Роџер Мортимер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роџер Мортимер
Ерл од Марч
БаронМортимер
СопружникЈоана
ДецаМаргарита Мортимер
Катерина Мортимер
Беатриса Мортимер
Едмунд Мортимер
Роџер Мортимер
Џефри Мортимер
Јован Мортимер
Агнија Мортимер
Јоана Мортимер
Мауда Мортимер
Изабела Мортимер
Бланка Мортимер
ТаткоЕдмунд Мортимер

Роџер Мортимер (25 април 1287 - 29 ноември 1330) бил англиски благородник.

Во 1322 година бил затворен во Лондонската кула поради учество во бунтот против англискиот крал Едвард II. Тој подоцна успеал да побегне во Франција, каде заедно кралицата Изабела, сопругата на Едвард, му станала љубовница.

Во 1326 година, Изабела заедно со Мортимер ја нападнале Англија. Едвард немал некаква голема поддршка за војната, па бил принуден да побегне од Лондон. На 27 октомври Диспенсер бил погубен. По само неколку недели бил заробен и самиот крал Едвард II. По ова следувала абдикција на кралот на 24 јануари 1327 година. Тој бил наследен од страна на Едвард III. Тој бил на 14 години, па со земјата управувале Изабела и Роџер Мортимер.

Кога Едвард III наполнил 17 години успеал да му го одзеде регенството на Мортимер, да го затвори и да го погуби со бесење.