Руска Петорка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Големата петокра, руската петорка бил назив за гурпа на руски композиторо од 19. век. Групата, чиј предводник бил Милиј Балакирјев, оформена е во Санкт Петербург под силно влијание на Михаил Глинка.
Целта на оваа група композитори била да се компонира музика со корени од рускиот фолклор, наместо да се потпираат на европската музичка традиција. Романтизмот силно влијаел во руската култура и национална свест, а негови најважни представници во музиката впрочем беа овие петорка, во која освен Балакирјев членови беа и :


Членовите на петорката била музички образовани и се спротивставувале на групата "Академичари".