Руска брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Руска брајова азбука
Типазбука
Јазицируски
Матични системи
брајово писмо
  • руска брајова азбука
Напомена: Страницава може да содржи фонетски симболи од МФА.

Руската брајова азбука е верзија на брајовото писмо за запишување на рускиот јазик. Писмото е базирано на латиницата, но ги заменува кирилските букви.[1]

Азбука[уреди | уреди извор]

Руското брајово писмо е:[2][3][4][5]

букви а б в г д е ё ж з и й
брајово ⠁ (braille pattern dots-1) ⠃ (braille pattern dots-12) ⠺ (braille pattern dots-2456) ⠛ (braille pattern dots-1245) ⠙ (braille pattern dots-145) ⠑ (braille pattern dots-15) ⠡ (braille pattern dots-16) ⠚ (braille pattern dots-245) ⠵ (braille pattern dots-1356) ⠊ (braille pattern dots-24) ⠯ (braille pattern dots-12346)
букви к л м н о п р с т у ф
брајово ⠅ (braille pattern dots-13) ⠇ (braille pattern dots-123) ⠍ (braille pattern dots-134) ⠝ (braille pattern dots-1345) ⠕ (braille pattern dots-135) ⠏ (braille pattern dots-1234) ⠗ (braille pattern dots-1235) ⠎ (braille pattern dots-234) ⠞ (braille pattern dots-2345) ⠥ (braille pattern dots-136) ⠋ (braille pattern dots-124)
букви х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
брајово ⠓ (braille pattern dots-125) ⠉ (braille pattern dots-14) ⠟ (braille pattern dots-12345) ⠱ (braille pattern dots-156) ⠭ (braille pattern dots-1346) ⠷ (braille pattern dots-12356) ⠮ (braille pattern dots-2346) ⠾ (braille pattern dots-23456) ⠪ (braille pattern dots-246) ⠳ (braille pattern dots-1256) ⠫ (braille pattern dots-1246)
правописни знаци . ! - « » , ? ; : ( )
⠲ (braille pattern dots-256) ⠖ (braille pattern dots-235) ⠤ (braille pattern dots-36) ⠦ (braille pattern dots-236) ⠴ (braille pattern dots-356) ⠂ (braille pattern dots-2) ⠢ (braille pattern dots-26) ⠆ (braille pattern dots-23) ⠒ (braille pattern dots-25) ⠶ (braille pattern dots-2356)
форматирање закосени букви голема буква број
⠸ (braille pattern dots-456) ⠨ (braille pattern dots-46) ⠼ (braille pattern dots-3456)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Шрифт Брайля“. Russian Wikipedia. конс. 2012-04-19. 
  2. „World Braille Usage“. UNESCO. конс. 2012-04-19. .
  3. [1]
  4. 萬明美, 2001, 「視障教育」, 五南圖書出版股份有限公司, p. 108
  5. [2]

Поврзано[уреди | уреди извор]