Роуз-Мари Хува

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роуз-Мари Хува

Рагнел Роуз-Мари Хува (родена на 13 јули 1943 година, Ренсјон, село Габна Сами, општина Кируна ) е шведски самиски визуелен и текстилен уметник, како и поет. Како поетеса, таа првпат била објавена во списанија и антологии во 1981 година. Нејзиниот лирски пробив се случил во 1999 година со збирката поезија Галбма Радна („Студена другарка“). Таа била номинирана за наградата за литература на Нордискиот совет во 2001 година. Во 2003 година ја добила културната стипендија <i id="mwDg">Rubus arcticus</i> .[1]

Покрај шведскиот, нејзините песни се преведени и на исландски и фински [2] како и на германски јазик.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Rose-Marie Huuva: Galbma rádná, DAT, Guovdageaidnu 1999,ISBN 82-90625-36-7 (in Northern Sami)
  • Роуз-Мари Хува: Кал камрат, ДАТ, Гуовдагеаидну 2001 година,ISBN 82-90625-38-3 ) (in Swedish)
  • Rose-Marie Huuva, Inghilda Tapio, Inghilda, Thomas Marainen и Simon Marainen: Viidát: divttat Sámis / Vidd: dikter från Sápmi, Подиум, Стокхолм 2006 година,ISBN 91-89196-39-2 (in Swedish)
  • Rose-Marie Huuva: Li mihkkege leat, DAT, Guovdageaidnu 2006,ISBN 82-90625-53-7 (in Northern Sami)
  • Rose-Marie Huuva: Mjukt smeker molnets rand, Подиум, Стокхолм 2011 година,ISBN 978-91-7437-107-9 ) (in Swedish)

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на добитници и номинирани на наградата за литература на Нордискиот совет

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Rose-Marie Huuva“. Norrbottensforfattare. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 1 April 2014.
  2. Rose-Marie Huuva, Inghilda Tapio, Inghilda, Thomas Marainen och Simon Marainen: Viidát: divttat Sámis / Vidd: dikter från Sápmi, Podium, Stockholm 2006, ISBN 91-89196-39-2, s. 191