Ромски танци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Танчерка од Маљарка, ромски ансамбл во Естонија, која настапува за време на фестивал.

Ова е список на танци на ромскиот народ (цигани).

Мала Азија и Турција[уреди | уреди извор]

Роман Хаваси: Тоа е еден вид воглавно турски фолклорен танц од каде е прилагодено, со главна основа и елементи од византиската музика .

Балкан, Унгарија и Романија[уреди | уреди извор]

Кале Гитанос и Фламенко (Шпанија)[уреди | уреди извор]

  • Фламенко

Индија и Раџастан[уреди | уреди извор]

Русија и руските Роми[уреди | уреди извор]

Рускиот ромски танц се карактеризира со постепено забрзување на музиката и движењата. Женскиот танц вклучува широки рачни бранови со здолништето и тресење со рамената. Машкиот танц традиционално вклучува комплексен танц и удирања во колената, рамената и колковите.

Поврзани групи[уреди | уреди извор]

Групи на Блискиот Исток и Индија, исто така познати како цигани:

  • Индиски Цигани (групи Бањара и Домба ): Сапера

Наводи[уреди | уреди извор]