Руски космизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Рускиот космизам е филозофско и културно движење што се појавило во Русија на крајот на 19 век, и повторно, на почетокот на 20 век. На почетокот на 20 век, дошло до излив на научна истрага за меѓупланетарните патувања, главно водени од писатели на фикцијата како што се Жил Верн и Херберт Велс, како и филозофски движења како рускиот космизам.

Теорија[уреди | уреди извор]

Поглед на Млечниот Пат

Космизмот вклучува широка теорија на природна филозофија, комбинирајќи елементи на религијата и етиката со историја и филозофија за потеклото, еволуцијата и идното постоење на космосот и човештвото. Тоа комбинира елементи од источната и западната филозофска традиција, како и од Руската православна црква.[1]

Космизмот било едно од влијанијата врз Пролеткулт, а по Октомвриската револуција, терминот започнал да се применува на „... поезијата на писатели како Михаил Герасимов и Владимир Кирилов ... колективот на индустриски работници ... организиран околу ликот на универзалниот „Пролетер“, кој излегува од земјата за да освои планети и ѕвезди“.[2] Оваа форма на космизам, заедно со списите на Николај Фјодоров, имало силно влијание врз Андреј Платонов.[3]

Многу идеи на руските космисти подоцна развиени од оние во трансхуманистичкото движење.[3] Виктор Скумин тврди дека Културата на здравје ќе игра важна улога во создавањето на човечко духовно општество во Сончевиот Систем.[4][5][6]

Илустрација на образовната научна фантастична приказна на Циолковски, На Месечината (1893)

Претставници[уреди | уреди извор]

Меѓу најголемите претставници на рускиот космизам бил Николај Фјодорович Фјодоров (1828–1903), поборник за радикално продолжување на животот со помош на научни методи, човечка бесмртност и воскреснување на мртви луѓе.[7]

Во 1881 година, рускиот револуционер и ракетен пионер Николај Кибалчич предложил идеја за пулсен ракетен погон со согорување на експлозив, што бил ран претходник на Проектот Орион. 

Константин Циолковски (1857–1935) бил меѓу пионерите на теоретското истражување на вселената и космонаутиката. Во 1903 година, Циолковски го објавил првиот сериозен научен труд за патување во вселената. Неговата работа била суштински непозната надвор од Руската Империја, но во земјата инспирирала понатамошно истражување, експериментирање и формирање на Друштво за студии на меѓупланетарни вселенски летови.[8] Циолковски напишал книга наречена „Волјата на универзумот; Непознати интелигентни сили“ во која тој ја предложи филозофијата на панпсихизамот. Тој верувал дека луѓето на крајот ќе го колонизираат Млечниот Пат. Неговата мисла претходела на Вселенската доба со неколку децении, а дел од она што го предвил во својата фантазија се појави од неговата смрт. Циолковски не верувал во традиционална религиозна космологија, но наместо тоа, тој веруваше во космичко суштество кое управуваше со луѓето.[9]

Меѓу другите космисти биле Владимир Вернадски (1863–1945), кој го развил поимот ноосфера и Александар Чижевски (1897–1964), пионер на „ хелиобиологијата“ (проучување на влијанието на сонцето врз биологијата).[10][11][12] Една мала планета, 3113 Чижевскиј, откриена од советскиот астроном Николај Степанович Черних во 1978 година, е именувана по негово име.[13] Истакнатиот руски палеонтолог и писател на научно-фантастика Иван Јефремов исто така беше космист.

Галерија на руски космисти[уреди | уреди извор]

Цитати[уреди | уреди извор]

 1. Berdyaev, Nikolai. „The religion of resuscitative resurrection The "Philosophy of the Common Task" of N. F. Fedorov“. berdyaev.com. Архивирано од изворникот на 14 October 2018.
 2. Thomas Seifrid, A Companion To Andrei Platonov's The Foundation Pit (Academic Studies Press, 2009: ISBN 1-934843-57-1), pp. 69-70.
 3. 3,0 3,1 Art works by Russian cosmism painter XX – XXI ct. Catalogue of exhibition 2013. Roerich museum. 2013. Посетено на 23 January 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Russian cosmism“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. Skumin, V. A. (1995). Культура здоровья — фундаментальная наука о человеке. [A Culture of Health as a fundamental human science.] (руски). ISBN 5-88167-003-5. Посетено на 23 January 2021.
 5. Kovaleva E. A. (2009). „Педагогический совет. Культура здоровья учащихся как фактор здоровьесберегающей среды школы. Слайд 7“ [Pedagogical Council. Slide 7 of the presentation "culture of health" to the lessons of physical education on the theme the "Health"]. 900igr.net. Посетено на 19 November 2014.
 6. „Концепция Учения“ [The Concept Of Doctrine]. kult-zdor.ru. Посетено на 6 June 2017.
 7. Young, George M. (2012). The Russian Cosmists: The Esoteric Futurism of Nikolai Fedorov and His Followers. Oxford University Press. стр. 12. ISBN 978-0-19-989294-5.
 8. Van Riper, A. Bowdoin (29 October 2007). Rockets and Missiles: The Life Story of a Technology. JHU Press. стр. 26–28. ISBN 978-0-8018-8792-5. Посетено на 13 October 2018.
 9. Tsiolkovsky, Konstantin Eduardovich (1928). The Will of the Universe; Unknown Intelligent Forces (руски). Kaluga. стр. 23. Архивирано од изворникот на 19 October 2018.
 10. L. V. Golovanov, Alexander Chizhevsky entry in the Great Russian Encyclopedia, Moscow, 2001 edition. See Google.Translate version of the article from the Russian version of the Encyclopedia.
 11. Soiuz Pisatelei, Soviet literature, Issues 1-6, p 188, Foreign Languages Publishing House, 1982.
 12. James T. Andrews, “Red cosmos: K.E. Tsiolkovskii, grandfather of Soviet rocketry”, Issue 18 Centennial of Flight Series, p 114, Texas A&M University Press, 2009, ISBN 1-60344-168-9, ISBN 978-1-60344-168-1
 13. Dictionary of Minor Planet Names - p.257

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Art works by Russian cosmism painter XX – XXI ct. Catalogue of exhibition 2013. Roerich museum. 2013. Посетено на 19 October 2015.
 • Бочковска, Корнелија Влијанието на американскиот и рускиот космизам врз претставувањето на вселенското истражување во американската и советската вселенска уметност во 20 век . Познан: Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016. [1]
 • Николај Фјодоров : Студиен зу Лебен, Верк и Виркунг (Николај Фјодоров: Студии за неговиот живот, дела и неговото влијание): од Мајкл Хагемајстер : (Минхен: Сагнер, 1989):ISBN 3-87690-461-7 : Првично претставено како авторска теза (докторски) - Филипс-Универзитет Марбург, 1989 г.
 • Мајкл Хагемајстер : „Рускиот космизам во 1920-тите и денес“. Во: Бернис Г. Розентал (уред. ): Окултот во руската и советската култура (Итака, Лондон: Корнел УП, 1997), стр. 185–202 година.
 • Јанг, M.орџ М. Руските космисти: Езотеричниот футуризам на Николај Федоров и неговите следбеници . Newујорк: Оксфорд Универзитет Прес, 2012. [2]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]