Рукола

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Eruca|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Рукола
Eruca sativa 1 IP0206101.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Eruca
Вид: Рукола
Биномен назив
Eruca sativa
Mill.

Рукола е едногодишна зелјеста билка од фамилијата зелки[1], природно распространена во областа на Средоземјето. Се одгледува и користи во човековата исхрана како лиснат зеленчук од дамнешни времиња.

Се одгледува поради листот, остриот пикантнен вкус, богат со витамини. Стимулативно делува на човечкиот организам, особено на органите за варење - желудник и цревата.

Други називи под кои се може да се сретне во земјите на окружувањете се: рига (воообичаен во хрватскиот јазик), рокула, ругула, ригола и слични локализми,[2] потоа вризак, гарда, грда и лудимено симе.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Марковић В. Рукола. Савремени повртар 20: 52.
  2. Grlić 1986, стр. 138
  3. Коњевић, Радомир; Татић, Будислав (2006). Речник назива биљака. Београд: ННК Интернационал. стр. 77.