ (руски). 2020-02-28. Архивирано од изворникот на 2021-01-29. Посетено на 2021-01-22.
 21. Определены отечественные поставщики планшетов для переписи населения.
 22. „«Ростелеком» подготовил цифровую инфраструктуру для проведения переписи“ (руски). 2021-01-18. Архивирано од изворникот на 2021-01-29. Посетено на 2021-01-22.
 23. „Переписные листы“ (руски). Архивирано од изворникот на 2021-01-17. Посетено на 2021-01-22.
 24. 24,0 24,1 „Как проходит перепись“ (руски). Архивирано од изворникот на 24 јануари 2021. Посетено на 2021-01-22.
 25. „Перепись населения в труднодоступных районах начнётся в октябре“. Парламентская газета. 2020-08-14. Посетено на 2021-01-22.
 26. 26,0 26,1 „Новые сроки переписи населения — с 15 октября по 14 ноября“. 2021-08-18. Архивирано од изворникот на 2022-05-13. Посетено на 2021-08-18.
 27. „Онлайн-перепись продлили на неделю“. Архивирано од изворникот на 2021-11-09. Посетено на 2022-04-24.
 28. „Стали известны результаты переписи в Подмосковье“. RBC News Русская Служба Новостей. Архивирано од изворникот на 2022-02-01. Посетено на 2022-04-01.
 29. Воробьёв: население Одинцовского округа за 10 лет выросло более чем в два раза
 30. „Численность населения Реутова за год выросла на треть“. riamo.ru. Посетено на 2022-04-01.
 31. „Население Королёва возросло до 300 тысяч“. Спутник. Посетено на 2022-04-01.
 32. „Население Красногорска превышает 500 тыс человек - Общество - РИАМО в Красногорске“. krasnogorskriamo.ru. Архивирано од изворникот на 2022-03-04. Посетено на 2022-04-01.
 33. „Глава Лобни назвал приоритеты в развитии городского округа“. 360tv.ru (руски). Посетено на 2022-04-01.
 34. Встреча с мэром Москвы Сергеем Собяниным
 35. „В Краснодарском крае проживают более 7,1 млн человек“. Архивирано од изворникот на 2021-12-01. Посетено на 2022-04-24. no-break space character во |title= во положба 41 (help)
 36. Все зеленые зоны Сочи в течение 2022 года поставят на кадастровый учет
 37. „Хабаровск стал самым крупнонаселённым городом Дальнего Востока“. ИА REGNUM (руски). Посетено на 2022-04-01.
 38. Карина Башкатова о ВПН-2020: «Совместные усилия позволили Калужской области достичь достойных показателей и на уровне ЦФО, и на уровне России»
 39. „Численность населения Калуги приблизилась к 400 тысячам“. Газета «Калужская неделя». 2022-02-10. Архивирано од изворникот на 2022-02-15. Посетено на 2022-04-01.
 40. „Переписью населения в Башкирии удалось охватить более 4,1 млн человек - Хабиров“. www.bashinform.ru. Посетено на 2022-04-01.
 41. „Численность населения Казани превысила 1,3 млн человек“. РБК (руски). Посетено на 2022-04-01.
 42. „Гатчина: движение вперёд“. Гатчинская правда (руски). Посетено на 2022-04-01.
 43. Население Севастополя по предварительным данным переписи составляет около 600 тыс. человек — Развожаев
 44. Число жителей Красноярска за прошедшие 10 лет выросло на 13 %[мртва врска]
 45. „Перепись продолжается“. Архивирано од изворникот на 2022-01-28. Посетено на 2022-04-24.
 46. „Первые итоги переписи появятся весной“. ВПН-2020 (руски). Архивирано од изворникот на 2022-03-15. Посетено на 2022-04-01.
 47. В России подвели предварительные итоги переписи населения
 48. Численность населения Москвы по итогам переписи превысила 13 млн
 49. Перепись показала рост населения Москвы до 13 млн человек
 50. Около 2,8 млн жителей насчитали на Ставрополье во время переписи
 51. И сколько нас? Росстат озвучил первые итоги Всероссийской переписи населения

Надворешни врски[уреди | уреди извор]